Castelul Schönbrunn aparține celor mai importante valori culturale ale Austriei și, din anul 1996, castelul și tot arealul înconjurător fac parte din patrimoniul internaţional UNESCO.
O vizită la Schönbrunn nu trebuie să lipsească din programul celor care vizitează Viena.
Schönbrunn nu înseamnă numai un castel, ci aici pot fi vizitate grădina zoologică, Gloriette, Labirintul, Casa Palmierilor și Casa deşertului (inițial Casa ceasului solar).
Castelul Schönbrunn este fosta reședință de vară a familiei imperiale și, din 1780, de când a fost terminat, sub împărăteasa Maria Terezia, a fost domiciliul preferat al familiei Habsburg.
Castelul și grădina se întind pe o suprafață de 176 de hectare și pentru o vizită durează cel puțin o jumătate de zi.
Istoric
După ce împăratul Maximilian al II-lea a dobândit castelul în 1569, l-a transformat într-un domeniu de vânătoare. Legenda spune că fiul împăratului, Matthias, ar fi descoperit o fântână și ar fi exclamat “ce fântână frumoasă” de unde castelul și-a primit numele de Schönbrunn (Brunnen = fântână, schön = frumos ).
În anul 1687, după ce turcii au distrus sediul de vânătoare, împăratul Leopold I și-a dorit construcția unui castel maiestuos care să-l depășească pe cel de la Versailles și a angajat un arhitect, pe Johann Bernhard Fischer von Erlach, care a proiectat o construcție cu mai multe aripi și terase pe o colină (astăzi Gloriette), dar care s-a dovedit a fi prea scumpă, astfel că a fost nevoit să se mulțumească cu o construcție mai modestă.
Construcția a început în 1696 și la moartea lui Leopold I, în anul 1705, a fost parțial terminată.
Deși urmașul său Joseph I a petrecut cea mai mare parte a timpului în partea terminată a clădirii până la mijlocul sec. XVIII-lea nu s-au mai făcut progrese. Abia Maria Theresia a ordonat arhitectului curții Nicolaus Pacassi terminarea castelului.
Arhitectura castelului
Intrarea principală, între două obeliscuri, duce în curtea interioară, care este decorată cu două fântâni.
Una dintre ele are niște figuri alegorice care reprezintă cele trei fluvii: Dunărea, Inul și Ems, în timp pe cealaltă fântână sculpturile reprezintă Transilvania, Galicia și Lodomeria.
Clădirea principală a castelului este lungă de 175 metri și are o fațadă simetrică în stil baroc.
În partea dreaptă se găsește teatrul castelului construit în 1767 în stil rococo. În spatele clădirii principale se află parcul imens unde se ajunge pe cel două porți din dreapta și stânga.
Privind înspre grădină, în stânga, se găsește Wagenburg, care adăpostește colecția imperială de trăsuri, sănii și mijloace de transport.
În partea dreaptă se afla Oranjeria, unde sunt păstrate plantele și florile în timpul iernii, ca să fie la adăpost.
În perioada înfloritoare, aici au trăit 1.000 de oameni în 1.441 de camere și 40 dintre aceste încăperi extravagante în care au locuit Franz-Josef și Elisabeta (Sissi) sunt deschise vizitatorilor.
Camerele castelului
Încăperile de la Schönbrunn sunt păstrate în stil rococo și sunt cu mult mai luxoase decât cele de la Hofburg, unele dintre ele sunt chiar ornate din abundenţă. Fiecare cameră are propria ei poveste şi istorie.
Una dintre camerele cele mai remarcabile este camera rotundă decorată cu porțelanuri și denumită Cabinetul Chinezesc. În această cameră împărăteasa Maria Terezia se întreținea cu consilierii ei.
În Salonul Chinezesc albastru, care este decorat cu motive chinezești albastre, împăratul Karl I a semnat în 1918 abdicarea sa de la tron, consemnând sfârşitul monarhiei în Austria.
