Ziarul electronic al arădenilor

Monografii: Costumul popular din Nadăş

1Costumul popular din localitatea arădeană Nadăş este specific zonei etnografice a Ţării Zărandului, el păstrându-se din generaţie în generaţie cu caracteristicile sale esenţiale.

Costumul popular este confecţionat din pânză ţesută în război. Costumul popular masculin este alcătuit din mai multe părţii şi anume: izmene largi, peste care se pune cârpa cu colţi.

De asemenea, bărbații mai poartă cămaşa, care pe piept şi la mâneci are nasturi de culori alternative roşu şi albastru. În picioare se poartă cizme de piele cu tureac sau opinci cu nojiţe.

Pe cap, bărbații poartă colop de paie vara, iar iarna căciulă neagră de astrahan.

Costumul popular feminin al domnişoarelor se compune din: poale brodate şi creţe, în partea inferioară cu cipcă (dantela), prima de culoare închisă (neagră sau albastră), iar în partea superioară este pumnata.

Cârpa de culoare roşie, neagră sau verde, este pusă peste poale, iar deasupra se prinde un cotuţ (batic) creţ verde albastru sau roz.

Fetele mai poartă spătoaie, care la baza gâtului şi la mâini au prinse diverse forme. Pe mâneci la spătoi sunt cusute turci (bucată de pânză cu motive tradiţionale (opinca, cârligul) de diferite culori roşu, verde, albastru, iar pe piept este o porţiune unde sunt cusuţi islogi (paiete) şi bumbi (nasturi).

Contuşul se poartă peste spătoi este ca un cojoc, care la baza braţelor, la gât şi în partea inferioară are blăniţă de culoare neagră. Pe toată suprafaţa exterioară contușul este acoperit cu islogi (paiete). Pe lângă gât se poartă o zgardă din mărgele viu colorate.

Pe cap, fetele poartă o podoabă deosebită, care este specifică localităţii Nadăş, o coroniţă făcută dintr-o bucată de sârmă împodobită cu oglinzi şi flori viu colorate.

În picioare fetele poartă ghete sau opinci.

Cele două modele de costume populare (masculin şi feminin tinereşti) au fost promovate şi peste hotare de dansatorii din Ansamblul folcloric „Cununa Nadăşului”.

Costumul popular al femeilor căsătorite sau mai înaintate în vârstă este mai simplu, culorile sunt închise. Are aceleaşi componente ca și costumul fetelor tinere, cu excepţia coroniţei care este înlocuită cu cotuţ (batic) pe cap.

foto&text: prof. Dorin Vasonan

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.