Ziarul electronic al arădenilor

Românii renunță la nunta tradiţională şi aleg plajele exotice ca să spună „Da“

Un trend social interesant, care reprezintă o provocare pentru agenţiile de turism, chiar dacă se află încă la început de drum în România, este acela al nunţilor organizate în destinaţii exotice precum Maldive, Cuba, Bali, Mexic sau Thailanda, a precizat Raluca Anghel, specialist în marketing turistic.

„Când ne gândim la o nuntă, de obicei ne gândim cum să o organizăm pe meleagurile noastre, acasă, la mire sau la mireasă, sau la un local aflat într-o zonă din România cu un peisaj frumos. Bine este atunci când măcar luna de miere ne-o putem petrece mai departe de litoralul românesc sau de Valea Prahovei.

În ultimii ani s-a împământenit şi pentru tinerii însurăţei, mai cu dare de mână, că o săptămână de miere e mai potrivită în Maldive, Thailanda, Vietnam sau mai nou în Bali şi Zanzibar. O anumită categorie de români, iubitori de călătorii, şi mă refer aici la antreprenori, angajaţi în funcţii de top management, dar şi la expaţi, aleg să îşi oficieze nunta pe malul mării într-o destinaţie îndepărtată“, spune Raluca Anghel.

Ea subliniază, însă, că nunta nu este, de obicei, una ce păstrează ritualuri tradiţionale, ci are un caracter mult mai restrâns, de obicei din alai făcând parte doar mirii, naşii şi membrii foarte apropiaţi ai familiei. Astfel, nunta şi luna de miere se întâmplă în acelaşi loc, dar experienţa este cu adevărat una pentru o viaţă.

„Atunci când avem cereri de organizare a unor astfel de evenimente speciale cum ar fi nunta şi luna de miere ne ajută relaţia foarte bună pe care o păstrăm cu marile hoteluri din destinaţii precum Republica Dominicană, Costa Rica, Singapore, Thailanda, Mexic,Cuba, Brazilia etc. După ce specialiştii noştri află dorinţele viitorilor miri, împreună cu reprezentanţii hotelului ales organizam evenimentul în detaliu în aşa fel încât clienţii noştri sa aibă nunta visată“, precizează Daniela Shah, coproprietar Eturia.

Având în vedere că acest tip de solicitări reprezintă evenimente aparte pentru agenţia de turism, ele se încadrează la vacanţe de tip ‘tailor made’ şi, astfel, este dificil de specificat un buget, explică Daniela Shah. Bugetul este unul diferenţiat după hotel, cereri, destinaţie, durată etc.

În ceea ce priveşte pachetele de honeymoon, Eturia are sejururi în Kuala Lumpur & plaja Pangkor Laut de 10 zile pornind de la 1.750 euro/persoană, sejur Singapore & plaja Krabi Thailanda, 10 zile de la 1.850 euro/persoană, dar şi luna de miere în Brazilia, 14 zile 3.090 euro/persoană.

„Cred că acest trend s-a dezvoltat mai ales prin copiere să zic aşa. Am văzut cum fac vecinii noştri occidentali şi ne-am gândit: de ce nu? Adevărul este că, uneori, cu bani mult mai puţini reuşeşti să îţi creezi un moment unic departe de aşa zisa ‘nebunie’ care are loc în jurul fiecărei ceremonii organizate în ţară. Mirii care aleg genul acesta de nuntă cu siguranţă cheltuie mai puţin pentru festivitatea în sine, dar se bucură mai mult de ea“, spune Raluca Anghel.

Aceasta apreciază că în anii care vor urma, dacă economia îşi păstrează o creştere echilibrată, agenţiile specializate pe destinaţii exotice vor înregistra cereri mult mai multe pe acest segment de public şi de vacanţe.

„O astfel de nuntă în Republica Domnicană, Cuba, Maldive, Singapore, Mexic nu se desfăşoară asemenea unei din România. În general, mirii caută ceva simplu, o ceremonie religioasă în spiritul locului, poziţionată cât mai aproape de plajă sau, după caz, într-o capelă construită exact pentru astfel de ocazii. Ornamentele sunt importante, pozele şi cina care urmează jurămintelor nu sunt de neglijat. Nunta şi luna de miere sunt create de specialiştii noştri în jurul unor teme romantice astfel încât turiştii să fie cu adevărat fericiţi“, a precizat Daniela Shah, coproprietar Eturia.

Aceasta spune că, din experienţa ei, mirii a căror nuntă s-a desfăşurat în astfel de locuri fac recomandări şi prietenilor să aleagă pentru nunta lor tot destinaţii exotice.

„Am avut astfel de cereri în principal, de la tineri. Solicitările au fost pentru mai multe persoane, însă nu pentru grupuri mari.

Cele mai cerute destinaţii pentru astfel de evenimente sunt Grecia, SUA, Mexic, Republica Dominicană, Indonezia (Bali), Thailanda, Maldive, Seychelles. Mirii ne cer pachete care să includă pachetul de zbor, transfer, cazare cu masă, organizare şi formalităţi pentru oficierea căsătoriei (cu preot local sau din ţară, în funcţie de religie sau destinaţie). Tot noi ne ocupăm ca certificatul de căsătorie să aibă apostila, cea care validează căsătoria şi pe teritoriul României’, a precizat Oana Bucur, director turism extern compania de călătorii EXIMTUR.

Pachetele includ decoruri, flori, buchetele pentru mireasă şi naşe, tortul, masa festivă. Pentru un astfel de eveniment organizat în afara ţării, rezervările trebuie făcute cu destul de mult timp înainte, cel puţin circa şase luni. Oana Bucur spune că mirii trebuie să se adreseze din timp agenţiei de turism din mai multe motive principale – disponibilitate şi preţ, organizarea efectivă deoarece sunt multe restricţii pe fiecare destinaţie în parte, foarte multe documente de tradus şi transmis, organizarea efectivă a evenimentului şi efectuarea şi plata rezervărilor.

„Tarifele diferă extrem de mult. Depind în primul rând de destinaţie, dacă se doreşte organizarea nunţii în Europa sau în destinaţii exotice. Apoi depind de momentul solicitării rezervării (disponibilitate, reduceri early booking), de numărul de participanţi şi de numărul de servicii contractate (doar oficierea ceremoniei şi un decor simplu sau servicii suplimentare ca de exemplu buchet de mireasă, tort, muzică live, servicii foto/video sau chiar servicii inedite ca de exemplu oficierea sub apă sau în aer)“, a precizat Oana Bucur.

Orientativ, tarifele, strict pentru eveniment (fără a include transport şi cazare), încep de pe la circa 1.500 euro, în Grecia, dar pot depăşi 7.000 euro, în Las Vegas pentru un pachet premium.

Santorini, Tenerife şi Sharm El Sheikh sunt destinaţiile preferate ale turiştilor Cocktail Holidays pentru petrecerea lunii de miere. Preţurile încep de la 537 euro/persoană în Santorini la un hotel de 4 stele şi se apropie de 1.000 de euro de persoană în Tenerife. Reprezentanţii agenţiei spun că majoritatea mirilor îşi rezervă voiajul de nuntă cu cel puţin două luni înainte şi solicită hoteluri ‘adults only’.

sursa: Agerpres

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.