Ziarul electronic al arădenilor

Modernizarea Pieței Catedralei din Arad, aprobată în Consiliul Local Municipal

Proiectul privind modernizarea Pieței Catedralei din municipiul Arad a fost aprobat, miercuri, în Consiliul Local Municipal, iar autoritățile locale au anunțat că vor demara procedura de licitaţie pentru desemnarea proiectantului şi executantului lucrărilor.

În luna februarie, Prefectura Arad a atacat în instanță hotărârea aprobată, anul trecut, în Consiliul Local Municipal prin care municipalitatea intenționa să transforme Piața Catedralei în zonă pietonală, după ce a constatat că aceasta „a fost adoptată cu încălcarea normelor de tehnică legislativă pentru adoptarea actelor normative“.

În luna aprilie, Prefectura a anunțat că „Tribunalul Arad, Secția Contencios Administrativ și Fiscal, a admis acțiunea Instituției Prefectului – Județul Arad formulată în vederea anulării Hotărârii Consiliului Local Municipal Arad cu nr. 365 din 21.09.2018 privind aprobarea modificării și completării HCLM nr. 41/2014 privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici și a Studiului de Fezabilitate pentru obiectivul de investiție «Regenerare urbană zona Piața Catedralei din Municipiul Arad»”.

După ce sentința a fost făcută publică, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a declarat că proiectul privind regenerarea urbană a Pieţei Catedralei „merge mai departe”.

La ședința Consiliului Local Municipal, organizată miercuri, proiectul de hotărâre cu privire la regenerarea urbană a Pieţei Catedralei nu a reuşit să obţină unanimitate de voturi, dar au fost suficiente pentru a fi aprobat.

„Proiectul cu Piaţa Catedralei este un proiect mai vechi, care a mai fost adus în dezbatere publică. Noi ne dorim să refacem acea zonă începând cu amenajarea unei parcări subterane şi continuând cu reconfigurarea actualei pieţe într-o zonă pietonală.  Evident că sunt şi păreri contra cu privire la acest subiect. Aşa cum ştiţi, s-a încercat oprirea acestui proiect de către reprezentanţii opoziţiei. El a fost reintrodus pe ordinea de zi, astfel încât să putem demara procedura de licitaţie pentru a avea o proiectare şi un executant”, a declarat viceprimarul municipiului Arad, Călin Bibarţ.

Conform proiectului de hotărâre, intervenţia propusă se bazează pe un concept de regenerare a zonelor existente, propunând un ansamblu de amenajări urbanistice care să atragă şi să susţină o dezvoltare durabilă a zonei.

„Astfel, s-a urmărit eliberarea Pieţei Catedralei de construcţiile existente, creşterea suprafeţelor destinate pietonilor până la maxim funcţional si realizarea unei strânse legături pietonale între piaţa studiată, strada pietonală Meţianu, Parcul Reconcilierii Româno-Maghiare şi Turnul de Apă.

Conceptul urmărit este crearea unei zone focusate pe satisfacerea nevoilor de recreere şi socializare a cetăţenilor, care să permită persoanelor de toate grupele de vârstă să interacţioneze şi a unei zone care oferă posibilitatea de a organiza manifestări culturale ce vor deservi întreg oraşul“, se arată în documentația care a fost supusă votului în ședința Consiliului Local Municipal Arad.

CITITI SI:

Modernizarea Pieței Catedralei din Arad, anulată de Tribunal

Falcă: „Proiectul de regenerare urbană a Pieţei Catedralei merge mai departe”

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.