Ziarul electronic al arădenilor

Paradă și spectacol la Festivalul Minorităților Naționale

GALERIE FOTO/VIDEO Festivalul Minorităților Naţionale de la Arad, care din anul 2013 este inclus în Mişcarea Charta XXI pentru reconcilierea popoarelor, s-a desfășurat sâmbătă, în parcul „Mihai Eminescu“, unde, timp de trei ore, au prezentat momente artistice reprezentanții comunităților minorităților din municipiul și județul Arad, dar și un ansamblu din Ungaria, un ansamblu din Serbia și Fanfara Shukar din 10 Prăjini.

Ediția din acest an a festivalului a început cu o parada portului popular prin centrul orașului, la care au participat aproximativ 200 de persoane, îmbrăcate în porturi populare tradiționale, specifice fiecărei etnii.

Apoi, în Parcul „Mihai Eminescu“ au prezentat momente artistice formația de dansuri „Tőzike“, din Adea, tinerii de la Cercul Cultural Banat-Ja, ansamblul de dansuri „Kolo“, grupul Nadejda din Dud, ansamblul „Haluko“ al rutenilor din Peregu Mare, ansamblul Bălgărce din Vinga, dar și formația de dansuri populare țigănești a complexului Curcubeu.

Din străinătate au fost prezenți membrii ansamblului Păstrătorii de Tradiții din Micherechi (Ungaria) și ansamblul Asociației Românilor din Ovcea (Serbia).

La finalul festivalului, Fanfara Shukar din 10 Prăjini, care, din 1993, s-a remarcat atât în țară, cât și în străinătate, cu muzica modală bizantină, și nu numai, a prezentat un recital.

Totodată, în Parcul „Mihai Eminescu“, sâmbătă, a fost amenajată și o expoziție intutulată „Valori, tradiții, simboluri“, care a avut ca scop evidențierea tradițiilor fiecărei comunități.

Au fost expuse costume populare, obiecte tradiționale, fotografii, albume de prezentare.

De asemenea, a fost prezentată publicului expoziția „Aradul în hărți și imagini“, care prezintă evoluţia istorică a oraşului, din punct de vedere al exploziei urbane, al configuraţiei străzilor, a situării poziţionale pe malul drept al Mureşului.

Maria Plausiti, din Nădlac, alături de alte două femei de etnie slovacă, a prezentat o demonstrație de preparat găluște slovăcești (haluske).

Festivalul Minorităţilor Naţionale are ca scop evidenţierea celor mai valoaroase aspecte din viaţa celor opt comunități ale minorităților, maghiară, germană, sârbă, bulgară, ruteană, slovacă, ucrainiană, rromă care convieţuiesc, în armonie, în municipiul şi judeţul Arad.

Festivalul Minorităţilor Naţionale este organizat, în fiecare an, de Primăria Municipiului Arad și Centrul Municipal de Cultură.

foto/video: actualitati-arad.ro

 

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.