Ziarul electronic al arădenilor

Modernizarea Pieței Catedralei ajunge din nou în Consiliul Local Municipal

Proiectul privind modernizarea Pieței Catedralei din municipiul Arad va fi supusă din nou votului în Consiliul Local Municipal, după ce, în luna aprilie, Tribunalul Arad a anulat proiectul de hotărâre, ca urmare a acțiunii depuse în instanță de Prefectură.

În luna februarie, Prefectura Arad a atacat în instanță hotărârea aprobată în Consiliul Local Municipal prin care municipalitatea intenționa să transforme Piața Catedralei în zonă pietonală, după ce a constatat că aceasta „a fost adoptată cu încălcarea normelor de tehnică legislativă pentru adoptarea actelor normative“.

În luna aprilie, Prefectura a anunțat că „Tribunalul Arad, Secția Contencios Administrativ și Fiscal, a admis acțiunea Instituției Prefectului – Județul Arad formulată în vederea anulării Hotărârii Consiliului Local Municipal Arad cu nr. 365 din 21.09.2018 privind aprobarea modificării și completării HCLM nr. 41/2014 privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici și a Studiului de Fezabilitate pentru obiectivul de investiție «Regenerare urbană zona Piața Catedralei din Municipiul Arad»”.

După ce sentința a fost făcută publică, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a declarat că proiectul privind regenerarea urbană a Pieţei Catedralei „merge mai departe”.

„Prin urmare, vom promova un nou proiect de hotărâre cu încadrarea în cerinţele de formă solicitate. El se va regăsi pe ordinea de zi a următoarei şedinţe extraordinare de Consiliu Local Municipal“, se arata într-un comunicat de presă al Primăriei Municipiului Arad, remis după anunțarea sentinței Tribunalului Arad.

Primarul Gheorghe Falcă a declarat că „regenerarea urbană a  Pieţei Catedralei reprezintă o prioritate pentru administraţia locală şi nu va putea fi blocată la infinit“.

„Vorbim despre o zonă care are nevoie de reconfigurare peisagistică şi de o parcare subterană care ar rezolva problema lipsei locurilor de parcare. Vom face tot ceea ce este necesar pentru ca proiectul de regenerare urbană a Pieţei Catedralei să meargă mai departe”, a declarat  Gheorghe Falcă.

Astfel, la următoarea ședință a Consiliului Local Municipal Arad, programată pentru data de 8 mai, pe ordinea de zi va fi și hotărârea de proiect privind aprobarea modificării şi completării Hotărârii Consiliului Local nr. 41/2014 cu privire la aprobarea indicatorilor tehnico – economici şi a Studiului de Fezabilitate pentru obiectivul de investiție „Regenerare urbană zona Piața Catedralei din Municipiul Arad”.

„Intervenţia propusă se bazează pe un concept de regenerare a zonelor existente, propunând un ansamblu de amenajări urbanistice care să atragă şi să susţină o dezvoltare durabilă a zonei. Astfel, s-a urmărit eliberarea Pieţei Catedralei de construcţiile existente, creşterea suprafeţelor destinate pietonilor până la maxim funcţional si realizarea unei strânse legături pietonale între piaţa studiată, strada pietonală Meţianu, Parcul Reconcilierii Româno-Maghiare şi Turnul de Apă.

Conceptul urmărit este crearea unei zone focusate pe satisfacerea nevoilor de recreere şi socializare a cetăţenilor, care să permită persoanelor de toate grupele de vârstă să interacţioneze şi a unei zone care oferă posibilitatea de a organiza manifestări culturale ce vor deservi întreg oraşul“, se arată în documentația care va fi supusă votului în ședința Consiliului Local Municipal Arad.

CITITI SI:

Modernizarea Pieței Catedralei din Arad, anulată de Tribunal

Falcă: „Proiectul de regenerare urbană a Pieţei Catedralei merge mai departe”

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.