Pompierii arădeni au intervenit la peste 30 de incendii de mirişti, la sfârşitul săptămânii trecute, fiind afectate sute de hectare de terenuri arabile, însă amenzi nu au putut fi date pentru că nu au fost depistate persoanele care care au dat foc vegetaţiei uscate.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Arad, George Pleşca, a declarat, luni, că de la începutul sezonului lucrărilor agricole, în medie se intervine la zece incendii de mirişti în fiecare zi.
În weekend, pompierii arădeni au intervenit la 32 de incendii, care se manifestau pe suprafeţe de până la 30 de hectare, astfel că, în total, sute de hectare de terenuri arabile au fost afectate.
Unul dintre cele mai mari incendii au fost înregistrate duminică, în zona Nadăş, unde flăcările au ajuns la marginea unei păduri. În acest caz, s-a intervenit mai bine de nouă ore pentru stingerea focarelor, participând peste 30 de pompieri, cărora li s-au alăturat 30 de angajaţi ai ocolului silvic şi 20 ai Primăriei Tauţ.
Deşi este ilegală curăţarea terenurilor prin arderea vegetaţiei uscate, pompierii aplică foarte rar amenzi, pentru că nu îi pot depista pe cei care au pus focul.
„Potrivit reglementărilor legale, trebuie amendată persoana care a dat foc, nu proprietarul terenului, şi este aproape imposibil să găseşti persoana vinovată. De regulă, după ce a fost aprinsă vegetaţia, flăcările nu mai sunt supravegheate şi se extind pe suprafeţe mari, uneori şi din cauza vântului. Au fost cazuri în care flăcările s-au apropiat de zone locuite şi au pus în pericol locuinţele oamenilor. Zilele trecute, în localitatea Căpâlnaş, un incendiu de mirişte s-a propagat la un adăpost de animale, iar patru capre au murit arse“, a declarat George Pleşca.
ISU Arad a lansat, în ultimele săptămâni, mai multe apeluri publice, cerând populaţiei să renunţe la curăţarea terenurilor prin incendiere.