Ziarul electronic al arădenilor

Nu ne vindem ţara, dar vindem bogăţiile ei!

Tot mai des vedem în ziare şi la TV, tot mai des auzim la posturile de radio cum că unul sau altul din oamenii României sau ai judeţului Arad sunt prinşi de către poliţie cu camioanele pline de lemne, fără acte sau cu acte care nu sunt legale, pe care încearcă să le scoată din ţară şi să le ducă la vecinii unguri pentru vânzare.

Gheorghe Suciu

Şi asta se întâmplă de ani de zile! Din păcate însă, acest lucru nu îl fac firmele legale ci „cărăuşii” ilegali sau „bişniţarii” de lemne, care în cele mai multe cazuri nu pot prezenta acte legale de provenienţă a lemnelor, asta însemnând că lemnele sunt furate tocmai pentru ca unele persoane vor să se îmbogăţească repede şi fără un efort prea mare. Spun furate pentru că un proprietar de pădure nu-şi permite să facă aşa ceva, el ştiind foarte bine că tăind copacii şi despădurind locul poate afecta ecosistemul, mediul şi poate crea singur diferitele alunecări de teren despre care tot auzim. Am impresia că şi legile sunt prea blânde faţă de acţiunile „criminale” ale acestor hoţi de lemne şi nici societatea prin organele de poliţie sau de mediu nu iau cele mai „dure” măsuri pentru eradicarea pentru totdeauna a acestui fenomen, „furtul de lemne”, atât de dăunător mediului înconjurător. Poliţia din oraşul Nădlac depistează mereu asemenea camioane cu lemne care „se înreaptă” spre frontieră însă măsurile legale pe care le pot lua sunt prea blânde pentru a putea stopa fenomenul.

Într-una din zilele trecute, un bătrânel de vreo 80 de ani din Nădlac, într-o discuţie amicală în piaţă cu prietenii spunea cam aşa: „… Noi nu ne vindem ţara, însă mai nou, vindem orice bogăţie a ţării căutată sau «cerută» de vecinii noştri unguri, de străini în general etc…!”. Câtă dreptate avea acest om! Cât adevăr crud şi câtă tristeţe se degajă din vorbele lui! Pentru noi nu avem lemne suficiente ca să vindem legal, dar avem să vindem la alţii prin „bişniţarii” noştri. Şi la piaţă vezi tot felul de oameni care nu arată a fi nici pădurari, nici proprietari de pădure însă toţi au lemne de vânzare, unii cu camioneta, alţii cu camionul iar alţii cu TIR-ul. Oare de unde? Nimeni, sau puţini îi întreabă de acte, toţi se bucură atunci când pot cumpăra lemnele din piaţă fiincă noi nu mai avem de mult un punct de vânzare a lemnelor către populaţie. Şi uite aşa noi încurajăm evaziunea fiscală şi comerţul (ilegal) cu lemnele în folosul unor oameni dornici de câştiguri rapide!

Domnilor parlamentari, domnilor guvernanţi şi politicieni, a venit timpul să puneţi capăt furtului de orice fel şi vânzării bogăţiilor ţării noastre precum lemnele, apa, bogăţiile subsolului sau ale solului către străini, mai ales când acestea ne lipsesc sau sunt foarte scumpe şi pentru români!  Faceţi ca de bogăţiile ţării să se bucure poporul român şi nu mai vindeţi bogăţiile noastre străinilor mult mai ieftin decât românilor (ca de exemplu şi apa potabilă etc)! Dacă mai mergem mult timp aşa vom ajunge ca nu peste mult timp să stăm la coadă şi să cumpărăm lemne de la unguri sau de la alţii, dar la un preţ mult mai mare decât cel cu care noi le vindem acum!

Ce părere aveţi, e normal aşa sau se poate şi aşa ceva? S-auzim numai de bine!

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.