Ziarul electronic al arădenilor

Obiceiuri: Boboteaza la Nadăş

nadasÎn fiecare an, de Bobotează, localnicii din Nadăş (comuna Tauţ) respectă mai multe tradiţii printre care cea a sfinţirii apei pârâului Teşa şi cea a împărţirii de colaci.

De Bobotează, după Sfânta Liturghie de la biserică, se pleacă în grup, preotul, câtăreţii bisericeşti (corul), bărbaţii care duc prapuri (steaguri bisericeşti), enoriaşii care au participat la Sfânta Liturghie.

Aceştia se opresc la Ruga satului (troiţă), unde se oficiază o slujbă religioasă de sfinţire a apei.

În urmă cu aproape un deceniu, apa era pusă în două ciubere de lemn, dar acum este pusă în vase special din plastic.

Corul cântă Troparul Bobotezei “În Iordan botezându-Te, Tu Doamne, închinarea Treimii s-a arătat, că glasul părintelui a mărturisit Ţie, Fiu iubit pre Tine numindu-Te şi Duhul, în chip de porumb, a adeverit întărirea Cuvântului. Cel ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule, şi lumea ai luminat, mărire Ţie”.

Tot atunci este sfiinţită şi apa din pârâul Teşa care trece prin sat.

Potrivit tradiţiei, în ziua de 6 ianuarie, o familie sau două din sat fac câteva pauţe (parastase) care sunt date unu preotului şi restul copiilor mai mici, de obicei rudelor mai apropiate şi celor săraci.

La acest eveniment participă mai mulţi localnici, care, după încheierea slujbei religioase, îşi iau în sticle Agheasmă Mare (apă sfinţită), care se foloseşte pe parcursul anului.

Un obicei păstrat, de asemenea, din generaţie în generaţie este acela al sfinţirii caselor.

Înainte cu două zile de Bobotează, după ce se sfiţeşte apa la biserică, preotul împreună cu cantorele (cântăreţul bisericesc), crâsnicul (paraclisierul) şi doi copii, pleacă pe la casele oamenilor cu Crucea (Iordanul – sfinţitul caselor).

Acest traseu prin sat este împărţit în două părţi, o zi în jos (jumătatea din dreapta bisericii), iar a doua zi în sus (jumătatea din stânga biserici). Fiecare familie ortoboxă, pune pe masă un blid (farfurie) cu mazăre (fasole uscată) şi bani.

text&foto: Dorin Vasonan

comentarii

2 Comments

  • Codrul Zarandului

    Frumos! Cinste acestor oameni ca duc mai departe traditiile si obiceiurile din batrani! Sa dea Dumnezeu sa isi dobandeasca satul inapoi de la Coltei.

  • Vatra satului

    Dragi Nadaseni,
    obiceiurile – taiatul porcului, fiertul tuicii, pizaratul – sunt frumoase. E bine sa fie pastrate. Dar si mai bine ar fi sa va treziti si sa va uniti pentru a va apara si lua satul inapoi. Altfel o sa dispareti voi inaintea obiceiurilor! Nu lasati totul in seama a 2-3 sateni si a unui grup de binefecatori de prin alte parti!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.