Ziarul electronic al arădenilor

Cinstirea sfintelor icoane

Avem, de fapt, nevoie de icoană? DA, căci icoana este ,,fereastra noastră spre Dumnezeu“, cu icoana nu ne putem rătăci de la adevăratul Dumnezeu.

Bogdan Noghiu

Fără o icoană, omul este tentat să-și închipuie un „Dumnezeu convenabil“, un idol, după propropiile lui dorințe și nevoi. După cum spune Sfântul Ioan Damaschin, chipul sfânt din icoană este plin de har. Așadar, într-un anumit sens, este „purtător de duh“, după cum era cel pe care chipul îl reprezintă. Sfântul Ioan Damaschin compară icoanele sfințite cu cu moaștele sfinților și spune că și unele, și altele, sunt pline de har, de energie divină.

Icoanele și Sfânta Cruce trebuie cinstite, deoarece nu aducem nici o atingere cultului divin. Biserica face o distincție între adorarea care se cuvine lui Dumnezeu, supravenerarea care o dăm Maicii Domnului și venerarea care o dăm sfinților, sau cinstirea pe care o acordăm icoanelor și Sfintei Cruci. Noi nu cinstim materia din care ele sunt făcute (lemnul, metalul etc), ci persoana care este reprezentată acolo. Cinstirea icoanelor constă și în închinarea în fața lor, sărutarea sfintei icoane, rugăciunea adresată celui reprezentat.

Așadar, trebuie să cinstim sfintele icoane și Sfânta Cruce, și, totodată, trebuie să ne închinăm lor.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.