Ziarul electronic al arădenilor

Două centre multifuncționale vor fi construite în zone defavorizate din Arad

În municipiul Arad vor fi construite două centre multifuncționale, în care copiii vor putea studia, vor avea acces la bibliotecă, săli pentru învăţat şi servicii sociale, investiţii estimate la 2,5 milioane de euro, 85 la sută din fonduri provenind de la Uniunea Europeană.

Consilierii municipali din Arad au aprobat, vineri, în şedinţă extraordinară, două proiecte cu privire la construirea celor două centre multifuncţionale pentru persoane din zone urbane marginalizate.

Cele două centrele multifuncţionale pentru persoanele defavorizate ar urma să fie construite pe strada Tarafului şi strada Şezătorii, două zone din oraş unde trăiesc sute de familii cu nevoi speciale, în special romi.

Valoarea investiţiilor este estimată la 2,5 milioane de euro, iar lucrările ar urma să se încheie în cel mult trei ani.

„Proiectele vor beneficia de o finanţare din partea Uniunii Europene în procent de 85%. Centrele sunt prevăzute cu parter şi etaj şi vor dispune de săli de mese, spaţii de joacă, săli de teme şi lectură, săli de consiliere, cabinete medicale, grupuri sanitare etc. Acestea vor fi proiectate şi construite astfel încât să fie folosite cu uşurinţă şi de către persoanele cu dizabilităţi“, a declarat viceprimarul Călin Bibarţ.

Potrivit studiului de fezabilitate aprobat de consilieri, clădirea de pe strada Tarafului, a cărei construcție este estimată la 4.656.223 lei, va avea o suprafaţă de 640 de metri pătraţi şi va cuprinde un centru de zi pentru copii şi un centru comunitar de servicii integrate pentru adulţi.

Investiţia de pe strada Tarafului ar urma să se realizeze în 24 de luni

„Populaţia vizată de acest proiect este de 200 de persoane (dintre care 50 de copii şi 150 de adulţi), reprezentând o pondere de 20% din numărul total al locuitorilor de pe Tarafului, aflaţi în risc de sărăcie şi excluziune socială. Copiii vor beneficia de servicii care să contribuie la prevenirea abandonului şcolar şi la eliminarea riscului de excluziune asociată, iar în cazul adulţilor, se va pune accent pe servicii de incluziune socială şi orientare profesională“, se precizează proiectul de hotărâre adoptat.

Clădirea de pe strada Şezătorii, a cărei valoare estimată este de 6.889.850 lei, va avea o suprafaţă desfăşurată de peste 800 metri şi va deservi 3.000 de persoane, locuitori ai cartierului Şega.

Durata de realizare a acestei investiţii este de 36 de luni.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.