Ziarul electronic al arădenilor

Monografii: Portul popular la Birchiș

arad-300x170111Portul popular din comuna Birchiș este unul dintre cele mai izbutite din punct de vedere artistic. În el se reflectă măiestria artistică a acestor oameni și diferă după vârstă, anotimp, sex și diferite ocazii.

Costumul femeiesc din Birchiș se bazează pe jocul suprafețelor de alb și negru, care îi conferă o mare sobrietate. Ornamentele sunt dispuse în partea de jos a poalelor și mai ales pe mânecile spăcelului sub forma specifică de „pui tablă” compacte.

De asemenea, pe mâneci și pe poale se întâlnesc șiruri verticale cu găurele cusute cu arămiz alb, motiv numit „cheia”. Cipca (dantela) croșetată manual cu diferite modele florale este aplicată la mâneci și în partea de jos a poalelor. Peste spăcel, femeile purtau laibăr cusut pe „somot” (catifea neagră) cu arămiz galben.

Peste poale se așază cătrânța cu fir și mărgele. Este o variantă a celei bănățene executată însă pe somot și cu motive florale stilizate. Este prezent și opregul cu „peticul” (partea superioară) cu mult fir metalic auriu și ciucuri roșii, care atârnă în jos.

Peste poale se mai întâlnesc „lați” cu fir – unul așezat în față, iar celălalt în spate. Ansamblul costumului este completat de salba cu bani, care împodobește capul.

Deci, principala podoabă capilară a fetelor în preajma măritișului erau „banii pe cap”. Se aplicau pe o pânză trei – patru rânduri de monede de argint, printre ele mărgele de sticlă, „pene” (flori) din târg și-n față „zulufi” (cocori din păr) prinși cu agrafe din os. Se leagă la spate cu panglici. Părul era însă împletit într-o „cică” (coadă) lăsată liber pe spate peste care se puneau bani prinși la fel pe o pânză.

Nevestele tinere purtau un an de zile după căsătorie „balțul” (basma din mătase sau cașmir), care era cumpărat de către mire din târgurile din apropiere. Sub balț purtau părul legat sub „ceapță”. Ca podoabe, femeile purtau la gât bani din aur, numărul lor fiind diferiți după condiția material a purtătoarei.

O piesă specifică folosită în portul femeiesc de iarnă este „coțobaica” – o haină din lână mai scurtă, care acoperă bustul, ornamentată cu mult șinior, iar la guler cu „mâță” (o încrețitură de lână neagră).

Tot iarna, peste costum, femeile purtau un palton confecționat din stofă de lână, țesută în casă, numită șubă, de culoare albă. Ceea ce o deosebește de celelalte șube din zonă este croiul „în clinuri” și decorul cu „șinior”, de aici denumirea de „șubă șiniorită”.

În picioare purtau opinci cu obiele de lână sau ghete cu ciorapi de lână confecționați de femei în serile de iarnă.

Costumul bărbătesc din Birchiș este în întregime alb cu ornamente puține, executate în arămizi. Este confecționat din pânză albă de cânepă țesută în război. El este alcătuit din cămașă cu „pumnari” (manșetă) brodată manual cu motive florale la guler piept și mâneci. Gulerul este mic și rotund, cu o cusătură specifică sub formă de „potcoavă”. Același motiv coboară pe piept, unde se găsesc „bumbi” (nasturi) mici și deși.

Pantalonii sau izmenele sunt confecționați din aceeași pânză, cu aceleași modele și sunt călcați „în pături” (plisați). Albul cămășii contrastează cu negrul ornamentelor de pe laibăãr, care este o altă piesă de tip bănățean, dar de dimensiuni mai mici. Laiberele de Birchiș sunt frumos împodobite. Ele sunt lucrate din stofă de lână albă („habă”) pe care se aplică un șnur negru cu diferite modele. Pe lângă haba albă se mai întrebuința „haba vânătă”, denumită de către localnici culoarea „gheneral”, deoarece amintea de cea a uniformei generalilor austrieci.

Dacă portul de vară manifestă o seamă de particularități de la sat la sat, îmbrăcămintea de iarnă este generală în tot cuprinsul zonei. Se poartă cioareci, cojoc cu „zbici”, șube cu șinioare negre, uneori și albastre. Șuba are o eleganță remarcabilă datorită croiului mai strâmt care urmărește mularea pe corp și suplețea liniei.

Pe lângă șube, bărbații mai purtau și așazisele „coțobăici”. Coțobaica este confecționată din același material ca și șuba, doar că este cu mult mai scurtă. Ornamentica, cromatica și croiul conferă acestei piese o eleganță deosebită.

La Birchiș se mai întâlnește „burca verde cu glugă” sau „căbănița” – o combinație de șubă cu piesa arhaică „gluga”. Croiul acestei piese a fost preluat de la mantalele grănicerești, dar materia primă – pănura – precum și terminologia sunt românești.

Pantalonii numiți cioareci, sunt strânși pe picior, confecționați din stofă de lână albă cu șnur negru aplicat vertical pe partea interioarã. În picioare purtau opinci cu obiele de lână sau cisme negre de box (piele).

sursa: Birchiș – schiță monografică, Domnica Florescu, Editura Mirador 2008

CITITI SI:

Monografii: Jocul la Miniş

Monografii: Druşcele din Bârsa

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.