Ziarul electronic al arădenilor

Muzee şi locuri mai speciale din Viena (I)

globenmuseumMuzeul falsificărilor (Fälschermuseum)

Unic în Europa, muzeul se află vizavi de Hundertwasserhaus, iar în el pot să fie văzute falsuri făcute de falsificatori celebrii cum sunt van Meegeren, Keating, Kujau, Stein, Mrugalla, precum și copii măiestre și falsuri identice după Schiele, Klimt, van Gogh, Monet, Raffael, Rembrandt și mulţi alții. 

Aici sunt povestite întâmplări autentice din istoria falsificatorilor de obiecte de artă.  Astfel,  un cunoscut falsificator englez ascundea “bombe” sau “cuvinte cu tâlc” în operele sale. Alt falsificator, înainte de a fi asasinat misterios, primea comenzi chiar din partea muzeelor, iar van Meegeren l-a păcalit până și pe Hermann Göring cu un Vermeer falsificat. Vizitatorilor li se prezintă diferențele dintre original, copie și falsificare.

Adresa: Löwengasse 28, Tramvaiul 1, Staţia Hetzgasse/Hundertwasserhaus.

Program de vizitare:  de marţi  până duminică, de la ora 10.00 la ora 17.00.

Tarife: adulţi – 4,90 euro, copii până la 10 ani  – gratis, copii între 10 şi 16 ani –  2,20 euro, pensionari şi studenţi – 4,50 euro.

Muzeul globurilor (Das Globenmuseum der Österreichischen Nationalbibliothek)

Muzeul (foto) se află în Biblioteca Națională din Palatul Mollard şi este singura instituție din lume care prezintă globuri pământești și lunare, corpuri cerești, precum și instrumente asemănătoare globurilor (Armillarsphären).

Globurile planetelor (Planetarien, Tellurien, Lunarien) sunt confecţionate din diferite materiale, precum lemn, piatră, sticlă, hârtie şi plastic.

Tematica muzeului începe de la istoria globurilor, confecţionarea lor, folosinţa lor. Muzeul are 500 de obiecte, din care sunt expuse 250. Atracţia o constuie globurile făcute înainte de anul 1850.

Adresa: Palais Mollard, Herrengasse 9, 1010 Wien, metroul U3, staţia Herrengasse, autobuzul 2A.

Program de vizitare:  din 1 ianuarie până în  31 decembrie, de marţi până duminică, de la 10.00 la 18.00, iar în zilele de joi de la 10.00 la 21.00.

Tarife: adulţi – 7 euro, pensionari –  4,50 euro, copiii şi tinerii până la 19 ani –  gratuit.

Muzeul Tramvaielor (Wiener Strassenbahnmuseum)

Acest muzeu adăpostește un număr mare de mijloace de transport istorice originale și anume tramvaie, autobuze și trenuri de oraș.

Pe lângă cele 98 de mijloace de transport expuse tot aici se mai găsește și o documentație bogată sub formă de fotografii, desene și documente. Astfel, aici este expus un tramvai cu cai din anul 1868, o garnitură de tramvai cu aburi din 1885-1886, precum și întreaga paletă de tramvaie electrice din anii 1901 până în 1969.

Colecția de autobuze conține autobuze din 1949 până în 1978 și se pot vedea autobuze normale, cu etaj și cu burduf.

Muzeul mijloacelor de transport se întinde pe un areal de 7.500 metri pătraţi și pe 1.810 metri de şine, ocupând patru hale ale fostei remize de tramvaie “Erdberg“, fiind astfel cel mai mare muzeu al tramvaielor din lume, care documentează istoria mijloacelor de transport în comun a unui oraș.

În 2013 muzeul este închis pentru reamenajare.

Adresa: Ludwig-Koessler-Platz, 1030 Wien.

Muzeul de Criminalistică (Wiener Kriminalmuseum)

Într-una dintre cele mai vechi clădiri din Leopoldstadt, atestată documentar de la 1685, este adăpostit Muzeul de Criminalistică, împreună cu Muzeul Poliţiei.

