Ziarul electronic al arădenilor

Punct și de la capăt. De la presă adunate și în presă comentate…

Ca orice persoană dornică să știe ce se mai petrece dincolo de pereții locuinței, cercetez cât pot de des presa – cea „așternută” în mediul online, dar și cea acoperind, încă, hârtia mirosind a cerneală de tipar.

Așa se face că mă trezesc împuns de câte o știre peste care abia dacă pot trece și care, de cele mai multe ori, îmi mobilizează reacția de a comenta, de a „răspunde”.

Pentru astăzi, m-am oprit la două „perle” care demonstrează, dacă mai era nevoie, situația îngrijorătoare a lumii în care trăim.

„Studentul poate să lucreze oriunde dorește în Europa și în lume, dar dacă primește din partea statului un sprijin, dupa terminarea facultății să existe o perioadă în care să returneze ce a primit, așa cum se întâmplă în Europa“, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, într-o conferință de presă.

Domnul încă ministru al Finanțelor dovedește din nou că adagiul „errare, humanum est – perseverare, diabolicum” este dureros de adevărat.

De luni bune, el s-a angajat într-un război cu tineretul român, mai exact cu acea parte care se încăpățânează să dorească să-și construiască viitorul în România! Și care, pe cale de consecință, nu vrea să plece acolo unde domnul ministru și-a trimis, deja, fiica.

Fidel pornirilor sale de origine „incertă”, domnul Teodorovici persistă în greșeala pe care o cultivă potrivit unor principii luate nu se știe de unde. Domnia sa zice cam așa: pe mine nu mă interesează că un tânăr român dorește să-și completeze educația prin absolvirea cursurilor unei universități românești; pe mine mă interesează ca acest tânăr să nu plece – cu nici un chip – din România după ce-și va fi terminat studiile, chiar dacă – și aici este eroare impardonabilă a numitului Teodorovici – în România nu există șanse ca un absolvent de facultate să-și poată pune în valoare cunoștințele într-un mod care să producă plus valoare pentru societate, dar și pentru el.

Adică, studentul român să accepte să fie obligat să lucreze, după absolvire, în România, chiar dacă statul român – administrat de un guvern al cărui ministru este și domnia sa – nu-i pune la dispoziție condițiile minimale pentru ca el, absolventul de facultate din România, să-și realizeze năzuința absolut firească de a avea o viață împlinită.

Frazele sforăitoare cu care încearcă ministrul Teodorovici să ne aburească fac dovada unui caracter mărunt, de un cinism fără margini, cu o gândire blocată iremediabil în filozofii sortite eșecului și care, este cert, nu au nimic comun cu social-democrația pe care el și ai lui o mimează. Prost și cu pagube imense pentru omul simplu.

Nu ar fi nici o problemă dacă, promovând atari idei, domnia sa s-ar rezuma doar la familia sa. Și, eventual, la prieteni, colegi de partid, câți or mai fi fiind.

Grav este că domnia sa – ca de altfel întregul guvern PSD – face experiențe pe spinarea unui popor întreg.

Distruge ziua lui de azi dar, lucru foarte grav, face praf și ziua lui de mâine.

Iar asta nu ar mai trebui să o permitem. Cu nici un chip!

***

„Polițiștii locali arădeni au controlat în patru luni 454 de societăți comerciale. Dintre acestea, 40 au fost sancționate cu amenzi ce depășesc în total 55.000 de lei.

Controalele au avut ca scop verificarea aplicării vizelor anuale pe autorizațiile de funcționare și a avizelor de orar. De menționat ar fi faptul că vizarea acestor documente se face în fiecare an calendaristic, până la data de 30 aprilie“.

Știrea, apărută în presa locală, mai precizează că au fost controlați 454 de „agenți economici”, că au fost aplicate amenzi în valoare de 57.500 lei.

Tonul comunicatului Poliției locale este, ca de obicei, unul festivist, de ca și cum agenții susamintitei instituții ar fi reușit cine știe ce mare izbândă în lupta pentru instaurarea legii în sărmana noastră urbe.

Mai întâi, cu puțină aritmetică, vom putea observa că cei 40 de agenți sancționați reprezintă un procent de nici 9% din totalul celor verificați.

Și, ce să vezi, cu toate astea, media amenzilor aplicate a fost de 1.437,50 lei.

Iar dacă citim cu atenție pentru ce anume „crimă” au fost aplicate aceste amenzi – neactualizarea autorizației de funcționare și a avizelor de orar – ne dăm seama ce fapte grave au comis acei „agenți economici”.

Aproape 1.500 lei pentru o abatere de un formalism strigător la cer, asta da vigilență și intransigență „revoluționară”.

În același timp, ne aducem aminte că, în urmă cu niște săptămâni, centrul orașului – o zonă aglomerată a acestuia – a fost paralizat de parada unor calești dintr-un adevărat alai de nuntă, faptă care, conform legii, constituie, la rândul ei contravenție și ne aducem aminte că vajnicii agenți ai Poliției Locale i-au pedepsit aspru pe vinovați cu…. mustrare.

Cît despre faptul că, în aceste zile fierbinți, într-un oraș răscolit de la un capăt la altul de săpături și gâtuit de utilaje care mai mult stau decât lucrează, aceeași agenți ai Poliției Locale strălucesc prin absență în locurile unde ar fi nevoie de ei, pentru a asigura circulația cât de cât normală a autovehiculelor în municipiu, cu alt prilej.

Atunci când vom încerca să deslușim și alte aspecte legate de modul în care autoritățile locale calcă cu nonșalanță peste tot ceea ce ar trebui să constituie respect elementar al cetățeanului.

Să auzim de bine!

Silviu Rațiu

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.