Ziarul electronic al arădenilor

Dotări cu echipamente IT şi mobilier în aproape toate şcolile din judeţul Arad

Aproape toate şcolile din judeţul Arad au solicitat şi obţinut finanţări prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru dotări cu echipamente IT şi mobilier, achiziţiile fiind de zeci de milioane de lei, la un nivel fără precedent după 1989, au declarat reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ).

Inspectorul şcolar general, Marius Gondor, afirmă că doar câteva şcoli din judeţ, care au beneficiat de dotări prin alte programe în ultimii ani, nu au depus cereri de finanţare prin PNRR.

„În cadrul Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, prin intermediul autorităţilor administraţiei publice locale din România, care au depus cererile de finanţare, unităţile de învăţământ preuniversitar de stat acreditate, inclusiv liceele cu filieră vocaţională, cu profilurile teologic, sportiv, artistic şi pedagogic, cluburile, cluburile sportive şi palatele copiilor, vor fi dotate cu echipamente TIC (tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor – n.r.), mobilier şi materiale educaţionale şi sportive. Finanţarea pentru aceste dotări este fără precedent. La nivelul judeţului Arad au fost depuse 118 cereri de finanţare de către primăria unităţii administrativ teritoriale de care aparţine unitatea de învăţământ, în 18 cazuri cererea de finanţare a fost depusă de Consiliul Judeţean, iar în şase cazuri nu a fost depusă cerere de finanţare pentru că aceste unităţi au trecut recent printr-un proces de reabilitare şi dotare fiind evocată astfel dubla finanţare”, a declarat şeful ISJ.

În majoritatea cazurilor, licitaţiile au lansate deja în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), iar una dintre cele mai mari finanţări a fost obţinută de Consiliul Judeţean, aproximativ 9.000.000 de lei.

Directorul executiv al Direcţiei de Comunicare şi Strategii din cadrul Consiliului Judeţean Arad, Andrei Ando, a declarat că au fost organizate câteva loturi pentru achiziţia de echipamente IT şi de comunicaţii, dar şi mobilier şcolar.

„Sunt echipamente pentru laboratoarele de informatică, laboratoarele de ştiinţe, sălile de cursuri şi cabinetele şcolare. Vor fi cumpărate, între altele, peste 400 de laptopuri, peste 200 de display-uri interactive (tablă interactivă – n.r.), sute de imprimante, scannere, sisteme audio, camere pentru videoconferinţe dar şi mobilier nou pentru şcoli”, a spus Ando.

Oraşul Ineu a obţinut o finanţare de aproximativ 7.000.000 de lei, iar primarul Călin Abrudan spune că din toamnă, odată cu începerea noului an şcolar, cei peste 2.300 de elevi şi preşcolari vor avea condiţii cu totul deosebite.

„De-a lungul anilor, am avut mai multe achiziţii din bugetul local, dar aş putea spune că au fost neînsemnate faţă de ce vom cumpăra acum prin PNRR. Nu au mai fost până acum programe de finanţare europeană sau guvernamentală pentru dotarea şcolilor la un asemenea nivel, cel puţin de când sunt eu primar. Toate şcolile şi grădiniţele din Ineu vor fi dotate la standarde europene. Este o etapă firească pentru oraşul nostru, după ce am finalizat renovarea a jumătate dintre clădirile şcolare iar pentru celelalte suntem în proceduri de achiziţie a lucrărilor”, a declarat primarul.

Până acum, în SEAP au fost publicate licitaţii lansate de aproximativ 30 de primării din judeţ, iar cele mai mari finanţări au fost obţinute de Ineu, Chişineu-Criş, Sebiş şi Zimandu Nou.

sursa: Agerpres

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.