Ziarul electronic al arădenilor

De ce este obligatorie fișa medicală pentru angajare și cum o putem obține

De fiecare data cand schimbam locul de munca, indiferent de domeniu sau activitate, fisa medicala pentru angajare este una dintre cerintele angajatorului.

Bineinteles, aceasta cerinta nu este impusa de firma al carui prag dorim sa-l trecem, ci de reglementarile in vigoare, care stipuleaza ca fiecare persoana ce doreste sa se angajeze pentru prima oara sau care isi schimba locul de munca actual are nevoie de o fisa medicala pentru angajare care sa ateste faptul ca persoana in cauza este apta din punct de vedere medical si psihologic.

Ce este fisa medicala pentru angajare?

Potrivit definitiei oficiale, fisa medicala pentru angajare este un document in care, dupa un control amanuntit, cadrul medical specializat in medicina muncii mentioneaza daca o persoana este apta, apta conditionat sau nu este apta pentru a profesa in domeniul sau la locul de munca dorit. Costurile acestei investigatii sunt suportate integral de catre angajator.

Cadrul legislativ

Daca mai devreme vorbeam despre faptul ca necesitatea fisei medicale pentru angajare nu este impusa la initiativa angajatorului, gasim ca lipsa acestui document atrage asupra angajatorului sanctiuni notabile, una dintre masuri fiind aplicarea unei amenzi contraventionale in valoare de 4000 pana la 8000 de lei, conform art. 13 lit. j) din Legea nr. 319/2006 – Legea securitatii si sanatatii in munca: 1. Angajatorii au posibilitatea de a incadra in munca doar persoane care, in urma examenului medical de specialitate, corespund conditiilor.

Investigatiile la care putem fi supusi

Expertiza medicala necesara intocmirii acestei fise poate cuprinde, in functie de activitatea desfasurata de companie si factorii de risc la care este supus fiecare post din cadrul firmei, mai multe investigatii relevante, cum ar fi examenul psihiatric, cel oftalmologic, spirometria, hemograma, examenul clinic general, audiograma, si asa mai departe.

Actele necesare obtinerii fisei medicale pentru angajare

Ca in orice alt cadru oficial, cartea de identitate sau buletinul nu trebuie sa lipseasca atunci cand ne prezentam la clinca in vederea obtinerii fisei in cauza. De la caz la caz, medicul specializat in medicina muncii ne poate solicita si o adeverinta de la medicul de familie care sa ateste starea generala de sanatate. O alta adaugire obligatorie la acest mini-dosar este fisa de solicitare pentru examenul medical la angajare, un tipizat standard ce trebuie completat si semnat de catre angajator.

Un ultim document necesar este fisa de identitate a factorilor de risc profesional, de asemenea completata minutios de catre lucratorul desemnat/ SIPP si semnata de angajator si lucratorul desemnat/ SIPP.

De unde putem obtine aceasta fisa rapid si convenabil

Desi orice clinica medicala autorizata poate elibera o fisa medicala de angajare, cu totii am fost pusi in situatia frustranta de a astepta zeci de minute pe holuri, in sali de asteptare sau in fata cabinetelor pentru nevoi, de cele mai multe ori, banale.

Una dintre cele mai solicitate clinici pentru eliberarea acestor fise medicale de angajare este StandardMed, institutie recunoscuta pentru profesionalism si pentru vasta experienta a specialistilor sai.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.