Ziarul electronic al arădenilor

Bref. Nu ne e, așa puțin, rușine?

Se zice că un om a greșit. Privind cu atenție contextul este limpede că a făcut-o „fără voie”. I-a ieșit pur și simplu un porumbel pe gură.

Un cuvînt pe care, altminteri, milioane de oameni, inclusiv români, îl folosesc și, este cert, l-ar folosi fără să ezite, în situații similare.

Secole de istorie scurse peste civilizația occidentală au confirmat un tipar verbal în limitele căruia expresia folosită, marți seară, de domnul Colțescu desemna o persoană apaținând unui rase. Și atât.

Ce mă uimește este felul în care a reacționat presa sportivă și o parte a mediului sportiv autohton – mai cu seamă colegi (?) ai împricinatului. Deontologi nevoie mare.

Inchizitori să fi fost – cei mai mulți dintre ei – și nu s-ar fi aprins vâlvătăile iadului deasupra capului sărmanului Sebastian Colțescu.

Atâta vehemență nu cred să fi fost nici în ziua când niște cetățeni exemplari ai anticului Israel s-au trezit s-o „judece” pe sărmana femeie destrăbălată. (Să fim de acord, prin comparație, „crima” lui Sebastian Colțescu – care, până la proba contrarie, nici nu se știe ce-ar fi – e o biață mușcătură de țânțar.)

Ei bine, s-a întâmplat ca Însuși Isus Christos să se afle în preajmă. Și dacă tot s-a nimerit așa, înfierbântații l-au confruntat cu „dosarul”.

„S-o ucidem cu pietre!”.

Așa și vajnicii corifei pripășiți prin mass-media autohtonă. Dar și o grămadă de „analiști” și „oameni de fotbal” – toți laolaltă, icoane ale neprihănirii și corectitudinii.

Dacă e să dăm atenție sutelor, miilor de sentințe de condamnare a nefericitului Colțescu, acesta chiar că ar fi trebuit lapidat de-acum.

Așa să fie?

Până să ajungem într-un punct de unde să nu mai existe cale de-ntoarcere, eu zic să  ne aducem aminte: întrebat ce ar trebui făcut cu femeia destrăbălată, Mântuitorul a păstrat mai întâi, câteva clipe de liniște.

Apoi, cu voce scăzută, dar calmă și fermă, le-a luminat mintea: „Cine dintre voi este fără păcat să arunce cel dintâi cu piatra…”.

Chiar așa, cei care sunteți fără prihană, domnilor jurnaliști, analiști, comentatori, oameni de fotbal și câți mai sunteți, poftiți de luați. Pietre se găsesc la tot colțul.

Dar până s-o faceți, ce-ar fi să vă priviți, mai întâi, în oglindă?!

Silviu Rațiu

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.