Ziarul electronic al arădenilor

Karlsplatz, unul dintre locurile cele mai circulate din centrul Vienei (GALERIE FOTO)

Karlsplatz este unul din locurile cele mai circulate din centrul Vienei şi un punct de plecare pentru vizitarea sectorul 1 (1. Bezirk). Piaţa a fost complet reorganizată în anii `70 când s-a construit metroul.

Totuşi, s-a păstrat şi refăcut, printre altele, şi vechea clădire deosebită a staţiei de transport în comun construită la 1901 de Otto Wagner (Otto Koloman Wagner 1841-1918, unul dintre cei mai renumiţi arhitecţi austrieci şi proiectant al Vienei din Belle Époque (Epoca frumoasă). În arealul pieţei se află statuile lui Johannes Brahms (acesta a murit într-o casă învecinată la adresa Karlsgasse 4), Josef Ressel, cel care a inventat elicea propulsoare la vapor, Siegfried Marcus, inventatorul motorului pe benzină şi Josef Madersperger, cel care a inventat maşina de cusut. O lucrare plastică a a lui Henry Moore se află în iazul din fata bisericii Karlskirche.

Statia de metrou (U-Bahn): Karlsplatz U1, U2, U4

Autobus :4A

Tramvai: 1, 2, 62, 65, D, J

Karlskirche, biserica sfântului care a alungat holera

În 1713, în Viena a izbucnit, pentru a şaptea oară, holera şi a secerat cca. 8.000 de oameni. Împăratul Karl al IV-lea s-a rugat Sfântului Karl Borromeus (cel care se credea că era răspunzător de răspândirea holerei) şi a jurat că dacă holera va dispărea o să construiască o biserică. În anul următor, holera a luat sfârşit şi Karl şi-a ţinut promisiunea.

Însărcinaţi de împărat, tatăl şi fiul Fischer von Erlach au construit biserica între anii 1716 şi 1739. Biserica se afla la momentul construirii ei pe un teren ceva mai ridicat puţin şi în afara Vienei.

Locul a fost ales astfel încât să fie pe traseul dintre Hofburg şi “Favorita” (astăzi Theresianum), reşedinţa de vară a împăratului. După Domul Sfântul Ştefan, această biserică în stil baroc, Karskirche, este una dintre cele mai mari şi mai importante lăcaşe sacrale din Viena.

Construcţia are 80 m. lungime şi 60 m. lăţime. Cel mai înalt punct al cupolei se află la 72 m.. Biserica este ultima construcţie arhitecturală care combină stăpânirea politică şi religioasă cu triumful catolicismului şi împărăţia habsburgică. Biserica stă puţin oblic din cauză că a fost construită cu faţa spre Hofburg.

Cele doua coloane ale triumfului pe care este expusă viaţa Sfântului Karl, cel care ocroteşte de holera, poartă simbolul puterii: pe fiecare este câte o coroană înconjurată de vulturi regali auriţi.

Wien Museum Karlsplatz

Muzeul Viena din Karlsplatz s-a numit din 1881 până în 2003 “Muzeul de Istorie al oraşului Viena” şi la început a fost adăpostit în clădirea Primăriei. Proiecte pentru o construcţie nouă în Karlsplatz au fost deja încă din 1914. În 1959, s-a deschis prima parte a clădirii muzeale de aici şi acesteia îi aparţin şi o mulţime de alte muzee mai mici şi locuinţe de muzicieni, din diferite locaţii ale Vienei. Expoziţiile speciale, care mereu se schimbă, prezintă “noutăţi” din trecutul Vienei şi al altor metropole.

Ce oferă Muzeul Karlsplatz

Un amestec fascinant de artă şi istorie pe trei etaje, din epoca de piatră timpurie până la mijlocul secolului al XX-lea. Colecţia are ca puncte de atracţie descoperiri arheologice senzaţionale din Vindobonaromana, ferestre de sticlă originale din domul Sfântul Ştefan, renumitele figuri ale conducătorilor, arme şi aparatură de război, haile cele mai vechi ale oraşului, construcţiile şi dezvoltarea Vienei de la un oraş din Evul Mediu la un oraş rezidenţial şi capitala de stat. De apreciat sunt şi exemple de pictură baroc şi Biedermeier, iar o parte de rezistenţă a muzeului sunt exponatele din secolul al XIX-lea, mobilier, îmbrăcăminte, multe exponate din Viena din perioada anilor 1900, perioada dintre cele două războaie mondiale şi până în prezent.

În câteva cuvinte aici se pot admira comori de artă şi se poate simţi mitul unui oraş.

Intrarea costă 6 euro, persoanele cu vârste până la 19 ani beneficiază de gratuitate, iar în prima duminică din lună intrarea este gratuită.

Expoziţiile deschise publicului

Trude Fleischmann până în 29 mai

Trude Fleischmann (1895-1990) a aparţinut celor mai mari fotografi din secolul al XX-lea. Cu nuduri de dansatoare, tânăra fotografă a făcut, la vremea sa, furori. Ea a fotografiat staruri de teatru, intelectuali, dansatoare.

Renumite sunt şi portretele personalităţilor din epoca respectiva, printre care şi Albert Einstein. Trude Fleischmann a fost o tânără evreică foarte sigură pe ea, care a deschis în Viena, după primul Război Mondial, un Studiou foto propriu şi a îndrăznit să se avânte într-un domeniu dominat absolut de bărbaţi, impunându-se prin viziunile ei fotografice moderne.

Construcţia Domului Sfântul Ştefan Planurile originale din Evul Mediu – până în 21 august

Dispărut în Muzeu

Artistul plastic Karl Wiener – până în 28 august 2011

Karl Wiener, născut în 1901 în Graz, se mută în anii `30 la Viena. Pe timpul vieţii el nu a putut să se afirme în artă fiind nevoit să îşi câştige existenţa ca profesor şi cu lucrări de grafică tehnică. În 1949 s-a sinucis. Lucrările sale de artă grafică au dispărut decenii întregi într-un depozit al muzeului şi au fost descoperite întâmplător abia în anul 1960.

Muzeului din Karlsplatz îi aparţin şi Hermesvilla, Muzeul ceasurilor (str. Schulhof 2.) Pavilionul Otto Wagner din Karlsplatz, Römermuseeum, Haydnhaus (casa Haydn) precum şi alte locuinţe de muzicieni, casele în care a locuit Beethoven, locuinţa lui Mozart, casa de naştere a lui Schubert şi locuinţa în care acesta a murit, locuinta lui Johann Strauss.

De asemenea muzeului îi aparţin şi alte lăcaşuri pline de istorie: ruinele romane (Am Hof), săpăturile arheologice din Michaelerplatz, Muzeul din Prater, Virgilkapelle (o capelă subterană din anul 1250, descoperită în 1973 cu ocazia săpăturilor pentru metrou, care a fost integrată în staţia Stephansplatz), Frescele Neidhart, (cele mai vechi picturi murale nereligioase de la 1400 şi descoperite în 1979 întâmplător cu ocazia renovării unei locuinţe de la adresa Tuchlauben 19, în centrul Vienei), Biblioteca colecţiei de modă, Pavilionul Otto Wagner din Hitzing.

Despre toate aceste vă voi relata în corespondenţele viitoare.

(Text şi foto: Rodica Roşca)

AICI IMAGINI CU OBIECTIVELE PREZENTATE

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.