Ziarul electronic al arădenilor

Monografii: Cultura viţei de vie la Păuliş

arad-300x170111111111113Înainte de toate, locuitorii comunei Păuliş au fost şi sunt renumiţi cultivatori ai viţei de vie. De aceea, viticultura a fost principala sursă de venit a ţăranilor.

Date istorice precise despre Podgoria Aradului, din care face parte şi comuna Păuliş, găsim încă din secolul al XIV-lea, perioada feudalismului dezvoltat.

În acea perioadă, puterea nobililor devenea din ce în ce mai mare, marile latifundii funciare s-au consolidat în detrimentul ţăranilor iobagi şi a jelerilor consideraţi „hospes” (oaspeţi) pe feudă.

În Podgoria Aradului, mari suprafeţe cultivate cu viţă-de-vie aparţineau unor familii maghiare: Maroty, Guthi, Orszagh, iar în zona Păulişului familiei Haraszty.

Primele consemnări privind vânzarea unor suprafeţe de vie în zona Păulişului apar în anul 1374, când călugării Paulini din cetatea Cladova, cei ce stăpâneau pe atunci localitatea Păuliş, cumpără o vie cu 33 de mărci, iar în anul 1383, o altă vie cu 36 de mărci.

De asemenea, tot din această perioadă avem informaţii despre dările de vin şi despre revoltele locuitorilor producători de vin din zonă.

Se apreciază că în anul 1562 producţia de vin a fost de 10.800 hl, de pe o suprafaţă de 700 ha, cultivate cu viţă-de-vie, în Podgoria Aradului.

Conscripţia din 1752 pentru localităţile demilitarizate Păuliş şi Sâmbăteni prezintă următoarea statistică pentru cultivatorii de viţă-de-vie:

– În Păuliş, împreună cu Barnasel (Baraţca), cătun aparţinător, 42 de familii cultivau viţă de vie pe o suprafaţă de 100 de „sape”. Majoritatea cultivatorilor aveau în proprietate „sape”. Maghiarii Mihaly Irin şi Hopady Péter aveau câte 11 „sape”, iar sârbul Kapitane avea tot 11 „sape de vie”.

– În Sâmbăteni lucrau la vie 21 de familii, toţi români, care cultivau 68 de „sape”.

Viile din podgoria Aradului au început să-şi câştige faima în a doua jumătate a secolului al XVII-lea.

În anul 1779, Grossinger, referindu-se la calitatea vinurilor de Miniş spunea: „care este setos de vin roşu şi negru să meargă prima dată în comitatul Aradului, la Miniş, unde găseşte aşa un vin nobil după care rămâne mult în urmă vinul de Burgundia şi alte vinuri renumite.”

Vinurile roşii de Miniş sunt atestate calitativ din anul 1744, depăşind hotarele ţării, fiind din ce în ce mai apreciate şi solicitate. Primele acţiuni mari de comercializare la export a vinurilor le-a fãcut contele Antal Grassalkovich (1745), exportând vin roşu de Miniş în Cehia, Anglia, Suedia, Olanda, etc.

În anul 1749, contele a construit la Miniş un castel şi o pivniţă, care au folosit în anul 1881 ca sediu al şcolii de viticultură.

În anul 1771, împărăteasa Ungariei, Maria Tereza, ordonă o reglemenatare urbarială. Conform acestei reglementări urbariale, avem următoarea situaţie asupra proprietăţii iobăgeşti, pentru comuna Păuliş şi satele aparţinătoare: Păuliş, 738 „sape”, Sâmbăteni – 0 „sape”, Cladova 115 „sape”; total 853 „sape”.

La Păuliş se cultivă 738 „sape” de vie, suprafaţa crescând de 5 ori faţă de anul 1752.

Acest lucru se explică prin faptul că în reglementarea urbarială sunt cuprinse şi viile care aparţineau străinilor.

Se observă de asemenea că la Sâmbăteni nu se mai înregistrează cultivatori de vie, în schimb apar cultivatori de vie la Cladova, datorită despăduririlor şi terasării dealurilor de pe Valea Cladovei.

Conscripţia din 1828 oferă date despre cultivatorii viţei-de-vie:

– La Păuliş se cultivă 697 „sape”;

– La Cladova se cultivă 151 „sape”;

În anul 1809, Schwartner a menţionat „nobilitatea vinului de Miniş datorită dulceţii lui, buchetului şi aromei, culorii frumoase roşu-negru a început să întunece renumele celorlalte vinuri şi este considerat de unii în rang chiar peste cel de Tokay”.

La un concurs internaţional de vinuri de la Londra din anul 1862, vinul roşu de Miniş a obţinut premiul I.

sursa: Petru Nicoară, Tatiana Tudur, Cornelia Foster – Monografia comunei Păuliş, Editura Mirador 2010

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.