Ziarul electronic al arădenilor

Muzee şi locuri mai speciale din Viena (II)

pratermuseumCimitirul St. Marx din Viena (St. Marxer Friedhof) se numără printre cele mai renumite cimitire din lume. Sute de personalități, artiști, cercetători, politicieni și alte persoane celebre și-au găsit aici, între anii 1784 și 1878, locul de veci.

Renumele cimitirului vine însă de la legenda țesută în jurul mormântului lui Mozart, mormânt care este vizitat anual de mii de turiști și admiratori. Mozart, care a murit în 1791, a fost înmormântat într-o groapă a săracilor și mulţi ani mormântul său a fost necunoscut, pentru ca abia în 1855 să fie localizat.

În anul 1859, sculptorul austriac Hanns Gasser i-a construit un monument, care însă a fost mutat mai târziu la cimitirul central (Zentralfriedhof) în grupa muzicienilor de onoare. Pe locul rămas gol a fost așezată o placă de piatră cu numele, anul nașterii și anul decesului, iar mai târziu un monument funerar.

Deși a fost de mai multe ori ameniţat cu distrugerea, cimitirul a supraviețuit ca printr-o minune și din 1937 este deschis publicului.

Din 1943 și până în prezent, cimitirul este întreținut de administrația parcurilor. Arealul pe care se întinde, 60.000 metri pătraţi, este atât cimitir, cât și loc de reculegere şi parc.

Ca o particularitate deosebită sunt florile de liliac care înfloresc aici din aprilie până în mai. Niciunde în Viena nu se mai găsește atât de mult liliac într-un spațiu închis.

Adresa şi programul de vizitare:

Leberstrasse 6-8, 1030 Wien, mijloace de transport: trenurile rapide (Schnellbahnen), tramvaiul 71 şi 18, până la staţia St. Marx.

Intrarea este liberă. Programul de vizitare este din noiembrie până în martie, de la 7.00, până se lasă întunericul, în perioada aprilie-octombrie, între orele 7.00-17.00, în perioada mai – septembrie, între orele 7.00-18.00, iar în perioada iunie-august, între orele 7.00-19.00.

Muzeul Praterului (Pratermuseum), (foto) care arată istoria Praterului vienez, este adăpostit în clădirea Planetariului.

Aici sunt adunate obiecte vechi care amintesc de Viena de altă dată. Pe lângă tablouri și fotografii, aici se mai găsesc și o mulțime de „curiozități”, care, în mod plăcut, îţi fură privirea și te duc în trecut.

Adresa, preţul biletelor şi programul de vizitare:

Oswald-Thomas-Platz 1 (Planetarium beim Riesenrad)

Deschis: de vineri până duminică și în zilele de sărbătoare, între orele 10.00-13.00 și 14.00-18.00. Închis în 1 ianuarie, 1 mai, 25 decembrie și în zilele de sărbătoare care cad lunea. În prima duminică din fiecare lună intrarea este liberă.

Biletul costă 4 euro pentru adulți, 3 euro pentru pensionari, studenți, persoane cu handicap şi este gratuit pentru tinerii cu vârste până la 19 ani.

Vienna Ring Tram este singura linie de tramvai din Viena care face un tur pe ringul vienez.

Acest tur arată vizitatorilor orașul din partea lui cea mai frumoasă și anume de-a lungul centrului, pe lângă clădirile cele mai spectaculoase ale capitalei austriece cum este Opera de stat, Hofburg, Parlamentul, Primăria.

În vagonul care are 31 de locuri, de-a lungul traseului, pe un ecran și prin căști sunt date informații în mai multe limbi. Turul are loc zilnic, între orele 10.00 – 18.00, în iulie și august, între orele 10.00 – 19.00.

Tramvaiul oprește după principiul Hop-on-Hop-off în stații anume alese, pentru urcare și coborâre și are bilete proprii. Tramvaiul opreşte în stațiile de tramvai cu simbol de Ring Tram, unde se află și orarul exact (la intervale de 30 minute). Un tur complet fără posibiltate de coborâre durează o jumătate de oră.

