Ziarul electronic al arădenilor

Nu noi suntem vinovați!

De la o vreme, presa și mediile sociale sunt pline de acuzații – fățișe ori chinuit „subtile” – pe care guvernanții le aruncă în stânga și-n dreapta pentru a „motiva” recrudescența epidemiei cu COVID-19.

Toată lumea, dar mai ales noi, poporul, suntem vinovați.

Că suntem indisciplinați – e puțin spus. Din vorbele Președintelui, secondat de premier, de ministrul Sănătății și vreo niște specialiști – mereu aceeași – reiese că e mult mai rău.

Suntem de-a dreptul iresponsabili.

Oameni buni, ne suntem dușmani, nouă – înșine.

Aș îndrăzni să spun că nu-i chiar așa.

Pentru că, nu noi suntem vinovați că virusul – declanșat la mii de kilometri de noi – a găsit autoritățile complet nepregătite.

Nu noi suntem vinovați că, la început, însuși șeful statului ne sugera că nu e nici o problemă, că e doar „o simplă răceală”.

Nu noi suntem vinovați că săptămâni la rând autoritățile au tunat și au fulgerat ca nu cumva să purtăm mască de protecție. (De fapt nici nu ar fi fost de unde să se găsească atâtea măști. Dispăruseră, brusc, ca-ntr-o adevărată gaură neagră).

Nu noi suntem vinovați că guvernanții nu au știut să scrie niște acte normative coerente și folositoare, dar mai ales în concordanță cu Constituția. Să fim înțeleși, nici un Coronavirus nu poate justifica lucrul după ureche, abuzul, așa cum ar fi vrut cei aflați, vremelnic, la butoane.

Nu noi suntem vinovați pentru gravele sincope din sistemul medical, mai cu seamă că o grămadă dintre criticile apărute încă de la început  erau întemeiate.

Nu noi suntem vinovați că atunci când ni s-a poruncit să purtăm, totuși, măști de protecție, acestea, de sublime ce erau, lipseau cu desăvârșire. Ori se vindeau la prețuri prohibitive.

Nu noi suntem vinovați că diverșii reprezentanți ai autorității – președinte, premier, miniștri de tot felul – nu au găsit, niciodată, un amărât de numitor comun. Așa se face că unul zicea că-i „hăis”, iar peste câteva minute apărea altul și zicea că-i „cea”.

Spre o pildă, reacția recentă a ministrului Sănătății care s-a trezit învinuind, cu tupeu, pe cei care l-ar fi împiedecat, la un moment dat, să aplice măsuri mai aspre pe care el ar fi vrut să le ia. Chiar dacă, ce să vezi, ar fi încălcat legea.

Nu noi suntem vinovați că informațiile despre epidemie au fost lăsate la mâna oricui și că, în felul acesta, combinat cu bâlbele autorităților, s-a creat și întreținut o atmosferă de sfârșit de lume, numai bună să dea apă la moară zvonacilor, falșilor proroci și alții ca ei.

Dar că veni vorba, în câte cazuri au fost sancționate persoane care au răspândit minciuni, zvonuri false?!

Nu noi suntem vinovați că autoritățile nu pot – sau nu vor?! – să gestioneze în mod corespunzător situațiile în care cei care grupuri izolate încalcă legea cu consecințe ce afectează, nedrept, și pe cei care, de bine, de rău, se încadrează în rigorile impuse pentru salvgardarea situației.

Ce s-a întâmplat în cazurile în care demnitari înalți ai statului au fost descoperiți în situații flagrante de încălcare a legii?!

Nu suntem noi vinovați că autoritățile ne-au lăsat de înțelegem că toată povestea cu virusul nu-i altceva decât o suită de afaceri dubioase, din care unii s-au ales cu milioane (?) iar alții cu „arest” la domiciliu, frustrări și umilință cu vârf și îndesat.

Nu, nu poporul este vinovat că România a ajuns – și de data aceasta –  una din țările cu cea mai proastă situație în tratarea Coronavirusului.

Nu oamenii au fost cei care au avut în mână puterea, resursele, expertiza necesară pentru adoptarea și aplicarea măsurilor care să protejeze copii, tineri, adulți și vârstnici!

Dacă ar fi fost să o putem face noi, la ce ne-ar mai fi trebuit armate de specialiști, decidenți, executanți – liote de șefi cu alaiuri de băgători de seamă în spatele lor?!

Dar dacă e să fim serioși, ultimul lucru de care are nevoie, acum, poporul e să ne punem să căutăm vinovați.

Acum, dar și în perspectiva zilelor care urmează – câte ne-o îngădui Creatorul – e nevoie de soluții, de acțiuni. E nevoie de răspunsuri ferme, clare, prompte și mai ales eficiente, pentru a câștiga bătălia cu COVID-ul.

Despre vinovății și vinovați, mai pe urmă.

Pentru că, orice ar fi, ei vor trebui să dea socoteală. Exact atât cât merită și la momentul când va veni ora bilanțului.

Silviu Rațiu

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.