Ziarul electronic al arădenilor

UPDATE Suspiciune de pestă porcină africană în Arad. Peste 50 de porci sacrificați

Peste 50 de porci identificați într-o gospodărie din municipiul Arad au fost sacrificați, existând suspiciuni de pestă porcină africană.

În cursul zilei de duminică, la sediul Prefecturii Județului Arad a avut loc o şedinţă a Centrului local pentru combaterea bolilor, în vederea analizării unei suspiciuni de pestă porcină africană identificată pe raza municipiului Arad, într-o gospodărie aflată pe strada Păpădiei.

În cadrul ședinței s-a decis sacrificarea celor 55 de porci identificaţi în gospodăria respectivă, prelevarea de probe şi incinerarea cadavrelor.

De asemenea, s-a decis dezinfecţia gospodăriei şi a maşinii cu care s-a efectuat transportul animalelor, dar și recuperarea a 21 de cadavre ale unor porci care au murit.

La ședința de la Prefectură s-a stabilit constituirea de echipe mixte formate din personal al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” al Judeţului, pentru a duce la îndeplinire aceste măsuri.

Conform unor surse, proprietarul gopodăriei a spus că i-au murit mai mulți porci, pe care i-a cumpărat din județul Bihor, iar cadavrele lor le-a aruncat.

Bărbatul a mai spus că el își asigură veniturile din intermedierea vânzării de porci și că, după primele suine moarte, a dezinfectat cu o soluție din comerț locul unde erau ținute animalele, dar și mașina cu care făcea transporturile.

UPDATE

Directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad, Viorel Agud, a declarat, pentru Agerpres, că autorităţile au verificat gospodăria unui bărbat din municipiu după ce acesta vânduse ilegal porci în judeţul Timiş iar acolo animalele au început să moară, existând suspiciunea că erau infectate cu pestă africană.

„Rezultatul analizelor de laborator în cazul porcilor vânduţi ilegal şi care au murit nu au sosit, dar între timp s-a luat măsura sacrificării celorlalte animale aflate în gospodăria din municipiul Arad, pentru a se evita o eventuală răspândire a bolii’, a declarat Agud.

Conform sursei citate, proprietarul din Arad cumpăra fără documente porci din Bihor, pe care îi revindea ilegal. În Timiş a vândut 21 de porci, care între timp au murit, iar cei 55 pe care îi mai avea în gospodărie au fost sacrificaţi în cursul zilei de duminică.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.