Ziarul electronic al arădenilor

Autorităţile au închis oficial singurul focar de pestă porcină africană din judeţul Arad

Conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad a anunţat, miercuri, închiderea oficială a singurului focar de pestă porcină africană din judeţ, care a evoluat într-o gospodărie de la marginea municipiului Arad începând cu luna ianuarie.

„Având în vedere rezultatele de laborator şi a efectuării examenelor clinice din zona de protecţie şi supraveghere, s-au ridicat restricţiile privind pesta porcină africană conform Actului sanitar de stingere oficială a focarului nr. 293/09.04.2019. Aşadar, judeţul Arad a fost declarat liber de pesta porcină africană“, a declarat şeful DSVSA Arad, Viorel Agud.

Autorităţile vor supraveghea în continuare, prin examene clinice serologice şi de laborator, probele provenite de la porcii domestici şi sălbatici.

La sfârşitul lunii ianuarie, autorităţile au sacrificat 55 de porci din gospodăria unui arădean, după ce 21 de animale au murit de pestă. La acel moment, directorul DSVSA Arad a declarat că bărbatul a cumpărat ilegal porci din Bihor, unde era în evoluţie pesta africană. Ulterior, arădeanul a vândut, tot ilegal, 21 de exemplare în Timiş, iar acolo animalele au început să prezinte semne de boală, fiind aduse înapoi în Arad, unde au murit, în timp ce porcii rămaşi în viaţă au fost sacrificaţi.

Pesta porcină africană este o boală infecţioasă virotică, netratabilă şi fără măsuri de prevenţie (vaccin), care afectează porcii domestici şi sălbatici, dar nu se transmite la om.

sursa: Agerpres

CITITI SI: Suspiciune de pestă porcină africană în Arad. Peste 50 de porci sacrificați

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.