Ziarul electronic al arădenilor

Falcă explică de ce Aradul are unul dintre cele mai mari excedente bugetare din ţară

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, explică motivele pentru care oraşul are unul dintre cele mai mari excedente bugetare din ţară, de peste 168 milioane de lei, edilul susţinând că este vorba de bani alocaţi unor proiecte de infrastructură care se derulează pe mai mulţi ani, astfel că sumele sunt transferate de la un an la altul în buget.

Primarul Gheorghe Falcă a declarat, marţi, pentru Agerpres, că banii care nu au fost cheltuiţi în 2018 şi se vor regăsi şi în bugetul pe anul în curs sunt destinaţi unor proiecte de mare infrastructură.

„Criticile cu privire la excedentul bugetar al Aradului vin de la persoane care nu sunt în temă cu subiectul sau ascund intenţionat anumite informaţii. În Arad există mai multe proiecte mari de infrastructură care sunt în derulare pe mai mulţi ani, iar bugetele acestora se transferă de la un an la altul. În plus, în luna decembrie, Aradul a primit fonduri europene, care e normal că nu au fost cheltuite în cele câteva zile rămase din 2018.

Domnul Fifor (senatorul PSD Mihai Fifor – n.r.) şi alţi critici de la PSD care spun că Aradul cere mai mulţi bani de la Guvern dar nu este în stare să cheltuie nici cât are, ar trebui să se uite că excedent a existat şi la Craiova sau Constanţa, chiar mari mari decât în Arad, dacă ne referim la Constanţa. Dacă nu a fost la fel de mare, cum e cazul la Craiova, este pentru că nu au proiecte mari în derulare. Asta nu justifică furtul banilor de la administraţiile locale practicat de Guvern. E ca şi cum un om are bani în bancă iar patronul refuză să îi mai dea drepturile salariale. Aşa şi localităţile au drepturi prin lege ca din impozitul pe venit să le rămână bani la nivel local“, a declarat Falcă.

El a precizat că unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură aflate în derulare în municipiu are o valoare totală de 50 de milioane de euro şi prevedere lucrări în toate cartierele mari.

„Doar din acest proiect sunt 20 de milioane de euro în excedentul bugetar, iar alţi 10 milioane de euro sunt în derulare. Mai putem aminti 4 milioane de euro încasaţi din fonduri europene în luna decembrie pentru reabilitarea Filarmonicii, dar şi bani de la alte proiecte, iar aşa se explică excedentul“, a spus primarul municipiului Arad.

În ultimele săptămâni, în contexul discuţiilor dintre primarii marilor oraşe şi Guvern pe tema alocărilor bugetare, Falcă a fost criticat în special de PSD pentru faptul că cere mai mulţi bani, amintindu-se că în Arad excedentul bugetar este foarte mare.

Unul dintre critici este senatorul Mihai Fifor, care arată, într-o postare pe Facebook, că oraşele Arad, Cluj, Oradea şi Timişoara au acumulat un excedent de jumătate de miliard de lei.

În ianuarie 2018, Primăria Arad raportase un excedent şi mai mare, de 202 milioane de lei, bani de la proiecte necheltuiţi în 2017.

sursa: Agerpres

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.