Podul Decebal din municipiul Arad, construit în urmă cu peste 45 de ani, va fi supus unor lucrări de reparații, autoritățile locale afirmând că acesta este într-o stare avansată de degradare.
Pentru realizarea acestor lucrări, Primăria Municipiului a demarat procedurile pentru contractarea unui proiectant care să execute proiectul tehnic și documentația necesară reparațiilor capitale.
Conform informaţiilor publicate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), lucrările de reabilitare sunt estimate la 6.860.804 lei, iar criteriul principal de atribuire a contractului este preţul cel mai scăzut.
Data limită de depunere a ofertelor a fost stabilită pentru 18 ianuarie.
Reprezentanții Primăriei Arad au spus că lucrările ar putea începe în primăvară, dacă nu vor exista contestaţii în cadrul procedurii de achiziţie, însă, cel mai târziu, şantierul va fi deschis în vara acestui an.
Firma care va câştiga contractul va avea un termen de opt luni pentru execuţie.
În anunțul postat pe SEAP se menționează că sunt necesare lucrări de reparații și consolidare la nivelul căii de pod, la suprastructura podului, la infrastructuri, la rampele de acces și lucrări de degajare a albiei râului Mureș.
„Lipsa lucrărilor de întreținere și reparaţii, creșterea intensității traficului și a sarcinii pe osie au afectat starea tehnică și funcţionalitatea astfel încât, dacă nu se adoptă măsuri urgente de efectuare a lucrărilor de reparaţii capitale, însoțite de consolidarea unor elemente constructive, este pusă în pericol siguranţa circulaţiei rutiere și pietonale pe Podul rutier Decebal“, se arată în documentația de licitație.
Conform estimărilor, numărul utilizatorilor care tranzitează Podul Decebal este de 20.000, în 24 de ore.
Podul Decebal a fost construit în anul 1973 și asigură accesul pietonal și auto către Ștrandul Neptun și către cartierele Aradul Nou, Subcetate și Micălaca.
În anul 2016, în luna iulie, într-o ședință a Consiliului Local Municipal, a fost supus votului și aprobat proiectul privind studiul de fezabilitate pentru reparaţii capitale la Podul Decebal.
Printre avantajele realizării acestei investiții se numără reducerea poluării fonice şi a aerului, creşterea gradului de siguranţă în circulaţia rutieră, creşterea duratei de exploatare a podului cu peste 25 ani, eliminarea denivelărilor şi ale degradărilor apărute la nivelul structurii rutiere şi proiectarea unei structuri rutiere care să preia eforturile induse de traficul de perspectivă, creşterea fluenţei traficului rutier, precum și reducerea numărului de accidente.