Ziarul electronic al arădenilor

Fluturi sau dragostea de aproapele

Undeva, în sud-estul statului Vermont, există Quechee Gorge, nişte chei splendide cărora li se mai zice şi „Vermont’s Little Grand Canyon”, vădind pofta americanilor de a se raporta, mereu şi mereu, la ceva „mare”, cu nume sonor.

Pe drumul care leagă Woodstock City de Quechee – o localitate cu un statut administrativ greu de definit -, cheile sunt traversate de un  pod – arcuire elegantă, la cam 50 – 60 de metri, deasupra văii.

Cândva, trebuie că pe acolo se învolburau nişte ape înspumate, dând şi mai multă măreţie peisajului. Acum, un pârâu cu debit imprevizibil îşi face loc, temerar, printre blocuri uriaşe de piatră străpunse, ici-colo, de rădăcinile unor copaci apăruţi parcă de nicăieri.

Un hău deopotrivă maiestuos dar şi înfricoşător.

Mai cu seamă când aflu că podul este unul din locurile preferate de oameni ajunşi la concluzia că viaţa nu mai are nimic să le spună. Sinucigaşi. Figuri tragice, lăsând în urma saltului pe care-l desenează peste balustrada podului o dâră lungă de întrebări la care nu vom primi răspuns niciodată.

Aflu cu această ocazie că rata sinuciderilor, mai cu seamă în rândul tinerilor, nu explodează aiuritor numai în România. Cifrele sunt alarmante şi în America iar lucrul acesta îmi reaminteşte brusc de faptul că, în goana iraţională în care s-a aruncat lumea de azi, nu se mai găseşte timp pentru a ne iubi aproapele nici măcar cât să nu-l lăsăm strivit de propria slăbiciune, de propria incapacitate – sau ne-voinţă – de a găsi un răspuns salvator la cutremurător de simpla întrebare: „De ce-aş mai trăi?!”.

M-am aflat în trecere prin locul acela într-o zi însorită de început de august. Nu am fost surprins să văd câtă lume se înghesuia de o parte şi de alta a podului – forfotă absolut de înţeles într-un zonă înţesată de turişti.

La unul din capetele podului, un car de reportaj al unei televiziuni locale. Reporterul – tânăr şi… neliniştit, cum îi stă bine oricărui reporter – oprea trecătorii în dreptul unui cameraman preocupat să găsească cel mai bun unghi cu adâncimea văii, cea mai bună lumină cu restul priveliştii.

„Ce părere aveţi despre bileţelele lipite pe balustrada podului?!? Le-aţi văzut? Le-aţi citit? Cum vi se par?”.

Care bileţele?

Ei da, le descopăr şi eu: petece de hârtie galbenă, de mărimea unui şerveţel, acoperite cu un scris îngrijit răsărite, ca din senin de-alungul balustradelor podului. Se putea observa că nu fuseseră scrise de o singură mână dar mesajele aveau, în mod clar, acelaşi izvor.

„Înainte s-o faci, gândeşte-te cât eşti de valoros, măcar şi pentru o singură persoană!”.

„De ce să sari, când poţi alege ceva  mult mai simplu: păşeşte. La capătul podului o să-ţi pară bine”.

„Ştii cât eşti de preţios pentru Cel care te-a creat. Nu-L dezamăgi!”.

„Te-ai gândit la preţul plătit de mama ta, cât te-a purtat lângă inima ei?”.

O sumedenie de bileţele, un tumult de gânduri, îndemnuri, semne că pe podul acela au trecut, în acea zi, nişte oameni cărora (încă) le pasă.

Oameni care înţeleg că a-ţi iubi aproapele nu este doar o chestiune de cuvinte meşteşugite, presărate în predici sau replici de duh rostite în ocazii alese cu grijă dar, nu ştiu cum, niciodată acolo unde răul pândeşte şi e pregătit să i se întâmple, ireversibil, unuia ca tine, ca mine, ca noi.

A-ţi iubi aproapele este ceva ce are legătură cu viaţa ca mărturie în fapte. Cu lucrarea, cu sprijinirea, cu îmbrăţişarea, de o pildă. Cu pusul mâinii pe inima care doare, cu ne-lăsatul de unul singur a celui care tocmai ce se pregăteşte să fugă de el. Şi nu oriunde: dincolo de viaţă!

În timp ce părăseam podul, am privit în urmă. Pentru o clipă, balustradele mi s-au părut acoperite cu fluturi. Gingaşi, strălucind în soare dar mai ales vibranţi. Fiinţe fragile, transmiţând o energie debordantă, ce trecea cu mult peste simpla semnificaţie a cuvintelor.

Expresii ale unei iubiri pe cât de simple pe atât de reale.

Silviu Rațiu

August, 2018

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.