Ziarul electronic al arădenilor

Răul cel mai mare

silviu-ratiu111-150x150211111111„Cel mai rău lucru care i se poate întîmpla unui părinte este să își piardă copilul!”.

Până aici textul unui anunț publicitar, care – ăsta e rostul reclamei, n-ai ce să te superi – anunță cu surle și turle că s-a descoperit „o metodă simplă și eficientă pentru rezolvarea problemei”.

Vorba cîntecului, „don’t worry, be happy!…”. Cu noul ceas cu GPS, părintele uituc va ști în orice moment și maximă precizie – zice reclama – unde se află progenitura pe care numai ce a tratat-o ca pe o geantă sau o umbrelă (cam astea ar fi obiectele pe care oamenii le uită cel mai des și-n cele mai neașteptate locuri).

Dacă, Doamne ferește, îți uiți copilul pe undeva, într-un mall sau pe o bancă, în parc, uite, ceasul cu GPS te scoate din necaz. Își dă un „beep” și gata.

Dar dacă – se întâmplă tot mai des în zilele noastre – ți-ai pierdut copilul fără să-ți dai seama măcar? Pentru că n-ai știut să-l asculți, deși l-ai auzit. Plângând, scâncind sau chiar tăcând cu un tâlc cum numai copiii știu să-l transmit, atunci când suferă.

Sau pentru că nu ai văzut, deși ochii-ți erau larg deschiși, numai că pe retină se-ntipăriseră, de-a valma, alte imagini. De fapt niște umbre. Lumina era în brațele tale ori tocmai făcea primul său pas articulat.

De fapt, cel mai rău lucru ce i se poate întâmpla unui părinte – și li se și întîmplă – este că nu mai știu CUM să își iubească copiii!

Din dragoste, niște părinți au cumpărat feciorului lor, de numai 19 ani, ditamai BMW-ul. Mașina a fost găsită, fără viață, într-o dimineață, cocoțată într-un pom, la marginea șoselei. Nici feciorul nu mai trăi.

Tot din dragoste pentru copii (?!) mii de părinți iau drumul pribegiei, să câștige bani cu care, zic, ei, să facă un viitor celor lăsați acasă.

Ăst timp, anual, autoritățile se confruntă cu zeci de cazuri de sinucidere printre copii și adolescenți. Și, iarăși, din dragoste, foarte mulți părinți s-au dezvățat să mai spună „Nu!” atunci când particula aceasta ar trebui să fie răspunsul la tot felul de pretenții formulate în numele „vârstei” și al faptului că „alții” au voie.

Cunosc părinți ce-și iau două-trei joburi pentru a dispune de cât mai mulți bani pe care să-i poată cheltui… copiii, de-acum obișnuiți că totul li se cuvine și că, e de ajuns să gândească, pentru ca mama – sau tata – să se și facă luntre-punte pentru a transforma visul în realitate.

De n-ar fi, an de an, rezultatele dezastruoase la diverse testări și examene, de n-ar fi atâtea destine frânte înaintea „majoratului”, de n-ar fi atâția adolescenți pentru care viitorul „nu sună bine”, ai putea spune că nu-i nici o problemă. La urma-urmei, e treaba fiecăruia ce face cu banii pe care-i câștigă, trudind, sau nu, din greu.

Sunt de acord, e, într-adevăr, o treabă strict personală cum îți chivernisești averea.

Cu o singură excepție. Folosește-ți banii cum crezi mai bine, numai pentru a cumpăra dragostea, respectul și ascultarea copiilor tăi, n-o fă!

Ei nu au nevoie de asta! Cunosc foarte mulți tineri care sunt dispuși să mărturisească, cu mâna pe inimă, că nu își doresc așa ceva. Nu au nevoie să fie cumpărați. Să li se cumpere, cu alte cuvinte, afecțiunea.

Am citit undeva că darul cel mai de preț pe care-l poate face un părinte, copiilor săi, este timpul său. Și nu cel măsurat pe cadranele ceasului. Un timp de calitate, măsurat în bătăile inimii. Vibrând la unison cu cele ale inimii copiilor lor.

Ei da, cel mai rău lucru ce li se poate întîmpla părinților, în zilele noastre, este să-și piardă copiii pe care spun, sus și tare, că-i iubesc, dar cu care se poartă de parcă n-ar ști cum.

Și știți ceva?

Odata un copil pierdut din pricina aceasta, nici cel mai formidabil ceas cu GPS, nici cel mai sofisticat mecanism ori cel mai performant detectiv, nu mai sunt de nici un folos!

Silviu Rațiu

Iunie, 2014

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.