Ziarul electronic al arădenilor

Mărturia ca fapt de viață

silviu ratiuȘtii că cineva îl cunoaște pe Dumnezeu cu adevărat doar dacă, prin el însuși, dar mai ales prin ceea ce mărturisește viața lui cotidiană, te ajută să deslușești – simplu, natural, fără dicționar și nici translatori – tot ce ar putea însemna Chipul lui Dumnezeu: dragoste și frumusețe veșnică.

Nu discursuri savante, nu predici cu dichis și nici cine știe ce jertfe greu de închipuit.

Jertfa a fost săvârșită deja!

Îmbrățișează un copil zdrențăros și nespălat de ceva săptămâni – zgribulind într-o răscruce – și du-l la tine-n casă, unde să-i stingi cu un sărut dorul după alintul mamei ori mângâierea tatălui. Cine-or fi, de unde-or fi și pe-unde or fi fiind.

Spune-i unuia disperat că nu va avea ce pune pe masă, că ai loc la masa ta și pentru el și ai săi, până ce va răsări soarele și pe strada lui, chiar de ar fi ca, pentru asta, să te mulțumești și tu cu mai puțin.

Du-te la femeia sărmană din capătul satului, ia toporul și taie toate lemnele pe care, un altul ca tine i le-a dus cu o seară în urmă, iar la sfârșit mai spune-i și câteva vorbe de alint, să-i netezești fața brăzdată de vreme.

Nu te teme de lepros și nu te număra, niciodată, printre cei pregătiți să ridice, fără preget, piatra.

Învață să râzi chiar și atunci când, poate, ți-ar fi mai aproape lacrimile și-nvață să mângâi chiar și atunci – sau mai ales atunci – când ți-ar veni să zgârii. Dar mai fă ceva: învață-i i pe cei de lângă tine, chiar și pe cel pe care nu-l poți iubi, cum și ce trebuie să facă să poată zâmbi. Adânc, din toată inima.

Nu aștepta miracole, nu tânji după minuni.

Dacă e să fie o minune, minunea aceea poți fi tu, oglindind – prin simple faptele vieții tale – chipul lui Christos.

Silviu Rațiu

2014, Decembrie, în așteptarea nașterii Mântuitorului

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.