Ziarul electronic al arădenilor

Sondaj: Medicii și spitalele private din România, în topul încrederii pacienților

spitalMedicii și spitalele private din România se află în topul încrederii pacienților în componentele sistemului medical românesc, în timp ce spitalele de stat se află pe ultimul loc în acest clasament, potrivit unui sondaj realizat de IMAS împreună cu Centrul pentru inovație în medicină.

Studiul arată că 66% din repondenți manifestă destul de multă și foarte multă încredere în medicii din România, în timp ce, atunci când este vorba despre spitalele private, procentul este de 65%.

Pe ultimul loc se plasează spitalele de stat, cu nivel de încredere de 35%, în urma companiilor farmaceutice din România, a Colegiului Medicilor, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și Ministerului Sănătății.

Analiza relevă că principala problemă cu care se confruntă sistemul medical din România este, în opinia a 20,7% dintre cei intervievați, corupția și mita.

Alți 19% consideră că sistemul de sănătate se confruntă în primul rând cu lipsa echipamentelor necesare și cu o tehnologie veche, în timp ce 12,8% văd salariile mici ale personalului medical ca fiind cea mai mare problemă.

Intitulat “Percepții și atitudini cu privire la prevenirea, diagnosticarea și tratarea cancerului”, sondajul arată că majoritatea românilor percep cancerul drept o boală vindecabilă.

Astfel, 74% dintre subiecți sunt în mare măsură de acord și total de acord cu acest lucru. Mai mult, 84% dintre cei intervievați apreciază că există cancere care se pot preveni, iar 86% spun că anumite tipuri de cancer pot fi detectate în faze incipiente.

Pe de altă parte, pentru 26,6% dintre repondenți principala teamă legată de cancer este că nu există tratament pentru această boală și nu poate fi vindecată.

75% dintre cei care au răspuns întrebărilor sondajului cred că durează prea mult ca un medicament nou descoperit să ajungă în România.

Studiul a avut drept obiective evaluarea încrederii pacienților în instituțiile medicale din România, precum și evaluarea percepției și atitudinii populației cu privire la cancer și tratamentele existente.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.010 persoane, în perioada 1 — 20 aprilie și are o marjă de eroare de aproximativ 3%.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.