Ziarul electronic al arădenilor

Viaţă de doi lei

De câţiva ani, trec în fiecare zi prin faţa unui mic magazin cu de toate, undeva pe Malul Mureşului.

Dacă ar fi după câţi intră şi ies, nu m-aş gândi să scriu nimic despre el; asemeni altor zeci de mici intreprinderi risipite prin cartiere, o încercare mai mult decât temerară de a rezista presiunii supermarketurilor – am putea zice. Cu mai mult sau mai puţin succes – vor zice temerarii.

Ce mi-a atras atenţia la acest loc a fost grupul de tineri care apar, la începutul fiecărei primăveri – ca muştele dezmorţindu-şi picioarele după o lungă hibernare – în faţa intrării magazinului. La început n-am ştiut ce ar putea fi adunarea acelor cârlani, când zgomotoşi, când pleoştit ca după o ploaie de toamnă. Apoi, am observat că, de prin martie şi până târziu, prin octombrie, grupul apare în fiecare zi, pe la prânz, ca să plece – dacă e să plece – pe la miezul nopţii. Zilnic, cu o stăruinţă al cărei mecanism mi-e imposibil să-l desluşesc. Îmi vine greu să cred că stau acolo ziulica întreagă numai ca să golească mai ştiu eu câte doze de bere. Ieftină, dar rece…

Pentru că asta fac. Cu obstinaţie. Doze după doze – nu ştiu dacă or fi mergând şi când, să mai şi mănânce câte ceva – zi după zi, noapte după noapte, în formulă neschimbată.

Au fost campionate europene de fotbal, au fost jocuri olimpice, au fost concerte, alegeri, manifestaţii în faţa Primăriei, urmate de-un referendum, festivaluri de tot felul în Centru sau pe ştrand, au fost sumedenie de manifestări care mai de care mai tentante. Ei, nimic. Prinzând, parcă, rădăcini în faţa magazinului şi povestind. Povestind întruna, izbucnind, uneori, în hohote sardonice, alteori chiuind mînzeşte, colo, aproape de miezul nopţii, să ştie lumea că mai există.

De la o vreme am început să mă întreb ce or fi având de povestit de nu mai termină de atâtea zile şi atâtea nopţi şi-mi dau seama că, fiecare, îşi putea povesti (scurta) biografie de câteva zeci de ori de când se tot întâlnesc. Noutăţi, nu prea au de unde, de vreme ce nu se mai mişcă din locul pe care şi l-au însemnat cu urmele paşilor mărunţi pe care-i fac, într-un cerc invizibil, cu o rază de circa doi metri, sub lumina slabă a unui bec de veghe, montat de patronul magazinului, probabil să nu le fie urât când vine seara.

Zile după zile, nopţi după nopţi, mă tem că-n cele din urmă vor încremeni – statui triste, încercând zâmbete crispate, cu câte-o doză de bere pe post de jalnice trofee ale unei bătălii pierdute.

Cât de goală să fie viaţa acestor adolescenţi întârziaţi, cât vânt să răscolească iarăşi şi iarăşi sentimentul lor de însingurare de se tot adună, în disperare aş putea zice, ca să-şi alunge teama de a nu-şi mai auzi decât propria lipsă de perspectivă, de viitor, vuindu-le în urechi?! Cum se poate ca, la vârsta lor, să nu–ţi mai spună nimeni şi nimic ceva care să îţi stârnească o dorinţă lăuntrică de a te desprinde de asfaltul coclit din faţa unui mărunt magazin cu de toate. Numai cu poftă de viaţă, nu.

Cât de jos a putut coborî speranţa de viaţă adevărată, clocotind de pasiune, de spirit creator şi de bucuria de a face ceva, dacă oameni precum cei despre care tocmai vorbesc nu mai catadicsesc să-şi consume timpul altminteri decît lăsând ca el să se scurgă în urmă unor doze de bere?!

Rece dar, vai, atât de ieftină.

Silviu Rațiu

noiembrie, 2012

comentarii

4 Comments

 • esti trist

  Dar vai cu câtă tristeţe sunt scrise aceste cuvinte din acest articol,aş putea spune că e chiar ruşinos ca la vârsta asta încă mai plângeţi,nu sunt acei băieţi de vină că vârsta dumneavoastră se apropie de final si că nu mai aveţi nimica important de facut in timpul liber decât sa vă luaţi de viaţa altora ,nu sunt ei de vină că dumneavoastră sunteţi invidios pe faptul că ei încă mai pot strânge in braţe câte o femeie care nu e plină de riduri si celulită,si că ei încă mai POT spre deosebire de dumneavoastră care evident nu mai puteţi…nu sunt ei vinovaţi de faptul că nu vă însoţesc la ieşirile pe care le aveţi in parcul bătrânilor si nu sunt nici vinovaţi pentru faptul că dumneavoastră sunteţi cel mai frustrat locatar al acelui bloc,dacă nu sunteţi obişnuit sa trăiţi printre alţii care au alte obiceiuri decât cele pe care le aveţi v-aş sfătui sa vă mutaţi pe o insula unde sa vă petreceţi restul zilelor in singurătate aşa cum precis au fost si cele din copilărie.

  • Cetatean

   V-am votat, Domnule Rațiu, la alegerile locale Arad, dar după cele postate aţi demonstrat ca aveţi mentalitate de Comunist.
   Imi pare foarte rău pentru votul meu irosit.

   • daca m-ati votat,nu pot decit sa va multumesc.
    In ce priveste opinia dumneavoastra,ar fi de spus urmatorul lucru:in gindurile asternute sub titlul de mai sus,am incercat sa-mi exprim compasiunea fata de niste oameni care-si irosesc viata fara nici un orizont.Credeam ca lucrul acesta apare clar din context.Daca nu,se pare ca vedem lumea din ochelari diferiti iar aici nu mai am cum sa va ajut.Nici pe dumneavoastra,nici pe altii.

    • esti trist

     Ce bizar mod de a exprima “compasiunea” plin de sarcasm ,dispreţ si ura …un mod chiar jenant,din partea unei persoane care se da drept ceea ce nu e,sunteţi sub orice critică domnule avocat”din oficiu” in locul dumneavoastră nu aş eticheta pe nimeni fara al cunoaşte înainte personal , poate unele persoane de care vă permiteţi sa vorbiţi fara nici un drept au realizat mult mai multe comparativ cu dumneavoastră.Sunteţi patetic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.