În 20 de încăperi, vizitatorii pot să afle istoria justiției și a poliţiei, precum și evoluția criminalității din Evul Mediu târziu, până în zilele de astăzi.

Adresa: 1020 Wien, Grosse Sperlgasse 24, tramvai 2, autobuz 5A: staţia Karmeliterplatz, metroul U2: staţia Taborstrasse.

Program de vizitare: de joi până duminică, între orele 10.00 – 17.00.

Tarife: adulţi –  6 euro, reducere pentru studenţi şi grupuri  – 5euro, elevi –  2 euro.

Muzeul Torturilor (Foltermuseum)

Muzeul are exponate care explică şi oferă informaţii asupra laturii din umbră a istoriei omenirii.

Pe 800 de metri pătraţi de expoziţie se arată dezvoltarea sistemului juridic, începând din antichitate. În jur de 100 de exponate originale dau indicii despre faptul că torturile şi cruzimea au jucat şi joacă încă un rol în societate.

Metodele de tortură sunt explicate ştiinţific, dar prezentate ca un divertisment, care transferă viziatorul înapoi în timpurile strămoşilor săi.

Adresa: Fritz-Grünbaum-Platz 1, metroul U3, autobuzul 13A, 14A staţia: Neubaugasse.

Program de vizitare: zilnic de la 10.00 la 18.00.

Tarife: adulţi – 6 euro, cu reducere  – 4,50 euro

Muzeul Ceasurilor (Uhrenmuseum)

Muzeul Ceasurilor cuprinde cele mai importante colecții de acest gen din Europa.

Muzeul și-a deschis porțile în 1921, într-una dintre cele mai stilate clădiri vechi din centrul Vienei. La ora exactă, la toate cele 3 etaje se aud bătăile, sunetele și cântecele numeroaselor ceasuri, care sunt reglate la aceeaşi oră fiecare, fără diferenţe nici măcar de o secundă.

Publicului i se prezintă evoluția tehnicii ceasurilor și a măsurării timpului din sec. al XV-lea până în prezent. Aici pot să fie văzute ceasuri de proveniență internațională de tip deosebit, ceasuri tablou cu cifre ascunse de un rafinament deosebit și o senzație din sec. XVIII, ceasul astronomic al lui David Cajetano, care are o mulțime de subtilități tehnice, un ceas cu peste 30 de afișaje.

Ceasurile pe piedestal împodobite din belşug cu figurine ca nişte bijuterii, demonstrează faptul că ceasul a reprezentat în societate şi un simbol al rangului social. Exemple deosebite sunt date de ceasurile din epoca vieneză Biedermeier şi Belle Epoque. O vizită la Muzeul Ceasurilor arată o istorie a culturii şi tehnicii deosebit de bogată.

Adresa: 1010 Wien, Schulhof 2

Program de vizitare: de marţi până duminică, între orele 10.00 – 18.00. Este închis la 1 mai şi 25 decembrie.

Tarife: adulţi – 6 euro, copii şi tineri până la 19 ani  – gratuit. Pentru pensionari şi studenţi până la 27 de ani, persoane cu handicap şi grupuri de peste 10 persoane  – 4 euro de persoană.

În prima duminică din fiecare lună, intrarea este gratuită pentru toţi vizitatorii.

Augarten şi Muzeul porţelanului

Augarten este un parc public de 52,2 hectare, cea mai veche grădină baroc din Viena.

În acest parc se găseşte Palatul Augarten (Augartenpalais), care este sediul renumitului cor de băieţi (Wiener Sängerknaben), istoricul castel Augarten cu manufactura de porţelan, atelierul Augarten, care este închiriat galeriei de artă contemporană Thyssen Bornemisza Art Contemporary, arhivele de film (Filmarchiv Austria), un cămin de bătrâni, un ştrand în aer liber pentru copii şi mai multe terenuri de sport.