Centrul castelului, inima cum s-ar zice, este Galeria cea mare (Grosse Galerie) de 40 m de lungă și 10 m. lată, unde se dădeau balurile și aveau loc festivitățile și recepțiile. Sala cu ferestrele cu arcade și oglinzi de cristal, este decorată cu fresce uriașe pe tavan. Fresca din mijlocul sălii are ca temă bunăstarea monarhiei sub cârmuirea Mariei Terezia.
În Sala Oglinzilor a concertat Mozart la doar 6 ani, atunci când a căpătat statutul de copil-minune al muzicii austriece.
În camera Vieux-Lacque a ţinut conferinţe Napoleon după ce a cucerit Viena.
Camera Millionen, cu lambriuri din lemn de trandafir şi decorată cu multe miniaturi aduse din India şi Persia, este considerată ca fiind una din cele mai frumoase încăperi roccoco din toate timpurile.
Castelul adăpostește astăzi sute de încăperi care nu sunt deschise publicului și multe dintre acestea, cca. 150 de la ultimul etaj, sunt locuințe care aparțin primăriei.
Pentru cei care doresc să locuiască într-un centru istoric acolo unde a locuit împărăteasa Sissi, în general persoane care au tangenţă cu istoria, este o listă de așteptare. Totuși cei care locuiesc aici au de respectat anumite reguli și anume nu au voie să modifice absolut nimic în locuință, nu au voie să își decoreze ferestrele sau să pună draperii de anumită culoare.
De asemenea, trebuie să se supună unor măsuri de control și de siguranță la intrarea pe poartă, dar sunt privilegiați cu o panoramă deosebită spre parcul castelului și spre Gloriette, asta dacă geamurile lor nu dau în curtea interioară.
Turul castelului
Încăperile deschise publicului sunt vizitate anual de 2,6 milioane de persoane în cadrul a două tururi, cu sau fără ghid-audio.
Există un tur mare, 40 de camere care durează o oră și jumătate și un tur mic, 22 de camere, care durează 30-40 de minute.
Chiar dacă vizitarea încăperilor aduce venituri administrației și ceea ce se adună este necesar pentru restaurare și întreținere, amenajările și mobilierul de preț și sensibil, presupun și răspundere deosebită.
Turul Imperial (22 de camere) costă 11,50 euro, pentru copii și tineri (6-18 ani) 8,50 euro, pentru studenţi (19-25 ani) şi pentru persoane cu handicap costă 10,50 euro.
Marele tur (40 de camere) costă 12,50 euro + 2 euro ghidul audio (copii și tineri 6-18 ani 9,50 euro, pentru studenţi şi persoane cu handicap 13,20 euro sau
Tichetul Sissi, 25,50 de euro – Palatul Schönbrunn (vizitare completă) + Palatul Hofburg (vizitare completă) + ghiduri audio (copii și tineri 15 euro, studenţi şi persoane cu handicap 23,50 euro).
Trebuie menţionat că există ghiduri audio şi în limba română.
În interior, fotografiatul este interzis.
Parcul castelului
Parcul castelului a fost inițial teren de vânătoare fiind configurat între anii 1706-1707 ca parc în stil franțuzesc, ca mai apoi între 1753-1775 să fie transformat într-un peisaj baroc.
Conform principiilor arhitecturii baroce, pentru realizarea grădinilor palatului s-a făcut apel la simetrie. Există o axă principală vizibilă din orice punct te-ai afla, care contrapune palatul cu clădirea Gloriettei, situată pe dealul ce-i poarta numele. Aceasta este coloana vertebrală a domeniului și aproape toate dezvoltările și amenajările exterioare s-au realizat pentru a pune în valoare această axă sau folosind linii simetrice, diagonale ori ortogonale cu direcția acesteia.
Centrul parcului se menține și astăzi și este format din rondouri de flori care pe margini sunt flancate de statui și care duc spre fântâna lui Neptun (Neptunbrunnen).
În jurul straturilor cu flori sunt amenajate alte rondouri în formă de stea în jurul a două izvoare care sunt denumite Najadenbrunnen.
