Ziarul electronic al arădenilor

Numerologie mioritcă

Pe vremea „Geniului din Carpaţi” erai cineva numai dacă pe tabliţa maşinii tale strălucea un număr de înmatriculare format din 3 (trei!) cifre. Dar nici atunci nu puteai fi sigur de succes dacă acel număr nu începea cu cifra „1” (unu). Restul aproape că nu mai conta. Prima cifră să fie miraculosul „1”, cum ar fi, de pildă, 1-AR-123. Acel „1” de la 123, acela însemna totul: deschidea uşile, rigidiza spinări de patrule, încremenea agenţi de circulaţie, tot ce mişca în sistem.

Asta nu înseamnă, însă, că „2” sau chiar şi „3” ca primă cifră a unui număr format din trei cifre nu ar fi fost, cât de cât, acceptabil. Dar, în nici un caz  ca „1”! Visul de aur al oricărui român care dădea ceva pe el şi pe poziţia lui în societate – numărul – cheiţă de aur, „Sesam”-ul tuturor uşilor ce se trânteau în nasul oricărui altcuiva.

A dispărut „Geniul”, a plecat şi „Academiciana” şi unii dintre noi am avut naivitatea că va apune şi epoca lui „1”. Deşi părea că schimbându-se sistemul au apus şi metehnele, realitatea ne-a arătat, încă o dată, că, aidoma proceselor naturale, şi în gândirea autohtonă, nimic nu se pierde, nimic nu se câştigă, totul… se transformă. Aşa şi credinţa – susţinută de argumente şi probe – că un anume număr înscris pe o tăbliţă de înmatriculare a unui autoturism poate fi, şi în noul sistem, o „cheiţă de aur”. Mai mult, că poate da rang, poziţie socială acolo unde aceasta nu are nici un alt suport.

Specialist în numere cu dedicaţie, românul este dispus să dea oricât ca să-şi poată monta pe maşina din dotare un număr în componenţa căruia să se regăsească, dacă este posibil, un „01” urmat  – şi aici e dichisul – de particule magice gen: SPP,  SRI, SEN, DEP. Să nu uităm însă şi de combinaţii gen: LEX, JUD, MPR, MED ş.a.m.d.

Şi, ca să vezi minune, ca odinioară plăcuţele cu „1”, noile combinaţii aritmetico-algebrice deschid – şi ele – uşi, rigidizează spinări de patrule, încremenesc agenţi de circulaţie. Fac, într-un cuvânt, acelaşi serviciu de cheiţe de aur pentru uşi ce rămân zăvorite muritorilor de rând.

Într-o lume în care cuvântul nu prea mai valorează nici cât o ceapă degerată, numerologia mioritică dă să ne asigure că vâna poetică a românului nu moare. Ai „numărul” potrivit, te poţi desfăta printre miresmele Olimpului. Nu-l ai, e bun şi colbul din drumul comunal.

Silviu Raţiu

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.