Ziarul electronic al arădenilor

Monografii: Moara şi Fabrica de Spirt şi Drojdie

arad-300x17011111În 1851, fraţii Ede (Eduard) şi Alfred Neuman, la care se va adăuga ulterior şi Daniel, au edificat, în partea sud-estică a Gaiului, pe Calea Aurel Vlaicu nr. 274-276, o mică fabrică de spirt, firma extinzându-se ulterior şi în alte domenii economice.

Proprietarii, descindeau dintr-o familie de evrei imigranţi, săraci, cu mai mulţi copii, originară din Buzinka, judeţul Abauj –Ungaria, care s-a stabilit în Arad, prin 1840.

Deşi, la început, cu o producţie zilnică modestă, de doar 20 hl alcool, cererile crescânde ale pieţei şi abundenţa materiilor prime au determinat, în scurt timp, mărirea capacităţii intreprinderii. Astfel, după un deceniu, în 1862, clădirilor iniţiale, dezvoltate şi modernizate pentru producţia de spirt şi drojdie, li s-au adăugat o moară cu aburi.

În urma unui incendiu devastator, din 1881, care a distrus-o parţial, în doar şapte luni, fabrica a fost reconstruită. Grupurile de clădiri, apropiate de forma cunoscută astăzi, cu subsol, parter şi 4 etaje, din zidărie de cărămidă tencuită, planşee din bolţişoare, pe traverse metalice, şarpantă din lemn cu învelitoare din tablă, au fost construite în perioada 1882-1885.

Încă de atunci, unitatea industrială care avea deja, o capacitate anuală de 85.000 hl spirt, a devenit mândria imperiului, asigurând întregii zone o dezvoltare semnificativă şi un venit sigur pentru câteva sute oameni.

Intreprinderea şi-a edificat o cale ferată proprie, până la Gara Mare, dispunea de două locomotive şi vagoane cisternă, material rulant, abilitat pentru export. Un generator de curent electric acţionat de motoare termice, asigura energia mecesară proceselor tehnologice şi iluminatul întregii suprafeţe ocupate de intreprindere.

Produsele fiind de bună calitate, erau în mod sistematic premiate, în expoziţiile europene, contribuind la continua dezvoltare a pieţelor de desfacere, care s-au extins, în zece ţări.

Drept urmare, intreprinderea Fraţilor Neuman a ajuns să fie cotată drept cea mai mare şi importantă fabrică de spirt şi drojdie din regat şi printre cele mai de seamă din imperiu.

Vânzările erau organizate, începând din 1861, printr-o agenţie specială, deschisă în Viena, condusă de Alfred Neuman.

Moara, construită mai târziu lângă fabrica de spirt, producea făină de calitate superioară, fiind exportată pe pieţele din: România, Anglia, Germania, Italia şi Franţa.

Tot din acea perioadă, reziduurile din producţie au început să fie folosite în ferma proprie de animale. În grajdurile intreprinderii se îngrăşau permanent aproximativ 3.000 vite şi 5.000 porci, animale care erau valorificate în abatoarele din Viena.

Gunoiul de grajd şi resturile menajere ale fermelor, transformate în îngrăşământ uscat şi brichetat, era, de asemenea, exportat în Austria şi Germania.

Devenind renumită în întreg imperiul austro-ungar, fabrica a fost vizitată, în 1884, de împăratul Franz Iosef şi pentru contribuţia adusă la dezvoltarea economiei judeţului, familia a fost înobilată cu titlul de baron, prin atribuirea numelui de Vegvari.

Evenimentul a fost întâmpinat cu un fast deosebit, în faţa intreprinderii, pe şosea fiind ridicată din saci de făină, o impresionantă poartă triumfală, pe sub care treceau toate vehicolele, în drum spre Pecica.

Înobilarea şi medaliile care le-au fost acordate cu acest prilej i-au determinat să creeze, în 1885, Fundaţia Neuman, cu un capital de 20.000 de coroane, sumă destinată sprijinirii elevilor săraci.

În 1891, familia Neuman, a încurajat construcţia unei grădiniţe şi a unei şcoli în Gai, pentru copiii angajaţilor firmei. Date în folosiţă, în anul şcolar 1891-1892, cele două unităţi de învăţământ, au fost frecventate de copiii din apropiere.

Afacerile familiei Neuman au urmat un curs ascendent şi după fuziunea firmelor de spirtoase arădene, care a avut loc în 1890.

În noua structură creată, au intrat alături de Intreprinderea Fraţilor Neuman, fabricile Herrl şi Gutyhahr, prima fiind profilată pe producţia de drojdie, cea de a doua păstrându-şi producţia de spirt.

sursa: Monografiile oraşului Arad, Cartierul Gai, volumul I. Prof. Horia Truţă

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.