Ziarul electronic al arădenilor

O chestiune de perspectivă

Discut cu cineva – se vrea perceput ca un creștin atent cu viața lui și vrea ca lucrul acesta să fie văzut.

Îmi povestește despre o întâlnire cu un preot de țară, în zilele premergătoare Paștelor.

Îmi zice că și-au împărtășit gânduri legate de credință, de felul în care ar trebui să privim la situația actuală a religiei în lume, la faptul că sunt din ce în ce mai multe locurile unde creștinii suferă pentru credința lor, pentru dorința lor de a se închina Domnului.

Și îmi mai zice că, poate, ar fi mai bine dacă ne-am mai deschide și noi, creștinii. În felul acesta, poate, s-ar mai domoli atacurile, s-ar mai reduce victimele dintre „ai noștri” – cum a formulat el.

Și-mi mai zice că l-ar fi întrebat pe părinte cum ar trebui să facem ca să mai liniștim furtuna. De pildă, ce s-ar întâmpla dacă, undeva, s-ar construi un lăcaș de închinăciune cu o mie de uși, cât să poată intra credincioși din tot atâtea confesiuni ființând pe întinsul Pământului?

Să se întâlnească acolo, într-un loc unic, să se vadă față către față, să-și poată vorbi și-n felul acesta să se cunoască mai bine. Ar fi de acord cu o asemenea construcție, să încapă în ea atâta suflare de închinători la cele sfinte, de toate felurile? Să se adune acolo fără nici o discriminare, că doar toți se revendică a fi una: credincioși. Ar putea fi o expresie potrivită a ecumenismului despre care se tot vorbește de la o vreme, chiar și pe-aici, pe la noi, ca una din căile ce ar putea limpezi multele tensiuni religioase?

Zice-se că răspunsul ar fi fost: „Da, cu aceea ca toți care ar intra să se închine unui singur Dumnezeu!”.

Căruia dintre cei o mie? – mă întreb înfrigurat, cu gândul la sutele de creștini care, numai în anul acesta, au suferit – unii chiar au murit – închinându-se Unicului Dumnezeu Tată, Fiu și Duh Sfânt.

Ceva mă face să cred că și părintele acela și-a formulat răspunsul folosind majuscula în dreptul Celui căruia se va fi gândit că I s-ar cuveni închinarea tuturor celor ce se învrednicesc să intre în Casa lui Dumnezeu.

Pe orișicare ușă ar fi să intre.

Silviu Rațiu

Aprilie, 2018

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.