Ziarul electronic al arădenilor

Muzee şi locuri mai speciale din Viena (III)

primaria vienaGaleria de picturi a Academiei de arte plastice (Gemäldegalerie der Akademie der bildenden Künste)

Academia de Arte Plastice a fost construită între anii 1872 și 1876, după proiectul arhitectului Theophil Hansen, cel care a proiectat și alte construcții impozante din Viena, cum este clădirea Parlamentului, a muzeului militar, a Clubului muzical etc.

Galeria de picturi cuprinde pe lângă lucrări excepționale ale pictorilor flamanzi și olandezi din sec. al XVII-lea, printre care Rubens, Rembrandt și van Dyck, și tripticul “Judecata de apoi”, a lui Hieronymus Bosch.

De asemenea, se mai pot vedea lucrări de Murillo, Francesco Guardi, Lukas Cranach, Titian și reprezentanţi ai clasicismului vienez de la 1800.

Adresa, programul de vizitare şi preţul biletelor:

1010 Wien Schillerplatz 3, Etajul 1 la dreapta (Lift), se poate ajunge cu metroul (U-Bahn): U1, U2, U4 până la Karlsplatz, tramvaiul: 1, 2, D până la Operă, autobuzul: 3A, 59A până la Operă şi 2A, 57A, până la  Burgring.

Galeria este deschisă de marți până duminică, între orele 10.00 – 18.00, inclusiv în zilele de sărbătoare (închis 1 ianuarie, 1 noiembrie și 24-25  decembrie).

Un bilet pentru adulți costă 8 euro, pentru studenți, pensionari și persoane cu handicap  –  5euro, iar pentru copiii şi tinerii până la 19 ani intrarea este gratuită.

Az W – Architekturzentrum Wien – Centrul de arhitectură Viena

De la deschiderea sa din anul 1993, Centrul de Arhitectură Viena s-a remarcat nu numai ca fiind cea mai de succes adresă în ceea ce privește arhitectura în Austria, cât și pentru faptul că s-a dezvoltat ca singurul muzeu de arhitectură din această țară.

AzW a obținut și o reputație mondială, ca centru de știință, informare și cercetare, precum și pentru colecția de arhitectură. Aici sunt prezentate publicului toate performanţele internaționale actuale ale arhitecturii, dar și istoria arhitecturii naționale din sec. al  XX-lea și al XXI-lea. Pe lângă aceasta, Centrul de arhitectură Viena oferă o deservire multilaterală și profesională tuturor celor interesați de arhitectură și construcții, atât la faţa locului, cât și online.

Adresa, programul de vizitare şi preţul biletelor:

MuseumsQuartier, Museumsplatz 1, 1070 Wien.

Mijloace de transport: metroul (U-Bahn): U2 Museumsquartier, U2/U3 Volkstheater, tramvai: 49, stația Volkstheater, autobus: 48A, stația Volkstheater, City Bus 2A, stația Museumsquartier.

Parcare: Parkgarage la Museums Quartier, deschisă non-stop.

Intrarea este liberă, se plătește doar vizitarea expozițiilor speciale.

Turnul de apă Favoriten (Wasserturm am Wienerberg)

A fost construit în numai 18 luni, între anii 1898 și 1899, pe cel mai înalt punct din cartierul Favoriten. Scopul acestei construcții a fost de a aproviziona cu apă potabilă locurile mai înalte din sectoarele al X-lea și al XII-lea ale Vienei.

În anul 1910, a fost terminată și a doua conductă principal, care prin faptul că era la un nivel mai înalt a avut destulă presiune naturală și a putut să funcționeze fără energia necesară unei pompe. De atunci, turnul de apă a fost folosit doar în timpul lucrărilor de întreținere ale conductei II.

În anul 1956, turnul a fost scos definitiv din funcţiune. Turnul are o terasă situată la 50 m înălțime, de unde se poate admira panorama impunătoare a Vienei.

Adresa, programul de vizitare şi preţul biletelor:

Adresa: Windtenstrasse 3, 1100 Wien.

