Ziarul electronic al arădenilor

Punct și de la capăt. A cui agendă o țineți pe masă, domnule Bibarț?

O spun din capul locului: am considerat mereu că domnul Călin Bibarț a făcut o figură frumoasă în calitate de viceprimar al Aradului. Mi s-a părut că își îndeplinea cu sârguință și cu onestitate atribuțiile pe care i le punea în față fișa postului, chiar că nu părea să-i fie ușor.

Mai mult, am crezut că observ în atitudinea domniei sale o încercare de a evolua pe o traiectorie cât de cât independentă față de cea a șefului său. Uneori i-a reușit, alteori bruiajul produs de spectacolul ieftin, dar gălăgios, al lui Gheorghe Falcă a acoperit efortul „vicelui”.

Așa am explicat, de multe ori, reacția prin care arădenii îl asociau pe domnul Bibarț „la pachet” cu prestația, în general contraproductivă, a „echipei de sunet” liberale ce s-a cocoțat la conducerea Aradului.

Iată, însă, că „dirijorul orchestrei” liberale și-a făcut bagajele pentru Bruxelles și m-am așteptat la un reviriment al celui care încerca să ne facă să credem că este împins la greșeli și tinut în umbră în mod nemeritat.

A venit, mi-am zis, momentul ca domnul Bibarț să ne arate că poate; că el, spre deosebire de fostul său șef, va reporni motoarele coșmeliei care îndreaptă trebile orașului către un orizont în cel mai bun caz incert! Dar ce vorbesc eu „incert” când, în realitate, viitorul pe termen scurt și mediu este unul care seamănă a dezastru.

De acest dezastru am crezut că va încerca domnul Bibarț să ne îndepărteze, în primă fază, atâta cât îi va fi permițând interimatul!

Uite, însă, că surprizele neplăcute au început, cât nici măcar nu s-a uscat semnătura pe dispoziția de numire a „vicelui” pe post de primar interimar.

A încercat, nu-i vorbă, să arboreze un zâmbet „nou”, scos, parcă, dintr-o cutie cu recuzită păstrată pentru zile mai bune, ne-a aburit și cu niște slogane străvezii, dar, în rest, suspect de puțină acțiune. Un joc de glezne menit să readucă oamenii în starea de amorțeală în care-i ținuse, vai, de prea mulți ani, fostul primar!

Domnul Bibarț a avut – și încă are! – o șansă uriașă să demonstreze că ar putea fi o alternativă viabilă pentru alegerile de anul viitor. Că, modest, harnic, determinat și mai ales onest, ne-ar putea face să-l ajutăm să devină un primar de care Aradul are nevoie ca de aer!

Dar nu!

Domnul primar Călin Bibarț a luat-o, mult prea repede, „pe toltiș” – cum umblă vorba în popor – și încă rău de tot!

N-a reușit să producă revirimentul mult așteptat și să scuture praful așternut, gros și înecăcios, pe treburile administrației locale. Nici vorbă!

Și câte ar avea de făcut, în fiecare zi! Treburi de rutină, dar atât de importante pentru confortul zilnic al cetățeanului.

Viața cotidiană a Aradului este, chiar și sub condiția că administrația locală funcționează ca o mașină ce merge cu frâna de mână trasă, suficient de vie cât să dea de lucru unui edil care ar vrea să facă trreabă, care ar vrea ca în viața oamenilor să se vadă schimbări – fie ele și mărunte, dar vizibile, palpabile, cuantificabile prin simpla constatare că ceva-ceva se mișcă și că o face în direcția care trebuie.

Domnule Călin Bibarț, cred că a-ți luat-o pe un drum greșit.

Nu uitați, domnule Bibarț, că sunteți chiar mai vremelnic decât cel al cărui scaun îl ocupați în vreme ce „colegii” care vă înconjoară – dar nu vă stau, în nici un caz, alături! – privesc la domnia voastră exact așa: ca la un… interimar. Din stiloul căruia, însă, ar vrea să stoarcă cât mai repede, decizii care să-i favorizeze. Pe ei, nicidecum pe dumneavoastră și, mai ales, pe cei pe care, zic ei, îi reprezintă!

Domnule Bibarț, privite din exterior, se vede că cele mai multe din deciziile pe care le-ați adoptat – sau la adoptarea cărora ați pus umărul cu voioșie – nu sunt deciziile dumneavoastră!

Nu ne-ați propus nici un proiect „marca Bibarț”! Nu am auzit că veți face ceva pentru ca multe lucrări lăsate neterminate de domnul Falcă să fie finalizate, reparate sau să fi abandonat ceva ce nu are noimă, nu are viitor sau care este de-a dreptul nociv pentru cetățeni. Ca să nu vorbesc de zeci și zeci de treburi mărunte, ce ar putea fi terminate de la o zi la alta, dar care ar putea însenina viața oamenilor!

Dimpotrivă, planurile faraonice continuă să ne fie livrate pe bandă rulantă, într-o sarabandă  „copy-paste” urât mirositoare.

Din această pricină, domnule Bibarț, vă întreb: a cui agendă o deschideți dimineața, când vă așezați în scaunul de primar al Aradului?

Să nu fi fost nici un coș de gunoi prin preajmă atunci când ați preluat biroul de edil-șef ori, să iertați, nu vi s-o fi dat voie să aruncați vechea „agendă”, dacă cel căruia îi apaținea a „uitat-o” pe-acolo!?

Fiți sincer cu dumneavoastră înșivă, domnule Bibarț, și faceți gestul care să vă elibereze de umbra toxică a unui „fost”! Cât mai repede și cât mai departe!

Orașul acesta are dreptul să aibă un primar destoinic, onest, amabil și apropiat de oameni. Ați putea fi dumneavoastră acela.

Un prim pas ar putea fi acesta: puneți pe masă o agendă nouă.

A dumneavoastră!

Iar de aveți, cumva, nevoie de ajutor, puteți conta pe noi!

Silviu Rațiu

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.