Ziarul electronic al arădenilor

Ce este sfânta Biserică?

Sfânta biserică este așezământul sfânt întemeiat de Mântuitorul nostru Iisus Hristos, pentru mântuirea noastră, a oamenilor.

Bogdan Noghiu

Dumnezeu i-a dat Bisericii o întreită putere: să învețe adevărul dumnezeiesc, să săvârșească Sfintele Taine, slujbele bisericești și să ne îndrume pe noi spre trăirea curată în numele Său. Biserica se mai numește și locașul de rugăciune sau casa lui Dumnezeu, pentru că în biserică ne adunăm, noi creștinii, să ascultăm cuvântul dumnezeiesc, să luăm parte la aducerea Sfintei Jertfe a Mântuitorului și să aducem împreuna închinare lui Dumnezeu.

De ce trebuie să mergem la biserică?

Unii credincioșii spun că nu trebuie să mergem la biserică, că se pot ruga și acasă, dar este greșit. Trebuie să mergem la biserică pentru că acolo ne unim cu Dumnezeu și, așa cum ne spunea Sfântul Ciprian „Nu este mântuire afară de Biserică“, iar Sfânta Scriptură ne spune că ,,Acolo unde sunt doi sau trei adunați în numele Meu acolo sunt și Eu“ (Matei 18, 20). Prin aceste citate trebuie să înțelegem că, în afară de casa noastră, Dumnezeu a lăsat o altă casă în care creștinul să se roage și să aducă darul său ca jertfă înaintea Sa. Cu siguranță că sunt unele situați în care nu putem merge la sfânta Biserică, dar situațiile acestea trebuie să fie foarte rare. Să ne amintim că în timpul sfinților apostoli dacă un creștin botezat lipsea de două ori consecutiv de la Biserică era exclus din comunitate, ca unul care îl trăda pe Hristos. Iar sfinții apostoli au primit pe Sfântul Duh când se aflau în Biserică și nu la casele lor. De aceea, Sfântul Duh nu vine la case zidite de om, ci numai la casa zidită de El, pentru că Biserica nu este o casă oarecare, ci este „Trupul tainic al lui Hristos zidit pe temelia jertfei de pe Cruce, pe a Apostolilor, pe a Martirilor și pe a tuturor Sfinților“. Iar atunci când ne rugăm la Biserică nu suntem singuri, ci suntem împreună rugători cu toți sfinții. Iată cât de importantă este rugăciunea de la Biserică după spusele Sfinților Părinți la cele două sinoade ecumenice: „Cred într-una sfântă sobornicească și apostolească Biserică“. Deci, ei ridicau Biserica mai sus de instituțiile statului și mai presus de orice lucrare omenească.

În ziua de astăzi, unele televiziuni acuză mereu Biserica Ortodoxă, ne mai având subiect de știri. Și acum acuză Biserica pentru înălțarea Catedralei Mântuirii Neamului, spunând că acum nu avem nevoie de o catedrală. Dar,  greșesc. Avem nevoie de o casă a lui Dumnezeu, în care să ne putem ruga în liniște, pentru ca Dumnezeu să ne ajute și să ne ierte păcatele care le facem zi de zi!

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.