Turul are loc zilnic, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie, de luni până duminică. Un bilet pentru adulți costă 6 euro, pentru copii costă 4 euro (pentru un tur de jumătate de oră). Biletul pentru 24 de ore costă 9 euro, iar un bilet combinat pe 24 de ore, inclusiv pentru toată Viena, costă 14 euro.

Opera de Stat din Viena este o instituție importantă atât din punct de vedere artistic cât și arhitectonic.

Pentru a întâmpina interesul enorm al publicului, Opera oferă posibilitatea să fie vizitată cu ghid. Aceste tururi în incinta Operei durează 40 de minute și cuprind întrarea în foaier, treptele centrale, salonul de ceai, sala de marmură, sala Gustav Mahler etc.

Vizitatorilor li se oferă informații despre istoria clădirii, a arhitecturii și a Companiei de Operă în limbile germană, engleză, italiană, franceză, spaniolă, rusă, japoneză, chineză (la cerere).

Muzeul Operei de Stat (Staatsopernmuseum) se află la numai câțiva pași de clădirea Operei și aici iubitorii de muzică pot să vadă fotografii, costume, modele de scenarii, invitații și alte documente din istoria Operei vieneze.

Din 2007, la obiectele muzeale se mai adaugă și costumele, dar şi operele care sunt în program în stagiunea în curs. Printre exponate se numără și costumul cu paiete purtat de Anna Netrebko în Manon, costumele create pentru Balet de Pablo Picasso etc. Costumele sunt schimbate periodic.

Preţul biletelor şi programul de vizitare:

Muzeul este deschis din 2 ianuarie până în 31 decembrie (în 24 decembrie și 25 decembrie este închis), zilnic, în afară de luni, între orele 10.00-18.00.

Biletul costă 3 euro pentru adulți, 2,5 euro pentru pensionari, 2 euro pentru  elevi şi studenți. Un bilet combinat care include vizitarea Operei şi vizitarea muzeului costă 6,50 euro pentru adulţi, 5,5 euro pentru pensionari şi 3,5 euro pentru elevi şi studenți.

Muzeu special – Wiener Phonomuseum (Muzeul vienez de acustică) a fost înființat în 1983 și conține multe obiecte care datează din anul 1877, de la primele încercări de înregistrare ale undei sonore până la plăcile LP, de la mașinării care învață să vorbească, până la fonografe și gramofoane, minuni tehnice ale timpului respectiv.

Adresa, preţul biletelor şi programul de vizitare:

Adresa: Viena 6, Mollardgasse 8/etajul 2 (lift)

Mijloace de transport: metroul U4 și autobuzele 13A, 14A, stația Pilgramgasse.

Este deschis din 2 ianuarie până în 18 decembrie, în fiecare miercuri, de la 16.00 la 18.00. În lunile iulie și august este închis. Intrarea este liberă.

Sammlung Alter Musikinstrumente (Colecția de instrumente muzicale vechi) cuprinde importante instrumente din epoca Renaissance și Barock din întreaga lume și, în afară de acestea, adăpostește, îngrijește și prezintă numeroase instrumente la care au cântat muzicieni și compozitori celebri.

Cea mai mare parte a colecției  a aparținut dinastiei Habsburg. Un punct de atracţie principal este colecția Ambras, care conține instrumente muzicale din secolul al XVI-lea, care oferă vizitatorilor informații despre cele mai vechi instrumente muzicale păstrate în Europa.

Colecția este permanent mărită prin donații, cumpărări de instrumente sau închirierea lor. Dacă starea instrumentelor permite, vizitatorii pot să le și audă nu numai să le vadă.

Adresa, preţul biletelor şi programul de vizitare:

Adresa: Neue Burg, intrarea Heldenplatz, 1010 Wien.

Deschis: de miercuri – până duminică, între orele 10.00 – 18.00 (se poate intra până cu o jumătate de oră înainte de închidere).

Un bilet pentru adulţi costă 12 euro, iar pentru tinerii cu vârste până la 19 ani este gratuit.

Biletul la Muzeul de istoria artei (KHM) costă 14 euro şi cu acesta se poate vizita şi Colecţia de instrumente muzicale vechi.

Rodica Roşca

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.