Ziarul electronic al arădenilor

Ochiul de verde: Care televiziuni?

Este un lucru de acum notoriu: televiziunile „mogulizate” funcţionează după un principiu monstruos de simplu. Scandalul vinde! Cu cât mai mult scandal, cu atât vindem mai bine.

Reclamă, desigur, pentru că reclama e pe bani. Şi încă foarte mulţi! Nu-i vorbă, de partea cealaltă, te uiţi la televiziunea naţională, cea care primeşte bani din puşculiţa publică – adică din buzunarele românilor – şi vezi că la ei scandalul e disimulat sau chiar nu există. Şi nu că nu le-ar place şi lor. Ei nu au voie. Nu-i lasă tătucul. Televiziunea naţională, şcoală de maici. Să mă explic. Mai întâi cu cei de la TVR şi compania. Mai zilele trecute, când cu demonstraţiile din toată ţara, la TVR şi canalele afiliate, chermeze populare, filme de dragoste sau de aventuri, momente literar-artistice cum ar veni. Poporul nemulţumit? Da-de unde, aşa ceva nu există. Nici pe la buletinele de ştiri nu era cu mult mai bine. Tot ce îţi putea imagina mintea de aiurea, da, demonstraţii, ba! Dar, banii românilor – chiar şi a ălora din pieţe ! – ăia da, să vină, să vină şi dacă se poate cât mai mulţi. Iar dacă zice cineva că televiziunea de stat e subordonată Puterii, să ferească Dumnezeu, puşchea pe limbă!

Dar lucrurile nu stau mai bine nici „dincolo”. La particulari cum ar veni. Ia să vedem. Cât a fost rost de exploatat spectacolul – fascinant pe alocuri – al demonstraţiilor din Piaţa Universităţii şi, câteodată, din prin Cluj, Timişoara şi cam atât, au împânzit oamenii terenul cu droaie de care de reportaj, reporteri şi mai ales reporteriţe gureşe şi pline de nerv. Uneori chiar prea istericoase, dar asta e, şcoala nouă de televiziune, cu influenţe clare din şcoli consacrate: Bangladesh, Tailanda şi împrejurimi. Scandal cât cuprinde, cu suporteri de marcă pe toate „binele”, de la „antene”, de la „realităţi” şi de la „românii”. Era să uit de „televiziunea poporului”, dar cum era să fac o aşa mare greşeală. Aceleaşi figuri, prin rotaţie, vezi Doamne, să nu ne plictisim. Şi dăi, şi dăi, demonstraţii în sus, demonstraţii în jos, ce lucru mare cu poporul dezlănţuit, jos ăia, jos ăilalţi, gălăgie mare, scandal cât să te ţină până-n miez de noapte cu sufletul la gură. Ai fi zis că toţi teleaştii ăştia se dădeau de ceasul morţii cum să sprijine mai bine poporul în lupta sa cu monstrul cotrocenean.

A fost de ajuns să ningă un pic – nimic de zis, în unele locuri destul de vârtos – să ia cineva nişte măsuri prin care s-a reuşit priponirea tuturor energiilor care ar fi trebuit să dea asaltul cu nămeţii şi gata, Piaţa Universităţii a dispărut de pe ecrane. Nici măcar aşa în colţul de sus, ca şi-un fel de vignetă pe care îţi notezi să nu uiţi să mergi mâine la curăţătorie, să-ţi iei costumul şi pălăria de la călcat. Nimic!

În seara asta, cine a avut răbdare, a trebuit să urmărească pe toate canalele teleconferinţă de la Guvern cu nişte prefecţi cărora premierul le-a dictat, iarăşi şi iarăşi, în sfânta limbă de lemn a birocraţilor de vreme nouă, textele pe care le debitează de când lumea, când e să ningă. Vezi bine, ”iarna nu-i ca vara” şi, nu ştiu cm se face, dar pe noi iarna ne prinde întotdeauna nepregătiţi. Ce mare lucru că-n timp ce dumnealui, premierul, îşi fonfănea prostioarele pe post de avertizări – culmea, portocalii şi ălea! – şi ce folos că pe ici pe colo, sute de oameni înzăpeziţi aşteaptă ca cineva, oricine ar fi el, să îşi facă, în sfârşit, datoria şi să cureţe stratul de 1 (unu) centimetru de zăpadă care acoperă carosabilul?!

Televiziunile s-au repezit, cu toatele, să inunde ecranele cu figura bucălată şi al naibii de preocupată a premierului. E iarnă, ninge, trebuie că ne-am împotmolit – din nou – de aici vine, ura, scandalul care, desigur, vinde şi ăsta, ce mai contează dacă nişte fraieri demonstrează, protestează sau nu, în Piaţa Universităţii. Sau chiar şi-n Piaţa Primăriei din Arad (cine o fi fost cu ideea să-i zică Piaţa Palatului Administrativ?!).

Acum ninge, iar televiziunile „este” preocupate.

Care televiziuni?!

Geo R. Gică

comentarii

One Comment

  • un român dezamăgit de conaţionali

    tipic romanesc… adevarul e ca trebuia sa mai apara ceva nou la TV, deja se c-am plictisea lumea de atatea demonstratii; si referitor la cei ramasi inzapeziti: Cati dintre ei erau echipati pentru zapada? Avertizarea meteo exista de 2 zile; Dar e simplu sa dam vina pe altii – tipic romanesc. Cati dintre cei de pe drum aveau lanturi, lopeti si alte cele prin masini ? Si sa inchei tot cu televiziunile… De ce au rating? De ce traiesc bine? Pentru ca tot noi poporul in prostia noastra ii sustinem ca ne uitam la ei… suntem exact ceea la ce ne uitam. Vorba aia “Esti ceea ce mananci, ce bei, ce asculti, la ce te uiti si ce spui printre buze”. Pina la o Romanie mai… nici nu stiu cum sa o definesc… mai realista si descuiata la minte… multa lamaie…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.