Ziarul electronic al arădenilor

Ochiul de verde: Biciclist

Am fost şi eu la marşul bicicliştilor. Şi am văzut. Am văzut cum se dădeau numere de ordine. (Unii au primit şi tricouri. Nu ştiu pe ce bază. Prietenii, probabil, ştiu…). Numerele s-au dat care cum.

De ce a fost interesant? Păi la vremea plecării din piaţă, un domn „organizator” ne-a anunţat că să tot fim vreo 600, deşi tocmai atunci trecea pe lîngă mine o fătuţă care distribuia numarul… 154. Sau aşa ceva. Iar eu am primit un numar pe la 400, în vreme ce domnul de lângă mine,venit înaintea mea, avea numărul 642. Sau aşa ceva.

Nu mică mi-a fost mirarea când am citit în ziarul de luni, din partea aceluiaşi domn „organizator”, că am fi fost, sâmbătă vreau să zic, nu mai puţin de 800.

Asta mi-aduce aminte de Pristanda şi de steagurile lui buclucaşe. Numai că, dacă am citit bine, cei care au organizat manifestarea aveau ceva pe bază de conştiinţă civică…

Apoi am mai văzut cum românaşii noştri, când sunt la volan ajung de-i doare-n cot. De tot şi de toate. Chiar şi de ordinele agenţilor de circulaţie. Care s-au postat, regulamentar, în locuri vizibile şi au indicat faptul că, fiind o coloană angajată într-o manifestaţie autorizată – şi anunţată din timp în presă! – circulaţia pe traseul manifestaţiei este restricţionată.

Aşi! Vezi să nu-i pese lui, şoferului de pe o dubiţă cu numere de „B”(ucureşti), apoi vreo doi sau trei şoferi de autobuze, dar şi unui românaş „rătăcit” pe alte meleaguri care, vezi bine, acolo, în Germania, circulă după alte reguli. Ce dacă în felul acesta au pus în pericol vieţile unor copii nevinovaţi care s-au aventurat, şi ei, în marşul pentru piste unde să poată circula fără teamă.

Zic ei. Că-s sigur că, de îndată ce vor fi date în folosinţă, se vor găsi niscai motorişti să le ia în stăpînire. Priviţi-i cum zbârnâie pe Faleză motopârţele fecioraşilor şi zâmbiţi: mîine va fi mai bine…

Şi am mai văzut. Am mai văzut o grămadă de posesori de biciclete care stăteau pe margine şi zâmbeau condescendent. Halal de voi, n-aveţi ce face… Pardon, unii ne-au făcut cu mâna. Prieteneşte. De parcă ar fi fost numai treaba noastră. Nu şi treaba „lor”.

Că ei, vorba aia, se descurcă. Iar când o fi să fie, totuşi, piste amenajate, ei bine, „am izbutit”… Curat solidaritate!

 Apoi, am mai văzut un fecioraş îmbrăcat în uniformă de poliţist „local”, călare pe un scuteraş. Umflat în pene, se tot dădea la unii şi la alţii din coloană, încercând să-şi arate muşchii. Total anapoda. Până ce i-a arătat unul, mai mare decât el,unde-i este locul: la coada plutonului. Cum nu-şi ştiu unii locul. Mai ales când îi îmbracă unii cu nişte ţoale mai acătări. Făcute pe banii noştri, ai celor care plătim. Cu capete plecate,strângând tot mai tare chimirul. Ca ei să se poată răţoi la noi. Ei pe scuter, noi pe biciclete. Ăsta da echilibru de forţe.

Am mai văzut şi alte lucruri. Am văzut un oraş care ar putea fi mai curat, mai vesel, mai plin de viaţă. Am văzut bulevardul ciupelit de-ţi vine să plângi. Aşa cum plâng teii care, anul acesta, nu ne vor îmbăta cu mirosul unic al florilor.

Ce n-am văzut?

Păi n-am văzut nici unul din cei ce-şi zic, cu fală, „edili”.

La ce bun?! – or fi zis ei, frunzărind preocupaţi mapele în care o mână grijulie le tot pune „dictările” edilului şef. Printre care „dictări” nu o să apară prea curând, fiţi siguri, şi cea care ar trebuie să lumineze drumul biciletelor. Câte or fi răspândite prin tot oraşul.

Am şi eu un vis. Mai modest, nimic de zis.

Colo, prin primăvara lui 2012, când vor începe să zăngăne talăngile de toate culorile ale campaniei electorale, ca din senin, la „transparenţă” un proiect de hotărâre. Despre ce şi cum va fi cu pista pentru biciclete. Care se va face dacă… şi dacă… unii şi alţii se vor alege. Din nou.

C-aşa-i în tenis…

P.S. Că veni vorba, tu unde-i fost sâmbătă? Iar dacă ai fost cu noi, tu ai văzut ceva? Şi dacă ai văzut, de ce nu ne-ai spune şi nouă sau de ce nu le-ai spune „lor”!?

Geo R. Gică

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.