Ziarul electronic al arădenilor

Zid de apărare de sticlă împotriva inundaţiilor, construit în municipiul Arad

Un zid de apărare împotriva inundațiilor va fi realizat pe malul Mureșului, în municipiul Arad, acesta urmând să fie construit din panouri din sticlă transparentă.

Anunțul a fost făcut de ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, care a fost prezent, miercuri, în județul Arad.

Ioan Deneş a declarat, în cadrul unei întâlniri avute la Prefectura din Arad cu autorităţi locale, că în anul 2019, Ministerul Apelor şi Pădurilor are la dispoziţie cea mai mare sumă pentru investiţii din ultimii zece ani, respectiv 700 milioane de lei, alocată pentru lucrări hidrotehnice şi în sectorul silvic.

„Din cei 700 de milioane, avem aproximativ 500 de milioane lei sumă alocată pe investiţii în lucrări hidrotehnice. Este, dacă doriţi, cea mai mare sumă pe care o are Ministerul Apelor şi Pădurilor alocată pentru investiţii din ultimii zece ani“, a spus Deneş.
Conform ministrului, dacă în 2017 au fost finalizate 37 lucrări hidrotehnice, iar în 2018 s-au finalizat şi recepţionat 96 de lucări, în acest an ar urma să fie finalizate aproximativ 150 de lucrări la nivel naţional.

Pentru judeţul Arad, ministrul a anunţat că sunt bugetate proiecte, pentru anul în curs, în valoare de 40,6 milioane lei, din care pe domeniul gospodăririi apelor 25,3 milioane lei, iar pentru păduri, 15,3 milioane lei. Între altele, lucrările vizează amenajări de albie pe o lungime de 61,7 kilometri, apărări şi consolidări maluri pe 2,4 kilometri, refacerea digurilor pe o lungime de 18,4 kilometri şi întreţinerea digurilor pe 191 kilometri.

Ministrul a anunţat că pentru municipiul Arad sunt în derulare procedurile de atribuire prin licitaţie a unor lucrări de reabilitare a zidului de apărare împotriva inundaţiilor. Proiectul vizează zona centrală a oraşului, pe o lungime de 2,3 kilometri, unde zidul actual din beton armat va fi refăcut. Noul zid va fi placat cu cărămidă aparentă, dar va avea şi porţiuni lungi cu panouri din sticlă transparentă, care asigură atât protecţia împotriva inundaţiilor cât şi contactul vizual al omului cu peisajul, respectiv râul Mureş.

Conform ministrului, finanţarea acestor lucrări are loc prin intermediul unui proiect transfrontalier România-Ungaria, fondurile europene primite fiind în sumă de 2,7 milioane de euro, din care partea română a obţinut 1,9 milioane de euro. Lucrările ar urma să înceapă în acest an, iar recepţia este programată pentru septembrie 2020.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.