Telefon: 0043-1/599 59-31070

Fax: 0043-1/01/599 59 -7311

Intrarea este gratuită și se poate face după o programare prealabilă și pentru minim 8 persoane, de luni până vineri.

Primăria Viena (Wiener Rathaus)

Centrul de informare a orașului Viena invită pe cei interesați, atât vienezi, cât și turiști, să facă un tur pe jos prin primărie (Wiener Rathaus ).

Tururile pentru persoanele interesate au loc luni, miercuri și vineri, de la ora 13.00. Nu este nevoie de programare.

Pentru grupurile organizate (minim 10 și maxim 50 de persoane) este nevoie de programare cu cel puțin 4 săptămâni înainte, care se poate face telefonic, în scris sau personal.

Grupurile au acces de luni până vinery, de la 8.00 la 14.00.

Aceste tururi oferă posibilitatea de a arunca o privire în detaliu asupra administrației orașului, a încăperilor reprezentative și, mai nou, a bibliotecii și de a primi răspunsuri din partea persoanelor competente.

Între 21 și 28 mai nu se fac vizite, din cauza pregătirilor pentru Life Bal.

Adresa: 1., Rathaus, intrarea Friedrich-Schmidt-Platz 1.

Piaţa Primăriei (Rathausplatz)  

Este localizată între Primărie, Burgtheater, Parlament şi Universitatea veche, are o suprafaţă de 8.500 metri pătraţi (asfaltată) şi o capacitate maximă de aproximativ 25.000 de persoane.

Datorită mărimii sale, a poziţiei şi a arhitecturii, Piaţa Primăriei este unul dintre cele mai importante locuri din centrul Vienei. Aici au loc de-a lungul anului o mulțime de evenimente de toate genurile.

Unul dintre acestea este vara – „Sommerkino” (cinematograf în aer liber), în cadrul căruia, anul acesta, are loc pentru a 22-a oară festivalul filmului vienez.

În 65 de seri, din 30 iunie, până în 2 septembrie, pot fi văzute peste 47 de producții de operă, balet, muzică internaţională și jazz. Aceste reprenzentaţii sunt gratuite și încep la lăsarea întunericului (ora 21.00). Ecranul este de 300 metri pătraţi şi cele 6.000 de locuri pe scaune pot să fie ocupate la alegere.

Programul este însoțit de „delicii culinare” din toată lumea, în aşa numitul “Carmen’s Corner”, partea pieţei dinspre teatru, unde, între orele 11.00 şi 24.00, sunt oferite mâncăruri şi băuturi din bucătăria naţională şi internaţională.

Adresa:

Dr. Karl-Lueger-Ring, A-1010 Wien.

Mijloace de transport: metroul U2 Staţia Rathaus, U3 Staţia Volkstheater, tramvaiul 1 sau D Staţia Burgtheater.

În garajul subteran Rathausplatz pot parca vehicule până la max. 1,9 m. Sunt circa 570  locuri de parcare. Deschis non-stop.

Augustinerkirche (Biserica Sfântul Augustin)

În biserica Sfântul Augustin au avut loc multe dintre căsătoriile casei imperiale. Aici, în piața Josefsplatz, s-au căsătorit împărăteasa Maria Theresia cu Franz Ștefan von Lothringen, împăratul Franz Joseph cu Sisi, prinţul moștenitor Rudolf cu prințesa Stephanie, împăratul Napoleon cu Marie Louise.

Remarcabil este mormântul arhiducesei Marie Christine, construit de sculptorul italian Antonio Canova, între anii 1798 și 1805, și capela gotică Georgskapelle, construită la 1337 (accesul prin capela Loreto). Tot aici se află aşa numitul Herzgruft (cavou al inimilor), unde sunt păstrate în urne de argint 54 de inimi ale habsburgilor.

Cele două orgi ale bisericii sunt foarte cunoscute şi apreciate în lumea muzicală. Aici a dirijat Franz Schubert compoziția sa “Misă în Fa Major” şi Anton Bruckner “Misă în Fa Minor”.

Adresa: 1., Josefsplatz. Se poate ajunge cu toate mijloacele de transport până la staţia  Karlsplatz/Oper.

Rodica Roşca

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.