Ziarul electronic al arădenilor

De ce nu pot fi alungate ciorile din centrul Aradului. Ce spun reprezentanții Primăriei

Arădenii reclamă în special pe reţele sociale faptul că autorităţile nu intervin pentru limitarea înmulţirii ciorilor sau pentru alungarea acestora din zonele locuite, păsările deranjând prin zgomotele pe care le fac în permanenţă şi prin mizeria produsă.

În arborii seculari de pe bulevardul Revoluţiei, zona ultra-centrală a municipiului, sunt sute de cuiburi de ciori, situaţie care se întâlneşte şi în zona istorică a oraşului sau în alte cartiere în care există parcuri.

Reprezentanţii Primăriei Arad au declarat că nu pot interveni din cauză că ciorile sunt păsări protejate, iar acest lucru încurcă şi administraţia locală, care nu poate toaleta arborii bătrâni şi periculoşi pentru trecători, pentru că în aceştia există numeroase cuiburi.

„Potrivit prevederilor OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, în perioada de reproducere şi creştere a puilor precum şi pe parcursul rutei spre zonele de cuibărit este interzisă capturarea, uciderea, vânarea, folosirea oricăror mijloace sau metode pentru capturarea ori omorârea păsărilor enumerate în anexa 5C a ordonanţei, care cuprinde specii de interes comunitar între care se numără cioara.

Este şi motivul pentru care toaletarea copacilor din mai multe zone ale municipiului Arad este adeseori îngreunată de existenţa acestor cuiburi de ciori care nu pot fi distruse mai ales în perioada de ecloziune şi de creştere a puilor“, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Ralu Cotrău.

Potrivit legislaţiei, vânarea speciilor protejate în perioada de reproducere şi creştere a puilor constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la trei luni la un an sau cu amendă.

sursa: Agerpres

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.