Ziarul electronic al arădenilor

UPDATE Lucrări ample de reabilitare în centrul Aradului, în valoare de 35 milioane de euro

În centrul municipiului Arad vor începe lucrări de reabilitare a infrastructurii și a fațadelor unor palate istorice, estimate la 35 milioane de euro, şantierele deschise în următorii doi ani urmând să afecteze traficul şi să creeze disconfort locuitorilor.

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a prezentat, miercuri, proiectele care vor demara în următoarea perioadă în centrul orașului.

Astfel, conform celor prezentate de primar, va fi refăcută canalizarea de pe bulevardul Revoluţiei şi străzi adiacente, pe o distanţă de cinci kilometri, iar aici vor fi schimbate şi conductele de apă şi termoficare. Aceste lucrări vor costa, în total, aproximativ 65 de milioane de lei. Reţeaua de canalizare în zona ultracentrală are 110 ani, iar conductele de apă şi termoficare sunt vechi de aproape 50 de ani.

Falcă a mai spus că drumurile şi trotuarele vor fi refăcute, costurile fiind estimate la peste 40 de milioane de lei. „Primăria va mai reabilita o serie de clădiri din centrul oraşului, precum Teatrul de Stat (17,2 milioane de lei), trei licee (37 milioane de lei) şi faţadele unor palate aparţinând municipalităţii“, a precizat Falcă.

Şantierele ar urma să fie închise la finalul anului 2020, iar pe perioada lucrărilor vor fi afectate traficul din centrul oraşului şi confortul locuitorilor, a atras atenţia primarul.

„Estimez un număr mare de schele în centru oraşului, motiv pentru care ne cerem scuze locuitorilor. În câteva săptămâni intrăm cu excavatoarele pe bulevardul Revoluţiei. Redirijarea traficului va fi o provocare, mai ales că în zonă sunt multe şcoli mari“, a declarat Falcă.

Municipalitatea a estimat valoarea investiţiilor la peste 35 de milioane de lei în cei doi ani, reprezentând fonduri locale şi europene. „25 milioane de euro sunt fonduri europene, iar 10 milioane provin din bugetul local”, a precizat primarul municipiului Arad.

În perioada şantierelor anunţate de municipalitate, proprietarii mai multor clădiri istorice din centrul oraşului vor derula lucrări de reabilitare a faţadelor, fiind emise deja autorizaţiile de construire.

UPDATE

Conform celor prezentate de primar, investiţiile majore vizează reabilitarea infrastructurii rutiere  şi a reţelele de apă şi canalizare.

În plus, municipalitatea va demara şi lucrările de reabilitare a faţadelor în cazul a două clădiri de pe lista celor 11 propuse  la finele anului trecut. La acestea se adaugă anunţatele lucrări de reabilitarea a exteriorului Teatrului Clasic „Ioan Slavici“ şi a clădirilor celor 3 colegii din municipiu (Colegiul Naţional „Preparandia – Dimitrie Ţichindeal“, Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta“ şi Colegiul Economic), aflate în faze diferite de realizare.

„Puţină lume ştie că în centrul oraşului, pe Bulevardul Revoluţiei, reţeaua de canalizare are 110 ani. Mai mult decât atât conducta de apă  a fost realizată în  1970. De aceea vom introduce în municipiul Arad 5 km de canalizare şi 7,1 km de reţea de apă. Materialul folosit în special în zona de canalizare va fi ceramică, de calitate, cu o garanţie de 100 de ani.

Tot în zona centrală,  în special pe Bulevardul General Dragalina vom introduce termoficare în valoare de 33 milioane lei. Pentru a veni cu asfalt în urma lucărilor de canalizare şi apă, Primăria Municipiului Arad pune la dispoziţie 9 milioane de euro pentru a face o reabilitare totală atât a infrastructurii de drum, cât şi a trotuarelor, unde pavajele din beton vor fi înlocuite cu granit.

Anul  acesta finalizăm licitaţia pentru reabilitarea integrală a exteriorului Teatrului Clasic, o lucrare finanţată din fonduri europene în valoare de peste 17 milioane de lei. În acest moment lucrăm la colegiile Preparandia şi Economic, iar anul acesta vor începe lucrările şi la Colegiul „Elena Ghiba Birta“. Toate aceste investiţii depăşesc 37 milioane de lei. Pentru a reuşi să ridicăm calitatea faţadelor din municipiul Arad, pe Bd. Revoluţiei din cele 11 clădiri ale Primăriei, vom interveni la imobilele de la Revoluţiei 50 şi Revoluţiei 74, dar mai sunt şi alte 6 imobile, ai căror proprietari au anunţat începerea lucrărilor de reabilitare a faţadelor”, a detaliat primarul Gheorghe Falcă.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.