Ziarul electronic al arădenilor

Impozite cu până la 500% mai mari pentru clădirile degradate din Arad

Peste 200 de proprietari ai unor apartamente aflate în clădiri degradate din zona protejată a municipiului Arad vor plăti, anul viitor, impozite cu până la 500% mai mari.

Consilierii locali municipali au aprobat, joi, nivelul de impozitare pentru 206 proprietari, care dețin apartamente în clădiri care nu au fost reabilitate.

„Cu 18 voturi «pentru» şi numai o singură abţinere din partea consilierului independent Marin Lupaş, toate proiectele de hotărâre care vizau aplicarea «taxei pe paragină» în cazul imobilelor degradate din zona protejată a municipiului au fost aprobate“, a informat Primăria Municipiului Arad.

Conform municipalității, 206 apartamente sunt în clădiri aflate în diverse faze de degradare şi vor intra la supraimpozitare.

În cazul a 70 dintre ele, impozitul va fi majorat cu 100%, pentru 59 de apartamente se va plăti un impozit majorat cu  200%, pentru 33 de apartamente cu 300%, pentru 27 de apartamente cu 400% și pentru 17 apartamente aflate în stadiu avansat de degradare, impozitul va creşte cu 500%.

„Un exemplu în acest sens este Teatrul Vechi, o clădire-simbol din oraş, în cazul căreia  impozitul va fi majorat de la 3.209 lei, la 19.254 lei“, a precizat Primăria Municipiului Arad.

„Noi urmărim ceea ce ne dorim de mult: să avem o pârghie prin care să-i determinăm pe cei care nu doresc să-şi refacă faţadele să faă acest lucru pentru că sunt proprietăţile lor. Constatăm că sunt unii care refuză să-şi reabiliteze proprietăţile şi trebuie să-i mobilizezi puţin. Legea ne permite ca înainte cu un an să-i verificăm şi în funcţie de gradul de degradare să propunem o majorare a impozitului care poate merge până la 500%. Din momentul în care Comisia de inventariere special constituită a început să trimită somaţii, am simţit o schimbare: numărul de solicitări de autorizaţii de construire a crescut, oamenii au început să se mobilizeze şi sunt convins că peste 90% dintre proprietari vor demara lucrări de reabilitare a faţadelor”, a declarat viceprimarul municipiului Arad, Călin Bibarţ.

Printre proprietarii care dețin apartamente în clădiri degradate sunt persoane care locuiesc în alte județe, dar și în alte țări.

În 2017 s-a modificat legislaţia referitoare la aplicarea taxelor şi impozitelor locale, permiţând administraţiilor locale majorarea impozitului cu până la 500 la sută pentru terenurile neîngrijite şi clădirile lăsate în paragină.

După identificarea şi evaluarea clădirii sau terenului, proprietarul va fi somat, iar din acel moment va avea la dispoziţie şase luni în cazul clădirilor şi 30 de zile în cazul terenurilor să efectueze lucrările de întreţinere sau reabilitare necesare.

În cazul în care proprietarul nu se conformează, clădirea/terenul vor fi încadrate în categoria celor neîngrijite, cu propunerea de majorare a impozitului. La fel se va proceda şi în cazul terenurilor agricole nelucrate timp de doi ani.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.