Ziarul electronic al arădenilor

De-o… carte, speranță!…

silviu ratiuNu de „doi lei”, ci de o carte, nu e nici o greșeală.

Pentru că, uite, ce să vezi, a apărut în presa autohtonă informația că gigantul american Amazon.com. a decis să continue proiectul de a deschide în anii următori nu mai puțin de 300-400 de librării „clasice”

Semnificativ este faptul că decizia vine după ce, în urmă cu un an, compania a inaugurat prima astfel de librărie, într-un centru comercial din Seattle.

Dacă nu ar fi vorba de cea mai mare compania de comerț online în domeniul tipăriturilor – și nu numai -, am putea zice că, până la urmă, știrea nici nu e cine știe.

Doar știm că, bunăoară, Barnes&Nobles administrează cu succes peste 640 de librării pe tot întinsul Americii de Nord, iar Book-A-Milion Inc. completează numărul cu încă 255 de unități.

Librării! Magazine unde publicul amator își poate alege și poate cumpăra cărți. Tipărituri!

În plină expansiune IT, cu avalanșele nesfârșite de tablete, smartphonuri, dispozitive electronice tot mai sofisticate destinate celor care (mai) vor să-și petreacă timpul citind, industria cărții tipărite pe banala hârtie revine în forță.

Ea oferă perspectiva unei afaceri profitabile de vreme ce niște oameni ca cei de la Amazon au găsit atâta fantezie cât să investească o grămadă de bani în ea.

Spun asta pentru simplul motiv că, prin anii ‘90 ai secolului trecut, s-au găsit foarte mulți care să se apuce să jelească. Ori care să-i cânte prohodul. Cărții tipărite, desigur.

Nu mai departe decât în Arad, librăriile tradiționale au dispărut aproape toate. A mai rămas, cred, să țină sus stindardul, Librăria „Corina”, iar de când cu Atrium Mall, a apărut și un „Cărturești”.

Discret. Temător parcă, dar asta e o altă poveste.

În rest, liniște profundă. Nimeni n-a mișcat nici un deget când una din librăriile iconice ale orașului, Librăria „Slavici”, și-a dat obștescul sfârșit, sporind numărul de răni purulente ce acoperă fața tragică a Centrului, altădată un loc plin de viață și de culoare.

Cartea nu moare!

Cartea merge mai departe! Îngropat, de unii, a doua oară, bătrânul Guttenberg revine. Și uite că o face în forță, cu vigoarea unuia care, în felul acesta, ar vrea să ne atragă atenția asupra faptului că există lucruri ce, definindu-ne ca ființe superioare, nu pot fi aruncate la gunoi doar pe motiv că ar fi… depășite.

Și că veni vorba, nu pot să nu-mi aduc aminte de unul dintre miniștrii Educației și Învățământului postdecembriști – numele chiar că nu contează – care, cu doar câțiva ani în urmă s-a trezit edictând că nu ar mai fi cazul ca în ciclul primar copii să fie învățăți să scrie cu creionul ori cu tocul (poate fi și stilou, ce mare diferență?!…).

La ce bun să mai pierdem vremea că lucruri de-acum depășite?! -, voia să spună distinsul demnitar, însărcinat să gestioneze, într-un fel, viitorul acestui popor.

La ce bun caiete cu linii, la ce bun bastonașe?! La ce bun Abecedarul sau Cartea de citire?!

Ei da, americanii ăia-s cam încuiați, e treaba lor dacă, iată, s-au apucat să investească timp și mai ales bani, în cărți. Și nu puțini bani, îmi place să cred, de vreme ce „vinovat” de o asemenea investiție se face un ditamai gigant cum este Amazon.com.

Oare cum ar fi dacă… într-o bună zi… pe undeva prin România… Amazon ar avea ideea să…?

Ce vis?!

Dar, să fie oare păcat să mai visăm!?

Silviu Rațiu

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.