Ziarul electronic al arădenilor

„Alege priorităţile oraşului tău!“. Arădenii, invitaţi să stabilească ordinea celor mai mari proiecte de infrastructură

Banca Mondială, în parteneriat cu Federaţia Zonelor Metropolitane şi Aglomerărilor Urbane din România şi Urbanize Hub, invită locuitorii municipiului Arad să stabilească ordinea celor zece mari proiecte de infrastructură propuse în cadrul campaniei de consultare publică „Alege priorităţile oraşului tău!“.

„Banca Mondială, în parteneriat cu Federația Zonelor Metropolitane și Aglomerărilor Urbane din România și cu sprijinul autorităților publice subnaționale, a identificat o serie de proiecte prioritare cu impact metropolitan pentru București și cele 40 de reședințe de județ din România.

Selecția a avut loc în urma unor scrisori de solicitare din partea Băncii Mondiale către primăriile reședință de județ, consiliile județene și prefecturile din țară pentru identificarea unei liste de cel mult 10 proiecte strategice, cu impact metropolitan“, se arată într-o informare transmisă de organizatorii campaniei.

Proiectele selectate îndeplinesc următoarele criterii:

– Sunt incluse într-un document strategic sau programatic existent (Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană, Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, Planul Urbanistic General, Masterplanul General de Transport etc.).

– Au un prag valoric minim, ajustat în funcție de capacitatea bugetară a fiecărei reședință de județ.

– Nu au finanțare asigurată (în general, lista conține proiecte pentru care este necesară finanțare din fonduri UE, fonduri guvernamentale, sau alte surse).

„Imboldul acestui exercițiu este de a identifica proiecte majore ce pot încuraja și cataliza dezvoltarea principalelor zone metropolitane din România. În același timp, este esențial să se identifice care dintre aceste proiecte strategice sunt mai importante pentru fiecare comunitate locală în parte“, au mai spus organizatorii campaniei.

Potrivit statisticii Băncii Mondiale, Aradul ocupă locul 19 ca număr de răspunsuri primite din partea cetățenilor în urma consultării publice și locul 27 ca număr de voturi raportat la mia de locuitori.

Primele 3 proiecte alese ca cele mai importante de către cetățenii din Arad până în acest moment sunt: 1. Construirea Secţiei Obstetrică – Ginecologie şi Neonatologie, a Secţiei Chirurgie Infantilă și a Secţiei Pediatrie la Spitalul Județean de Urgență, 2. Proiectul complex de conversie și revitalizare a Cetății Aradului și 3. Extinderea și modernizarea Aeroportului Internațional Arad.

Arădenii mai pot vota pentru:

– cale ferată pentru tren de mare viteză Arad-Timișoara

– modernizarea rețelei de tramvai Arad-Ghioroc

– programul de regenerare urbană între blocuri

 – centrale de producere a energiei termice

– modernizarea CET

– reamenajarea și regularizarea Mureșului

– modernizarea structurii de traversare a podului Traian.

Astfel, până în 22 martie, arădenii sunt invitați să se implice civic pentru viitorul orașului, în cadrul campaniei de consultare „Alege Prioritățile Orașului Tău!”.

Fecare arădean este încurajat să acceseze linkul către chestionar (kwiksurveys.com) și să ierarhizeze proiectele generate pentru oraș, de la 1 la 10, în funcție de importanța și impactul asupra comunității locale și a regiunii metropolitane.

La finalul campaniei va fi dezvoltată o listă finală de proiecte prioritare majore de dezvoltare urbană.

„Fiind agreate pentru prima dată atât de către administrația publică, cât și de comunitatea locală, aceste liste de proiecte vor putea informa deciziile viitoare de investiții publice respectând o viziune comună“, au precizat organizatorii campaniei.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.