Ziarul electronic al arădenilor

Gânduri la un vernisaj

Anamaria Şerban, Diana Serghiuţă – Popa, Onisim Colta, Rudolf Kocsis, Laurian Popa, Cosmin Moldovan, Iosif Stroia şi Adrian Sandu sunt opt artişti arădeni care se reunesc într-o expoziţie ce își va deschide porțile sîmbătă, 14 decembrie 2019, la Muzeul de Artă, sala „Ovidiu Maitek”.

Primo: știrea e găzduită de toate sursele media locale, iar lucrul acesta este un prim semnal pozitiv: e clar că media arădeană simte alături de artiști și vrea ca publicul să fie informat cât mai prompt și mai documentat, despre un eveniment ce se anunță, încă înainte de a fi inaugurat, de real interes.

În al doilea rând: într-o lume care își caută identitatea, fenomenul artistic este un motor puternic, apt să pună în mișcare energii pe care, altminteri, lumea contemporană tinde să le lase în adormire.

Acum, iată că vin opt personalități care vor să-și rostească propriul mesaj, într-un limbaj numai al lor – de citit după coduri pe care ei, personalități distincte, vor să ni-l propună – un limbaj care, desigur, va fi diferit și absolut inedit, așa cum arta însăși ne provoacă mereu să o întâlnim – oriunde ar fi ea.

E un lucru rar ca niște oameni care se definesc prin ceea ce pot oferi ca personalități unice, de sine stătătoare, să fie de acord să ofere ca produs inefabil al sensibilității lor – liant unic și universal al mesajului pe care arta ni-l pune de o parte ca semn al eternității noastre în numele divinei frumuseți a sufletului.

Te-ai fi așteptat să fii părtaș în timp, la opt vernisaje unicat și să te confrunți cu provocări pe care fiecare din cei opt să ți le aștearnă, cu egală măsură a talentului, a vocației și nu ai fi avut ce să zici: e dreptului fiecăruia să își revendice clipa de glorie, Dumnezeu ne definiște ca personalități distincte, unice și inefabile!

Sunt sigur că fiecare din cei opt, ar putea să își expună creațiile într-o încercare îndeobște temerară dar și definitorie pentru ceea ce au, fiecare, să spună lumii despre sensibilitate, despre efort creator, despre poezia unică a culorii și formei modelate in numele ideei de frumos. Pur și simplu. Și divin.

Și, totuși, iată-i că au decis să vină în fața noastră împreună, ținându-se de mână – lucru rar într-o lume unde efortul individual este cel care, de obicei, dă adevărata măsură  – ca un semn că se poate și așa: mesajul frumosului în suflet și în gândire e unic, oricum ne-am apropia de el dar împletit în cunună, el este mai puternic și dăinuie mai mult!

Mă bucur să pot fi împreună cu ei, chiar dacă, fizic vorbind, nu am să pot fi acolo.

E minunat să știi că mai există oameni care vor să ne vorbească – în limbajul lor inconfundabil – despre năzuința lor către  mai bine, către mai frumos, către noi – cei care suntem în sinea noastră cea mai profundă!

Nu știu – nu am cum – cum vor arăta creațiile ce se vor desfășura în fața publicului în seara vernisajului.

Nici nu știu dacă – în context – asta va conta cel mai mult.

Pentru mine, cel mai important este că, într-o lume în care se promovează cu o agresivitate de neimaginat egoismul feroce, opt oameni și-au dat întâlnire sub semnul sufletului și inimii – lucru tot mai rar în lumea de astăzi.

Iar lucrul acesta, sunt sigur, va aduce în fața celor care vom fi dorind să le și vedem semnele particulare cu care își vor fi definind – fiecare în parte și toți, împreună – mesajul tonic: da, arta nu moare, artistul mai are de spus lucruri de care cetatea are nevoie iar cetatea este pregătită să se deschidă pentru a răspunde, așa cum se cuvine: cu dragoste și cu devoțiune.

Este singura cale prin care noi – ca indivizi dar și ca alcături ale cetății – , vom supraviețui!

În final, o singură nădejde: să sperăm că CETATEA mai are suflet pentru arta care înflorește între ziduri, că mai are inimă și dorință să plămădească tot ce e nevoie ca roadele inimii și ale gândului înclinat spre frumos să poată da împlinire și să bucurie tuturor.

Silviu Rațiu

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.