Ziarul electronic al arădenilor

Monografii: Tragediile Mureşului, la Sânicolaul Mic

arad-300x1701111Pentru locuitorii din Sânicolaul Mic, aproape în toate anotimpurile, dar îndeosebi vara, o plimbare pe dolma Mureşului, pe „digul” de la marginea satului, era un mijloc de petrecere a timpului liber.

Vara, îndeosebi tinerii, îşi petreceau timpul pe malul Mureşului, fie la pescuit, fie la plajă.

Au fost însă şi ani când s-au întâmplat cazuri tragice, unele persoane, mai ales tinere, neţinând seama de pericolul la care se expun, au intrat în apa aparent liniştită şi n-au mai ieşit.

Un tânăr din Sânicolaul Mic, pe nume Munteanu Petru, era la scăldat împreună cu mai mulţi tineri de vârsta lui. El avea 14 ani. La un moment dat, tânărul face pariu că el va trece de zece ori Mureşul înot. Fără să stea prea mult pe gânduri, se şi aruncă în valuri, când a făcut a şaptea tură, a dispărut în adânc, fără să mai iasă la suprafaţă.

În vara anului 1995, un tânăr de pe strada Scânteia a plecat cu prietenii la Mureş şi, cu toate că a fost avertizat să nu se depărteze de plajă, în acel moment a dispărut sub apă şi nu a mai fost găsit niciodată.

O altă întâmplare a zgudiut tot oraşul. Un tânăr student venise de la Timişoara la logodnica lui în Arad. Tânărul era campion la înot şi participa frecvent la diferite competiţii pe râul Bega şi la alte întreceri.

Deşi fusese avertizat de pericolele deosebite pe care le prezintă râul Mureş, el a plonjat în apă de pe podul de pontoane de la intrarea în ştrand şi de sub privirile logodnicei sale a dispărut pentru totdeauna.

De pomină a rămas întâmplarea unui căruţaş care făcuse un pariu că va trece Mureşul cu cai şi căruţă cu tot, numai că, unde a fost vadul mai mare, a dispărut cu tot cea avea sub privirile îngrozite ale celor de pe mal.

sursa: Vasile Motocea  – Sânicolaul-Mic aşezarea cu cinci cimitire, Editura Mirador 2012

CITITI SI:

Monografii: Fabrica „Refacerea“ din Sînicolaul Mic

Monografii: Transportul sării cu plutele pe Mureş

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.