Ziarul electronic al arădenilor

Cine ne judecă

UE ne judecă în ultima vreme, aproape zilnic. Pâre peste pâre, învinuiri de tot felul. De la prieteni şi neprieteni, de-a valma. Unele explicite, altele, insinuate ca un sâsâit de şarpe veninos.

Ca-n orice procedură de felul acesta, acuzator şi acuzat, privesc către judecător.

E o altă problemă că, în cazul nostru, acuzatorul este, de cele mai multe ori, şi judecător, dar asta nu prea schimbă, în esenţă, datele problemei. Sentinţele, după cum am putut vedea, sună cam la fel. Adică prost pentru noi. Aspre, cu ţâfnă şi gust de fiere. Nu ştiu cum se face, dar, mai ales de când cu USL-ul la guvernare, România a cam fost obligată să ia poziţia prostului de serviciu. Care, are – n-are vină, o încasează!

Şi acum vine întrebarea. Cel puţin una: de la cine o încasăm noi, românii, în numele democraţiei, a cunoaşterii profunde şi respectului valorilor unui Occident sacrosant?!

Ia să vedem.

Într-o ştire recentă, circulând în ciber-spaţiu,  aflu că, la Bruxelles, mai marii UE au cerut – şi finanţat, fireşte – efectuarea unui studiu pentru a cuantifica necesarul de traducători autorizaţi din limba română în limba… moldovenească. Studiul a fost iniţiat, spune ştirea, de Comitetul pentru lingvism al UE.

După analize complexe şi adânc documentate, autorii studiului au ajuns la o concluzie stupefiantă – pentru ei – şi anume că 95,26% dintre români „înţeleg spontan limba oficială a Republicii Moldova”, care, nu-i aşa, este „moldoveneasca”. Şi, dacă e să credem în ce au scris autorii studiului, acest lucru ar fi posibil, deoarece românii ar fi „înzestraţi genetic cu o profundă înclinaţie spre limbi străine”.

Ce ar mai fi de zis?

Cînd îi priveşti pe micile ecrane, cum îşi încoardă piepţii, cum ridică din sprâncene dacă e vorba de România şi cum aruncă peste noi avalanşe de invective şi acuze, ai putea zice că sunt oameni serioşi, că doar vin de acolo de unde, de câteva secole bune, ziceam că vine spre noi amărâţii, lumina civilizaţiei.

Apoi, câte unul deschide gura şi te face să te întrebi – speriat, amuzat? – ei sunt cei care ne judecă?

În ce limbă, să iertaţi?

Silviu Raţiu

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.