Ziarul electronic al arădenilor

Spitalul Judeţean Arad: Fizicianul medical a îndeplinit toate condiţiile legale de angajare

Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad a reacționat după ce vicepreşedintele Colegiului Fizicienilor Medicali din România (CFMR), Marin Bodale, a declarat că opt persoane au practicat profesia de fizician în unităţi medicale din ţară fără a avea studiile necesare, între care una din Arad.

Cei din conducerea Spitalului Județean susţin că fizicianul medical din instituţie a îndeplinit toate condiţiile legale pentru angajare şi are studiile necesare.

Conducerii Spitalului Județean Arad a informat că fizicianul medical Violeta Naghiu este angajată din ianuarie 2018, urmare promovării unui concurs organizat în conformitate cu prevederile HG nr. 286/2011.

„Angajata noastră este licenţiată în Bioinginerie Medicală, profilul Medicină, specializarea Bioinstrumentaţie şi Tehnici Medicale, din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie «Gr. T. Popa» Iaşi. Conform Normei privind expertul în fizica medicală, aprobată prin Ordinul comun nr. 1272 din 17.10.2006 al Ministrului Sănătăţii Publice şi nr. 266 din 09.10.2006 al Preşedintelui (NSR-38) Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 906 din 07/11/2006, în ceea ce priveşte expertul în fizică medicală, la articolul 7 – Educaţia şi pregătirea profesională a fizicianului medical cuprinde trei nivele – se precizează: «Primul nivel: Fizicianul medical debutant trebuie să aibă cel puţin licenţă în fizică sau echivalent (matematică, informatică, chimie fizică, inginerie electronică, electrică sau mecanică, etc.)»“, a informat spitalul din Arad.

Potrivit sursei citate, conform articolului 5 din aceaşi Normă, „Fizicianul medical are o educaţie şi o pregătire profesională de grad universitar sau echivalent în fizică sau tehnologia radiaţiei aplicată expunerilor medicale la radiaţii ionizante şi o o pregătire practică de lucru în colaborare cu personal medical din instituţii medicale, universităţi sau institute de cercetare“.

„Bioingineria Medicală este o specializare a unei Facultăţi de Medicină. În cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad nu avem Laborator de Radioterapie“, a mai precizat conducerea unităţii medicale.

Vicepreşedintele CFMR, Marin Bodale, a declarat, miercuri, că opt persoane au practicat profesia de fizician în unităţi medicale din ţară, fără a avea studiile necesare. Cele opt persoane au lucrat ca fizicieni medicali în unităţi medicale private şi de stat din Bucureşti, Bacău, Alba, Teleorman, Arad.

Ministerul Sănătăţii a anunţat, miercuri, că nu a identificat nicio sesizare din partea Colegiului Fizicienilor Medicali din România privind persoane care profesează fără drept în domeniul oncologiei şi radiologiei medicale, spunând că a fost verificată situaţia persoanelor prezentate şi nu s-au identificat nereguli în ceea ce priveşte pregătirea şi activitatea acestora.

„În ceea ce priveşte cazurile de falşi fizicieni care profesează fără drept în domeniul oncologiei şi radiologiei, Ministerul Sănătăţii atrage atenţia că astfel de informaţii transmise în spaţiul public fără o verificare temeinică aduc mari deservicii sistemului medical, precum şi pacienţilor care se află în prezent sub tratament medical“, susține Ministerul Sănătății.

Reprezentanţii MS spun că, din primele verificări, comunicarea Colegiului Fizicienilor Medicali conţine o serie de inexactităţi şi neadevăruri.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.