Ziarul electronic al arădenilor

150 de ani de la naşterea lui Gustav Klimt

Pictorul Gustav Klimt, de la a cărui naştere se împlinesc, în acest an, 150 de ani, este omagiat în zece muzee din Viena, prin diverse expoziţii, care vor putea fi văzute până în 6 ianuarie 2013.

Gustav Klimt, care s-a născut la 14 iulie 1862, în Viena, a contribuit ca stilul Jugend vienez să fie cunoscut în lumea întreagă.

Pictura sa „Sărutul”, care se poate vedea la „Belvedere“, se numără printre cele mai cunoscute opere ale artei moderne, iar „Goldene Adele” (Adela aurită) a ajuns, acum 6 ani, la rangul de cea mai scumpă lucrare de artă din lume.

Galeria “Belvedere” din Viena a organizat un program deosebit cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la naşterea celui mai însemnat pictor austriac. Cu 120 de obiecte, printre care 30 de pictură, expoziţia prezintă cea mai bogată colecţie Klimt din lume şi este împărţită în 7 puncte tematice din jurul genialului pictor: Familia, Perioada de aur, Secession, Portrete de femei, Peisaje, Războiul Mondial, Moartea şi Künstler-Compagnie.

Künstler-Compagnie a fost o “grupare artistică” din care făcea parte, pe lângă Gustav Klimt, fratele acestuia, Ernst Klimt, şi Franz Matsch, care împărţeau acelaşi atelier. Unul dintre primele contracte mari pe care le-au primit a fost pictarea Castelului Peleş.

Klimt, care avea pe atunci 22 de ani, împreună cu prietenul sau Franz Matsch au ornat în stilul Jugend sala de teatru a Castelului. Tot de Klimt au fost pictate şi portretele strămoşilor Hohenzollern-Sigmaringen. Contractele pe care Künstler-Compagnie le-a primit de la regele Carol au fost executate între anii 1883 şi 1886.

Fraţii Klimt şi Franz Makatsch au lucrat pentru curtea Castelului Sgraffitos, tehnica care combina decoraţiunile ornamentale şi care este o alternativă la pictura pe perete. În micul teatru al Castelului ei au lucrat o frescă lungă de 15 metri, care iniţial, a fost gândită pentru sala de muzică a regelui.

Lucrările pentru Castelul de vară Peleş sunt, în comparaţie cu operele sale principale, “aurite” cum este “Judith” sau “Sarutul”, de aceea sunt atât de importante, încât Gustav Klimt le-a concretizat foarte clar ca aparţinând ca origine artistică picturii de decor a Istorismului.

La şcoala de artă, Klimt a primit calificarea de decorator şi de pictor decorativ.

Gustav Klimt (14 iulie 1862 – 6 septembrie 1918) a spus despre el însuşi: ”Sunt convins că eu ca persoană nu sunt deosebit de interesant şi că la mine nu este nimic important de văzut. Eu sunt un pictor care zi de zi pictează de dimneaţa până seara”.

text&foto: Rodica Roşca

AICI FOTO DE LA EXPOZIŢIA DE LA BELVEDERE

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.