Manufactura de porţelan Augarten Viena (Porzellanmanufaktur Augarten Wien), înfiinţată în 1718, este a doua ca mărime din Europa. În prezent, ca şi în trecut, porţelanul este executat şi pictat manual, astfel că fiecare piesă este un unicat.

Un tur prin manufactura din fostul castel imperial arată câtă atenţie se dă detaliilor şi cu câtă pasiune se lucrează fiecare bucată în parte. Modelele Augarten sunt creeate încă de la înfiinţarea ei în colaboare cu artişti plastici de renume. Designeri tineri, chiar dacă au creeat forme moderne şi cu un decor mai redus, continuă totuşi tradiţia de aproape 300 de ani.

Muzeul porţelanului în Augarten (Porzellanmuseum) este adăpostit într-o aripă a clădirii în care se afla manufactura. Muzeul ilustrează istoria porţelanului vienez prin exemple reprezentative din diferite etape artistice. Vizitatorul primeşte mai întâi informaţii despre originea porţelanului în China, despre entuziasmul şi euforia care a cuprins Europa vizavi de porţelan şi care a dus într-un final la descoperirea reţetei de prelucrare a porţelanului veritabil şi în Europa. De asemenea, se pot vedea diversele trepte ale producţiei.

Turul cu ghid în manufactură şi muzeu durează aproximativ o oră şi explicaţiile sunt date atât în limba germană, cât şi în limba engleză.

Aceste tururi au loc de luni până vineri, la orele 10.15 şi 11.30, în afara zilelor de sărbătoare, şi costă 12 euro de persoană. La cerere se fac şi tururi individuale.

Adresa: Obere Augartenstrasse, 1020   Wien. Mijloace de transport: tramvaiul 31, autobuzul 5A: staţia: Obere Augartenstrasse sau metroul U2, tramvaiul 2 ori autobuzul 80A, staţia Taborstrasse

Program de vizitare: de luni până sâmbătă, între orele 10.00 – 18.00.

Muzeul Figurilor de ceară „Madame Tussauds”

Tradiţionalul Muzeu al Figurilor de ceară “Madame Tussauds” şi-a deschis porţile în Austria în aprilie 2011 în Prater (parcul de distacţie vienez), devenind astfel a 11-a atracţie de acest gen din lume, pe lângă Londra, Hollywood, New York, Las Vegas, Washington D.C., Amsterdam, Berlin, Hong Kong, Shanghai și Bangkok.

Muzeul conţine un amestec de personalități și celebrități din domeniul filmului, TV, sportului, politicii, muzicii, istoriei sau persoane care au adus ceva deosebit ţării, în copii de ceară de mărime naturală.

Astfel, aici pot să fie admiraţi printre alţii Einstein, Johann Strauss, președintele Austriei, Heinz Fischer, în total 65 de figuri de ceară, dintre care 27 austriece.

Pe o suprafață de 2.000 metri pătraţi și pe trei nivele, vizitatorii stau faţă în faţă cu Mozart, Haydn, Sigmund Freud, dar și cu „eroi contemporani”, precum Arnold Schwarzenegger, Niki Lauda, Falco, președintele Barac Obama sau Brad Pitt. Figurile, la a căror modelare s-a lucrat cel puțin 3 luni, pot să fie admirate de aproape, fără bariere.

Adresa: U-Bahn-Linie U1 – staţia Praterstern, metroul – linia U2 – Station Praterstern sau Messe-Prater, Schnellbahn S1, S2, S3, S7, S15: Statia Wien Nord, Tramvai 0 şi 5: Staţia Praterstern, Autobus Linia 80A: Station Praterstern.

Program de vizitare: Muzeul este deschis în fiecare zi de luni până duminică, între orele 10.00 și 18.00. Este închis doar în 24 decembrie, iar în 1 ianuarie este deschis de la 12.00 la 18.00.

Tarife: adulți – 18.50 euro, copii  – 14.50 euro, familii (2 copii și 2 adulți/3 copii și un adult) – 60 euro, reducere pentru pensionari, elevi și studenți – 17,50euro.

Rodica Roșca

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.