În spatele izvorului lui Neptun, un drum în zig-zag duce spere Gloriette, o arcadă impozantă pe colina de la Schönbrunn. Terenul din jurul Gloriettei este mai puțin amenajat și are câteva zone asemănătoare cu pădurea.
În întregul parc se găsesc răspândite o mulțime de statui și de construcții arhitectonice fastuoase ciudate, cum este replica unei ruine romane și a unui mare obelisc.
Parcul a fost deschis în 1779 și de atunci până în ziua de astăzi se poate vizita gratuit.
Izvorul lui Neptun
Neptunbrunnen, izvorul lui Neptun, este unul dintre punctele de atracție și este cea mai monumentală fântână a parcului, construit în 1780. Grupul statuar baroc reprezintă o scenă mitologică în care zeița mării, Thetis, îl roagă pe Neptun, să îi permită fiului ei Achile să ajungă pe mare la Troia nevătămat.
Gloriette
Gloriette, o construcție sub formă de arcadă pe locul unde trebuia să fie inițial construit castelul, a fost ridicată în 1775 în memoria soldaților căzuți în serviciile aduse imperiului și împăratului.
Inscripţia de pe arcada centrală aminteşte despre aceasta: “JOSEPHO II. AUGUSTO ET MARIA THERESIA IMPERANTIB. MDCCLXXV” (Ridicat sub domnia Împăratului Joseph şi a împărătesei Maria Theresa. 1775).
De la Gloriette se deschide o panoramă fantastică nu numai asupra parcului și castelului ci și deasupra Vienei. Aici se găsește o cafenea unde se poate face un popas și bea o cafea în liniște.
Palmenhaus
În partea de vest este o construcție impunătoare din metal din anul 1883, unde se găsesc o mulțime de plante exotice din diverse zone climaterice. În apropiere se găsește Gradina zoologică. Din anul 1752 ea a fost modernizată și adăpostește animale variate, elefanți, maimuțe, hipopotami, urşi koala, etc..
Obeliscul
În partea de est se găsește o construcție ceva mai aparte și anume un obelisc mare deasupra unui izvor monumental, obelisc pe care prin imitație de hieroglife este povestită istoria familiei Habsburg.
Grădina prinţului
Kronprinzengarten, cunoscută şi ca grădina prinţului Rudolf, se află în apropierea faţadei de est a palatului şi a primit numele în anul 1870, după ce apartamentele din acea parte au fost mobilate și amenajate pentru prinţul Rudolf. Cele patru secţiuni ale sale sunt subliniate de straturi formale şi au în centru un exemplar maiestuos de tisă.
Fiind ferită de vânturi, pe timpul verii ea este gazda unei expoziţii de lămâi.
Alte obiective demne de vizitat în parc sunt: o grădină botanică, o grădină japoneză, o casă a porumbeilor, două fântâni asemănătoare, Najadenbrunnen (fântânile naiadelor), Labirintul, o seră în apropiere de Casa Palmierilor unde se afla o colecție bogata de cactee.
Casa porumbeilor (Taubenhaus) este o volieră înaltă rotundă din plase de sârmă care în partea superioară are acoperiș de cupru în formă de cupolă. Construcția rotundă și aerisită cuprinde 4 nișe zidite care oferă păsărilor loc de dormit.
Program de vizitare
Porţile Parcului de la Palatul Schonbrunn sunt deschise iarna (1 noiembrie – 31 martie) de la 6.30 la 17.30 şi vara (1 aprilie – 31 octombrie) de la 6.00 la 21.00.
Accesul în parc și la fântâni este gratuit. Sunt însă elemente ale acestuia pentru care se plătește un bilet de acces:
Labirint: Adulţi 4,50 euro, copii şi tineri 2,50, studenţi şi persoane cu handicap 3,30 euro;
Terasa panoramica Gloriette: Adulți 3,00 euro, copii şi tineri 2,20 euro, studenţi şi persoane cu handicap 2,50 euro;
Gradina Prinţului: Adulţi 3,00 euro, copii şi tineri, 2,20 euro, studenţi şi persoane cu handicap 2,50 euro.
