Ziarul electronic al arădenilor

Rezultate surprinzătoare la Bacalaureat pentru elevii din Arad

bacAnul acesta, rezultatele la examenul de Bacalaureat stârnesc reacții controversate mai mult ca oricând și scot la iveală situația îngrijorătoare din sistemul de învățământ românesc.

De ce sunt rezultatele atât de slabe? Dacă e să ne luăm după spusele liceenilor, aceștia dau vina fie pe subiectele prea dificile, fie pe diverse greșeli de exprimare în enunțurile primite.

De cealaltă parte, profesorii susțin că elevii nu mai sunt deloc interesați de școală și, în schimb, își petrec timpul pe Internet. Indiferent de situație, un lucru este cert! Elevii alocă din ce în ce mai puține ore studiului, iar acest lucru se reflectă în mod direct în notele obținute la Bac.

Cu scopul de a analiza evoluția ratei de promovare la Bac a elevilor din Arad în ultimii doi ani și pentru a vedea pe ce poziții se situează acesta în topul celor mai bune județe din acest punct de vedere, specialiștii Books Express au realizat un studiu de piața pe baza datelor oferite de Google în 2015 și 2016.

Spre deosebire de sesiunea iunie-iulie 2015 a Bacalaureatului, când 59,90% dintre elevii din Arad au luat nota de trecere la examen, fiind pe locul 32 la nivel național, în 2016 s-a înregistrat o creștere de doar 0,30%.

Cifrele scot în evidență faptul că liceenii arădeni au învățat mai mult anul acesta, astfel că Aradul și-a păstrat poziția în topul național. Cu toate acestea, dintr-un total de 56 de medii de 10 în toată țara, Aradul nu are nicio medie generală de 10, în scădere față de anul trecut când a fost o singură medie de 10.

De asemenea, o altă parte a analizei Books Express scoate la iveală modul în care s-au schimbat preferințele locuitorilor județului Arad pentru cărți, existând o legatură strânsă între aceste rezultate și notele obținute de elevi la examenul de Bacalaureat.

Câți arădeni mai citesc în zilele noastre? Și, mai ales, care sunt cărțile de care sunt atrași? Într-o perioadă în care tot mai mulți specialiști în domeniul educației trag semnale de alarmă în legătură cu lipsa de preocupare a tinerilor pentru lectură și studiu, aceștia își îndreaptă atenția către altă direcție.

În acest sens, o creștere spectaculoasă s-a înregistrat la cărțile de colorat pentru adulți, fiind un nou trend pe plan autohton, cu tot mai multe persoane care achiziționează online astfel de produse.

În Arad, este vorba despre o micșorare cu 53,68% în ultimul an, ceea ce denotă faptul că aceste cărți și-au câștigat notorietatea într-un timp foarte scurt.

„Cărțile reprezintă un domeniu complex, paleta de produse fiind foarte variată. În mod surprinzător, cărțile de colorat pentru adulți au devenit tot mai căutate”, a declarat Bogdan Dumitru, Managing Partner Books Exppress

În ceea ce privește interesul pentru cărțile în limba engleză versus cele din literatura română, din analiza Books Express reiese faptul că arădenii au fost mai atrași de autorii clasici români.

La această categorie s-a înregistrat o creștere de 7,81% în ultimul an, în timp ce volumul de căutări de pe Google pentru cărțile în limba engleză s-a majorat cu 19,55%.

Acest lucru poziționează județul Arad pe locul 5 în topul național cu privire la interesul pentru volumele în limba lui Shakespeare.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.