Cine nu doreşte sau nu poate să străbată pe jos suprafaţa uriașă a parcului, poate apela la trenuleţul panoramic. Fiecare garnitură de tren, compusă din trei vagoane, oferă loc pentru un total de 55 de călători. Un tur complet prin Parcul Palatului trece prin nouă staţii şi durează aproximativ 50 minute la viteza de deplasare de 10 – 15 km/h timp în care se poate admira în voie, sau se poate coborî și continua apoi cu următorul trenuleț.
Cele două trenuri circulă zilnic între orele 10.00 şi 18.00 la capăt de drum oprindu-se la orele fixe şi la şi jumătate.
Biletul pe zi pentru adulţi costă 7 euro, pentru copii până la vârsta de 14 ani costă 4 euro şi pentru persoanele cu handicap la fel. Datorită combinaţiei dintre bilet şi ştampila manuală, puteţi întrerupe călătoria de câte ori doriţi.
Grădina Zoologică Schönbrunn
Din parcul palatului puteţi intra, fără probleme, în Grădina Zoologică ce are o poartă de acces chiar pe o latură a parcului.
Dacă doriţi o vizită doar la ZOO adresa exactă este Maxingstraße 13b, unde se ajunge cu metroul U4, coborâre la stația Hietzing.
Grădina Zoologică Schönbrunn din Viena este cea mai veche grădină zoologică din lume (în vara anului 1752 Împăratul Franz I, soţul Mariei Theresia, şi-a condus musafirii prima oară prin menajeria nou amenajată în grădina palatului Schönbrunn) şi a fost aleasă deja de trei ori drept cea mai bună grădină zoologică din Europa.
Grădina zoologică oferă 72 de puncte de interes, cele mai multe fiind pavilioane, cuști, spații și amenajări speciale care reproduc habitatul natural al animalelor, păsărilor, reptilelor, peștilor, fluturilor etc. expuși aici.
Flamingo, pinguini, ursuleţi Panda, koala, pui de elefant, bizoni americani, emu, crocodili dar şi multe alte animale rare sau cunoscute atrag anual peste două milioane de vizitatori.
Prețul unui bilet de acces este de 15 euro pentru adulţi, copii 7 euro, copii până în 6 ani, gratuit.
Conform programului de vizitare afişat puteţi să vă bucuraţi de minunata lume găzduită aici astfel: ianuarie, noiembrie, decembrie (9.00-16.30), februarie (9.00-17.00), martie şi octombrie (9.00-17.30), aprilie-septembrie (9.00-18.30.
Hrănirea animalelor constituie un adevărat spectacol, la care puteți să participaţi:
– 10.00 – Urangutan, porumbei călători vienezi, elefantul african;
– 10.30 – Leu de mare sud american, broască țestoasă uriașă din insulele Galapagos;
– 11.00 – Pinguini de stâncă, pinguin regal;
– 11.30 – Vulturul egiptean, peștii în reciful de corali, animalele din Grădina Maimuțelor;
– 11.45 – Pinguinul Humboldt;
– 13.00 – Vidra pitică, tatu;
– 13.30 – Piranha, Ibisul pleșuv;
– 14.00 – Jaguarul, tigrul siberian, peștele arcaș;
– 14.30 – Urangutanul, urs panda uriaș;
– 15.00 – Elefantul african, ghepardul;
– 15.30 – Leu de mare sud american;
– 16.00 – Ursul Koala
Muzeul de la Schönbrunn este vizitat anual de 2 milioane și jumătate de vizitatori, Parcul de încă 5 milioane, astfel ca acest areal și castelul este cea mai frecventată atracție turistică din Viena. Pe lângă funcția sa turistică are și funcția de zonă de agrement pentru locuitorii cartierelor înconjurătoare (bezirkurile 12, 13, 14 și 15) din Viena.
La Schönbrunn, care se află la circa 6 km distanţă de centrul Vienei, se poate ajunge foarte ușor cu metroul U4.
text&foto: Rodica Roșca